Alcanar ha de pagar més d'un milió a una promotora que va construir 32 apartaments il·legals

L'alcalde, Alfons Montserrat, admet que aquest "és el handicap més gran que ha tingut i que probablement tindrà" el consistori en molt de temps

per Sofia Cabanes , Alcanar, 9 de novembre de 2015 a les 15:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'alcalde, Alfons Montserrat, acompanyat dels regidors de l'equip de govern, ha comparegut aquest migdia per comunicar la notícia. Foto: Sofia Cabanes


L'Ajuntament d’Alcanar haurà d’indemnitzar amb 1.068.769,03 euros la promotora Turov, que va construir els 32 apartaments il·legals a la urbanització Serramar, ara en procés d’enderrocament, abans de l’1 de gener. Així ho ha determinat sala del contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en una sentència dictada el 13 d’octubre i notificada a les parts el 26 d’octubre passat.


Aquesta quantitat correspon als danys i perjudicis reclamats per la promotora, pels 8 apartaments que no va arribar a vendre a tercers, després de la nul·litat de la llicència urbanística. Tot i això, Turov n’havia arribat a reclamar fins a 6,7 milions d'euros a l’Ajuntament.  

Aquesta nova branca del procés judicial d'una de les barrabassades urbanístiques més sonades dels últims anys a les Terres de l’Ebre, deriva de la reclamació de responsabilitat patrimonial formulada per la promotora el 23 d’abril de 2010 contra l’Ajuntament d’Alcanar com a conseqüència de la declaració de nul·litat de la llicència urbanística que va permetre construir els 32 apartaments. L’Ajuntament va desestimar la reclamació via silenci administratiu i Turov va iniciar la via judicial presentant un recurs que el jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona va desestimar el 22 d’octubre de 2012.


Turov SL va rebaixar a partir d’aleshores les seves pretensions i va insistir en el recurs d'apel·lació formulat davant el TSJC. Ho va fer mitjançant una prova pericial practicada sobre el valor econòmic de l’entitat promotora i sobre la pèrdua del valor en el moment de la construcció en reclamar únicament 133.596,12 euros per cadascun dels apartaments que no va arribar a vendre a tercers, l’import total dels quals ascendeix a 1.068.769,03 euros .

L’alt tribunal assumeix aquesta quantitat determinada pel pèrit, amb la qual cosa estima el recurs de Turov. La sentència de la sala presidida per Manuel Táboas Bantanachs a la qual ha tingut accés Aguaita.cat estima que "l'actuació administrativa ha estat nítidament lesiva i efectivament productora d'uns danys i perjudicis reals, efectius”.


La sentència no admet recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, de manera que és ferma i estima que la indemnització en concepte de danys i perjudicis ha de ser abonada a la promotora  “en el termini de 2 mesos”. Com que va ser comunicada el 26 d’octubre, el termini acabaria el 27 de desembre. En cas contrari s’haurà d’abonar l’interès legal  incrementat en 2 punts.

"És el handicap més gran que ha tingut l'Ajuntament"

El contingut de la sentència s’ha fet públic aquest matí en una roda de premsa a l’Ajuntament, on ha comparegut tot l’equip de govern encapçalat per l’alcalde, Alfons Montserrat (ERC), on sense embuts, ha reconegut la gravetat de la situació: “És el handicap més gran que l’Ajuntament d’Alcanar ha tingut i que probablement tindrà en molt de temps. Això hipotecarà no solament aquest mandat sinó també els propers anys del futur immediat del nostre poble”, ha lamentat.

Preveient possibles reclamacions, el consistori va fer una amortització anticipada de crèdit per un valor de 1,2 milions d'euros, que “pot donar un cert marge de maniobra per afrontar aquest futur que tenim davant”, segons l’alcalde. Tot i això, Montserrat ha afirmat que s’estudien en aquests moments modificacions de crèdit o algun tipus de préstec.  Segons ha indicat, les inversions municipals previstes per a este 2015 no corren perill, però ha reconegut que aquesta indemnització a Turov “condicionarà” el 2016.

El curiós del cas, però, és que Turov S.L es troba en concurs de creditors. “Molt provablement aquest milió d’euros servirà per acabar de pagar deutes de l’empresa o bé pujar actius i rebaixar la quita que s’hagi de fer", ha lamentat l’alcalde.

“Volem remarcar que és una situació heretada”, ha reblat Montserrat, apuntant directament contra el govern que, amb el difunt Batiste Beltran (Acord per Alcanar) al capdavant i amb Josep Beltran (PP) com a regidor d'Urbanisme es va concedir la llicència. 

“Aquesta institució ha estat objecte de filtracions malintencionades i interessades. El nostre paper és mirar al futur i buscar solucions. Vam entrar agovernar 5 mesos després que es donés la llicència”. Per a Montserrat, “estem davant d’un cas que possiblement és el major escàndol urbanístic que hi ha a les nostres terres, tant per la magnitud com per la sistemàtica. Nosaltres en aquest tema sempre hem prioritzat l'interès general i hem proferit un tracte exquisit que no sempre hem rebut”, ha afirmat, apuntat en aquest cas contra la denúncia, ara arxivad, d’un militant de CiU que va suposar l’entrada i escorcoll de la Guàrdia Civil i la seva imputació, a més de la de l’exregidor d’Urbanisme .

Escalada de reclamacions
Tot apunta que la indemnització per danys i perjudicis que l’Ajuntament ha d’abonar a Turov només és l’inici d’un degoteig de reclamacions patrimonials a què l’Ajuntament haurà de respondre en els propers anys. Si bé Turov S.L va ser la primera en iniciar el procediment, en aquest moment ja hi ha un recurs d’uns dels propietaris al contenciós administratiu de Tarragona. I, en via administrativa –prèvia a la reclamació judicial- l’Ajuntament ja ha rebut una 15 de reclamacions de la resta de propietaris dels 24 apartaments.  “No es tracta de cridar el mal temps però no és agosarat pensar que en un futur més o menys immediat puguem anar tenint un degoteig més ràpid o més lent de reclamacions”, ha reconegut Montserrat.

El cas, però, és que aquesta darrera sentència asseu una nova via d’actuació en el cas Turov. Si bé fins ara els estaments judicials sempre s’havien mostrat contraris a indemnitzar la promotora i els tercers de bona fe abans que es produís qualsevol dany (l'enderroc) sobre les seves propietats -sense anar més lluny en una última sentència del passat juny-, ara, les compensacions per danys i perjudicis es desvien d’aquesta línia causal de fets.

Pel que fa al procés d’enderrocament, l’Ajuntament ja ha licitat el projecte, ara en fase de redacció, i espera tenir-lo acabat per poder iniciar el procediment de licitació de l’obra. 
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació