Sense padró, però amb targeta sanitària

Una trentena de persones en risc d'exclusió es beneficien del conveni entre Salut i Creu Roja per accedir a la cobertura sanitària universal

05 de novembre del 2015
Actualitzat a les 22:24h
Una persona sense sostre dormint al carrer davant d'una entitat bancària
Una persona sense sostre dormint al carrer davant d'una entitat bancària | Cristóbal Castro
Una trentena de persones en risc d'exclusió social han pogut beneficiar-se del conveni signat el passat mes de març entre el Departament de Salut i la Creu Roja a Catalunya, pel qual es facilitava l'accés a la cobertura sanitària que garanteix la Targeta Sanitària Individual (TSI) a persones  amb gran vulnerabilitat i en una situació administrativa irregular, sense accés a la TSI. L'acord anava adreçat a persones sense sostre o desnonades, sense permís de residència o amb documentació no vigent, que per aquest mateix motiu tenien dificultats per a empadronar-se, requisit exigit per accedir a la TSI –que expedeix el Servei Català de la Salut- de manera ordinària.

L'acord entre el departament i la Creu Roja permet precisament facilitar l'accés als serveis sanitaris a aquests col·lectius adduint motius excepcionals. En aquest sentit el paper de Creu Roja és el d'identificar i reconèixer els possibles beneficiaris del conveni, als quals se'ls lliura un document que els dóna accés provisional a la salut pública. Aquesta identificació es fa a través dels Punts de Suport a les Famílies, des d’on actualment s'ofereix atenció integral a les persones en situació vulnerable. És la mateixa Creu Roja qui fa arribar les dades al CatSalut per a que se'ls expedeixin targetes que els donaran accés provisional a la sanitat pública pel període d'un any.

En tot cas, l'acord, amb una vigència d'un any prorrogable, no modifica la regulació general sobre els serveis assistencials sanitaris, sinó que pretén reforçar l'accés a la sanitat pública i per tant, l'objectiu final és que les persones beneficiades per aquest accés a la TSI per mitjà d'aquest conveni, acabin tenint un accés normalitzat a la sanitat pública.

Un centenar de casos analitzats

Ara, amb el conveni funcionant a ple rendiment, la Creu Roja ha pogut analitzar un centenar de casos, la majoria dels quals s'han derivat a altres organismes, ja que no hi havia impediment per a procedir a l'empadronament. Una trentena de persones però, sí que han pogut beneficiar-se d'aquesta targeta provisional, en concret es tracta de persones sense sostre, amb problemes de salut mental o sense papers.

En tot cas, es fa difícil precisar el nombre total de persones que es podrien beneficiar d'aquesta targeta provisional, precisament perquè es tracta de col·lectius no regularitzats. En aquest sentit, fonts de Creu Roja de Catalunya consultades per NacióDigital asseguren que el conveni signat amb salut no incloïa cap previsió ja que es tracta de col·lectius "de difícil quantificació i seguiment".

A tall d'exemple, les persones sense sostre a la ciutat de Barcelona estan a l'entorn d'unes 3.000 persones, segons dades de la Fundació Arrels, dels quals aproximadament un miler dormen cada dia al carrer, mentre que la resta s'allotgen en diversos equipaments. En tot cas, Creu Roja recorda que la tramitació de la targeta sanitària demana sempre una atenció cas per cas.
Arxivat a