Cimera de líders unionistes al despatx parlamentari d'Inés Arrimadas

És la primera reunió entre els partits contraris a l'independentisme liderada per la cap de l'oposició | L’objectiu és mancomunar estratègies davant la proposta de desconnexió i la convocatoria de junta de portaveus | “Per xula ella, xulos nosaltres”, ha ironitzat el cap del PP respecte a Carme Forcadell

La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, en una roda de premsa
La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, en una roda de premsa | ACN
02 de novembre del 2015
Actualitzat el 03 de novembre a les 7:00h
Tarda de reunions i conciliàbuls al Parlament de Catalunya. Després de la sessió que han dut a terme els portaveus de Ciutadans, PSC i PP, s'ha celebrat aquest mateix dilluns una cimera entre els presidents dels tres grups. Inés Arrimadas (C’s), Miquel Iceta (PSC) i Xavier García Albiol (PP) s’han trobat al despatx de la primera, com a principal força de l’oposició, per mirar, en paraules d’Arrimadas, si es pot "actuar conjuntament en els propers dies”. Era una al·lusió al conflicte desfermat davant la convocatoria de la junta de portaveus de dimarts, però intentava anar més enllà. Ha estat la primera cimera entre els principals caps de l’oposició unionista des de la constitució del Parlament.
 
Es viuen hores de tensió al Parlament. L’oposició creu haver trobat una falca per on erosionar la nova presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i a la majoria independentista. Aquesta tarda, la presencia de Forcadell pels passadissos, caminant amb presses, ha desfermat els nervis dels periodistes. No ha fet declaracions. Tan sols s’ha pogut confirmar que, de moment, es manté la convocatoria.
 
Beligerants contra Forcadell


Quan a García Albiol li han dit que la junta no es desconvocava, ha exclamat en un primer moment: “Pa xula ella, xulos nosaltres. Si es fa la reunió, el PP no hi assistirà”. El dirigent del PP ha dit que els tres presidents de grup han coincidit en la gravetat del fet que la presidenta convoqui una junta de portaveus quan un grup encara no s’ha format. Després, ha apaivagat la seva sortida i, quan li han preguntat si demanarien la inhabilitació de la presidenta, ha respost dient que “nosaltres no volem inahabilitar ningú”. I ha proclamat de manera emfàtica que “aquesta senyora ha d’entendre que no pot dirigir el Parlament com si fos l’ANC”.
 
Inés Arrimadas, que vol personificar el lideratge de l’oposició unionista, ha afirmat a la sortida que “això ho guanyarem els demòcrates”. I ha acusat Forcadell de vulnerar el dret dels diputats a participar en la feina parlamentària de manera normal. Ha anunciat també que aquest dimarts estaran en contacte els tres grups per veure si poden concretar accions conjuntes. Miquel Iceta, en canvi, s'ha mantingut en segon pla. El socialista es veu obligat a marcar certa distància. No és estrany que el seu grup sigui el més reticent a les fotografies conjuntes.