Ibarretxe: «El procés sobiranista només descarrilarà si descarrila a Catalunya»

L'exlehendakari, en una conferència a Vic carregada d'optimisme, considera “incomprensible” que “la sobirania nacional espanyola passi per sobre del dret a decidir dels catalans” | Avala la via unilateral: “Si no em dones el dret a decidir, declarem la independència, així de clar”, assegura

Juan José Ibarretxe visitant la exposició «Tossudament» a la UVic
Juan José Ibarretxe visitant la exposició «Tossudament» a la UVic | Adrià Costa
05 de novembre del 2015
Actualitzat a les 18:01h
“El procés sobiranista només descarrilarà si descarrila a Catalunya”. Així resumeix l'exlehendakari Juan José Ibarretxe l'actualitat política al país en un moment on les amenaces de l'Estat conviuen amb la manca d'acord entre els partits independentistes. Ho ha dit en una esperada conferència a la Universitat de Vic, aquest dijous al migdia, on ha assegurat que és “incomprensible” que “la sobirania nacional espanyola pugui passar per sobre del dret a decidir dels catalans”, un posicionament que ha qualificat de “podrit i allunyat del respecte per la democràcia”. La xerrada ha servit per inaugurar l'exposició de fotoperiodistes Tossudament…Relat del procés català, sobre les sis grans mobilitzacions sobiranistes que ha viscut Catalunya els darrers anys.

Ibarretxe s'ha mostrat carregat d’optimisme sobre el procés polític que s’està vivint a Catalunya i, en extensió, al País Basc. Amb una Aula Magna plena de gom a gom i amb un públic entregat, l’exlehendakari ha defensat el dret a decidir del poble català i ha criticat l’immobilisme del “nacionalisme espanyol”, que és “l’únic d’un país avançat” que aborda d’aquesta manera els anhels de sobirania d’una part del seu territori, a diferència d’altres indrets com Escòcia o el Quebec. Un nacionalisme que nega la creació d’altres nacionalismes per consolidar el seu. “Si no encaixes a la Constitució, doncs canvia-la carai! Si això és pot modificar en una hora”, ha deixat anar en un to desenfadat.

L’exlehendakari ha basat el seu discurs en diverses ocasions en el terme anglosaxó “the voice o exit”, o em dones la paraula o me’n vaig. “Si no em dones el dret a decidir, declarem la independència, així de clar”, ha dit.
 

Juan José Ibarretxe, en una conferència a la Universitat de Vic Foto: Adrià Costa


També ha assegurat que el procés no està vulnerant el dret internacional, ja que s’està fent des de les institucions democràtiques, per via pacífica i amb intents reiterats de diàleg per trobar solucions. “Però a la taula no hi ha ningú a l’altre costat que vulgui dialogar”, ha lamentat.

Ibarrretxe assegura que aquest és un procés imparable perquè ha sorgit del mateix poble. En aquest marc, ja des d’una perspectiva totalment acadèmica, l’àmbit en el que es mou actualment, l’exdirigent basc ha argumentat que el poble està per sobre de qualsevol fórmula político-jurídica i que la societat civil està recuperant el seu poder central a la vida política, un poder que resideix en “la democràcia, no en la nació”. “Les constitucions passen i es modifiquen, però els pobles continuen. El poble català no desapareixerà pel que digui la Constitució espanyola”, ha apuntat.

Un món amenaçat per la globalització

L’exlehendakari no només creu que el procés és viable sinó que opina que és totalment necessari en un món amenaçat per la globalització. Per això, ha defensat que per formar part d’aquesta agenda global, “en convivència i sense enfrontament”, cal la creació d’un projecte basat en la pròpia identitat, un projecte que ha de tenir tres pilars –innovació, desenvolupament i investigació-, als quals s’hi ha d’afegir la “K” de la pròpia cultura. “Només així serem un poble desenvolupat”, ha reblat.
 

Juan José Ibarretxe durant la seva conferència a la Universitat de Vic. Foto: Adrià Costa


Per demostrar la seva teoria ha mostrat dades dels llistats de talent i innovació mundials, que estan liderades per països tant o més petits que Catalunya, com Suïssa, Holanda o Finlàndia. També ha rebutjat l’argument que en un món globalitzat o fins i tot a la Unió Europea no hi hagi lloc per a més estats, quan el nostre continent ha passat de tenir-ne 20 el 1914 a 47 el 2014. Ibarretxe ha vaticinat que el 2030 aquesta llista es veurà incrementada amb Escòcia, Flandes, Quebec, Catalunya... i potser el País Basc.

De la mateixa manera que ha iniciat el seu discurs, Ibarretxe l’ha tancat amb unes bones dosis d’optimisme: “Estigueu tranquils, heu fet les coses bé i heu donat una lliçó al món. I ara ja esteu al mapa, a l’agenda mundial”. I ha prosseguit: “A Catalunya teniu dret a decidir cap on voleu anar”. I hi ha afegit unes gotes d’humor, reclamant autoestima i que els assistents creguessin amb el seu propi projecte. Ho ha il·lustrat amb la fotografia d’un autobús que portava un rètol publicitari on es podia llegir: “Barcelona is more important than New York because... is near Vic” (Barcelona és més important que Nova York perquè és a prop de Vic), la qual cosa ha estat rebuda amb aplaudiments i rialles per part dels assistents.
 

Juan José Ibarretxe amb l'alcaldessa de Vic, Anna Erra i els fotoperiodistes d'Iconna, Joan Castro, Rubén García i Jordi Ribot. Foto: Adrià Costa