Un 20-N per denunciar els crims del franquisme

Òmnium Cultural aprofita la commemoració dels 40 anys de la mort de Francisco Franco per demanar justícia pels represaliats | Se celebrarà un acte davant la presó Model de Barcelona, símbol de la repressió feixista

L'acte del 20-N compta amb el suport de nombroses entitats de la societat civil
L'acte del 20-N compta amb el suport de nombroses entitats de la societat civil | Jordi Palmer
04 de novembre del 2015
Actualitzat el 17 de novembre a les 12:21h
Aquest 20 de novembre es commemoren els quaranta anys de la mort, al llit, del dictador espanyol Francisco Franco, un fet que Òmnium Cultural aprofitarà per celebrar un acte de condemna dels crims del franquisme i en defensa de la justícia històrica. Es tractarà d'un esdeveniment politicomusical que comptarà amb parlaments de víctimes del franquisme i de representants de la societat civil que tancarà la campanya "Justícia pels crims del franquisme". L'acte tindrà lloc a la confluència dels carrers Nicaragua i Rosselló, just davant de la presó Model de Barcelona.

En la presentació de l'acte, el president d'Òmnium Cultural, Quim Torra, s'ha referit a la presó Model com "un dels espais que simbolitzen la repressió franquista", per bé que també se'n podrien afegir molts altres, com "la comissaria de la Via Laietana, el Camp de la Bota o el castell de Montjuïc". Al mateix acte, l'advocada Magda Oranich, ha recordat la necessitat de condemnar la repressió, no únicament la de les sentències de mort, les detencions i les encarceracions, sinó també "la repressió quotidiana", que afectava el dia a dia de la ciutadania, i molt especialment de les dones.

L'acte comptarà amb parlaments de la mateixa Oranich, que va passar per la Model tant en condició de detinguda com de jurista, i d'altres víctimes del franquisme, així com familiars, entre els quals Raimon Carrasco, fill de Carrasco i Formiguera i les germanes de Salvador Puig Antich. Quant a la part musical, anirà a càrrec del grup Verdcel, amb un espectacle especial per a l'ocasió amb temes de Lluís Llach, Raimon, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Joan Isaac i Quico Pi de la Serra, que comptarà amb les veus de Cerk Freixas, Juanjo Bosk i Montse Castellà. Entre d'altres s'interpretaran clàssics de la resistència antifranquista com "Què volen aquesta gent", "A Margalida i L'Estaca". L'acte començarà a les 19h i serà d'accés lliure.

Suport de la societat civil

Tot i que l'organització recau en Òmnium Cultural, hi col·laboren tot un seguit d'entitats de la societat civil, entre les quals ANC, Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme, Comissió de la Dignitat, CCOO, Drets i Hereus UDC 1931, a més del suport de Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona.

La campanya "Justícia pels crims del franquisme" té com a objectius condemnar públicament des de la societat civil, el franquisme i els seus crims; denunciar la impunitat de què han gaudit els seus responsables i la vigència d'elements del franquisme; recordar i homenatjar les víctimes de la repressió franquista i arrencar el compromís de les forces polítiques perquè, en un futur Estat català, s'obri un procés judicial i polític contra els crims del franquisme i els seus responsables.
 

El president d'Òmnium Cultural, Quim Torra, el músic Alfons Olmo, el president de la Comissió per la Dignitat, Pep Cruanyes, l'advocada Magda Oranich, i el periodista Antoni Batista, aquest dimecres Foto: ACN

Arxivat a