Un renovat Rec Comtal connecta Montcada i Barcelona

El nou passeig de vianants uneix els barris de Can Sant Joan i Vallbona per un dels últims trams a cel obert de la séquia | La via d'aigua havia servit històricament per regar les hortes de Sant Andreu i Sant Martí, avui desaparegudes

El nou passeig del Rec Comtal uneix els barris de Vallbona (Barcelona) i Can Sant Joan (Montcada i Reixac)
El nou passeig del Rec Comtal uneix els barris de Vallbona (Barcelona) i Can Sant Joan (Montcada i Reixac) | Jordi Palmer
21 de novembre del 2015
Actualitzat el 24 de novembre a les 7:47h
"Abans calien dues persones per passar amb un cotxet de nens, ara podem passejar tranquil·lament". Qui parla així es un veí del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac que es dirigeix a Vallbona, ja al terme municipal de Barcelona pel renovat camí del Rec Comtal. Són amb prou feines tres-cents metres els que connecten els dos barris, encaixonats entre un dels pocs trams a cel obert de l'històric Rec Comtal i la via del tren, però un cop enllestida la renovació, ara el veïnat disposa d'un passeig per a vianants que connecta tots dos barris.

"Feia por passar per la nit", assegura un veí de Vallbona, assenyalant que travessar per un sender no urbanitzat, "ben bé un camí de cabres", amb un corrent d'aigua al costat i mal il·luminat, era tota una "aventura". Ara, un cop finalitzat aquest tram, no només s'ha aconseguit afavorir el trànsit de vianants i fins i tot de ciclistes, sinó també dignificar l'entorn i fer relluir un tram del Rec Comtal, hereu directe d'una Barcelona pagesa pràcticament desapareguda.
 

El camí del Rec Comtal abans de la seva rehabilitació Foto: AjBCN


I és que la relació entre els dos barris, el de Can Sant Joan de Montcada i Reixac –on neix el Reixagó, el tram inicial del Rec Comtal que capta l'aigua de l'aqüífer subterrani del riu Besòs- i el de Vallbona de Barcelona –un extrem del districte de Nou Barris separat de la resta de la ciutat per dues autopistes, una autovia i tres línies ferroviàries- és constant. A la part barcelonina hi ha manca de comerços i serveis, i no són pocs els veïns que han d'anar a Montcada a comprar el pa o a la farmàcia. Els montcadencs, al seu torn, passen a Vallbona per comprar verdura a La Ponderosa, l'última explotació d'hortalisses del terme municipal de Barcelona –i una de les poques zones agràries de la ciutat, juntament amb la vinya de Can Calopa, a Collserola-. L'horta es rega precisament amb les aigües del Rec Comtal.

L'obra, iniciada el passat mes de maig amb un pressupost de 600.000 euros està pràcticament finalitzada, a falta de desbrossar la riba dreta del Rec Comtal. La intervenció ha constat d'una acotació del canal d'aigua i la pavimentació del camí situat a la riba esquerra. Ara es plantarà vegetació enfiladissa a la tanca que separa el nou passeig de la via del tren. A més també s'han renovat els elements urbans de la plaça Primer de Maig de Barcelona properes al rec i s'ha rehabilitat una caseta de control del cabal de la séquia. L'obra ha estat possible gràcies a un acord entre els ajuntaments de Barcelona i de Montcada i Reixac i el Consorci del Besòs que, a més, ha comptat amb la participació d'uns veïns que ara es mostren "molt satisfets" del resultat.

El Rec Comtal a Vallbona

El Rec Comtal és la via que tradicionalment ha servit per subministrar aigua a la ciutat de Barcelona, especialment les hortes i els molins del pla, com els que hi havia en els terrenys de l'actual plaça de les Glòries. La seva construcció inicial data dels segle XI, un cop caigut en desús l'aqüeducte romà, i captava aigua del riu Besòs, fins que a finals del segle XVIII va ser ampliat amb la captació d'aigües de l'aqüífer subterrani situat a Montcada i la creació d'un rec anomenat Reixegó. Actualment els trams conservats provenen d'aquesta època i només queden a cel obert petites porcions just a la boca de la mina, a Montcada, els tres-cents metres a la vora del camí ara renovat, i uns quants trams més dins del barri de Vallbona, un a la plaça Primer de Maig, on forma part de l'enjardinat, un altre a la sortida del barri on passa ran de la paret d'algunes de les construccions i un de final just al costat de l'explotació La Ponderosa, que podria ser rehabilitat en un futur, ja que actualment és un sender estret.
 

Un tram del Rec Comtal passa a tocar de construccions del barri de Vallbona Foto: Jordi Palmer
 

A tocar de la gasolinera que hi ha a l'inici de l'autovia C-58 el Rec Comtal es torna a submergir per desembocar poc més endavant les seves aigües al riu Besòs, on contribueix a mantenir el seu cabal ecològic. Actualment, l'aigua del Rec Comtal està considerada com una reserva estratègica que podria ser utilitzada en cas de necessitat.

Històricament, el Rec Comtal travessava el pla de Barcelona i regava les hortes de Sant Andreu i de Sant Martí per arribar finalment a Ciutat Vella, i el seu record és encara viu en zones com la Trinitat Vella. A l'actual Born Centre Cultural es conserva un tram del seu traçat medieval, mentre que en tots tres districtes no és infreqüent que apareguin vestigis del rec en el curs de diverses obres, com en les de l'AVE a la Sagrera, on van aparèixer les restes d'un pont que servia per canalitzar les aigües de la riera d'Horta i evitar que desbordessin el Rec Comtal.
 

Àmbit de l'actuació entre els límits de Barcelona i Montcada i Reixac Foto: AjBCN