Una delegació catalana és al Kurdistan per observar les eleccions turques

Vigilaran la netedat del procés a la zona kurda d’Agri | Entre els observadors, hi ha els exdiputats Quim Arrufat i Sara Vilà, i la diputada Eulàlia Reguant

30 d'octubre del 2015
Actualitzat el 31 d'octubre a les 8:47h

Míting de l'HDP per a les eleccions d'aquest diumenge. Foto: HDP


Diumenge vinent, se celebren eleccions generals a Turquia, que seran determinants per saber si el governant partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), del president Recep Tayyip Erdogan, conserva l’hegemonia. Amb motiu d’aquesta elecció, una delegació catalana de dotze membres coordinada pel Ciemen (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions) i la Plataforma Azadí, de solidaritat amb el poble kurd, ha viatjat al país. Han estat convidats pel Partit Democràtic dels Pobles (HDP), una formació de nova fornada, amb forta presència al Kurdistan però que ha fet arrels en diversos sectors intel·lectuals i d’esquerres.

En la delegació hi ha la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, l’exparlamentari de la mateixa formació Quim Arrufat i l’exdiputada d’iniciativa Sara Vilà, a més de diversos activistes socials. Aquesta tarda han arribat a Agri, al Kurdistan, a l’est de Turquia, molt a prop de la frontera amb l’Iran. Eulàlia Reguant ha explicat a NacióDigital la importància dels observadors internacionals aquest diumenge: “En les anteriors eleccions del juny, amb l’excusa dels perills per a la seguretat, l’exèrcit es va endur urnes de molts col·legis. El paper dels observadors internacionals és clau per assegurar la netedat del procés”.

Per Eulàlia Reguant, “ser al Kurdistan és una manera de solidaritzar-nos amb un altre dels pobles silenciats, que encara no ha pogut, com el nostre, expressar-se amb llibertat i està intentant preservar la seva identitat”. La circumscripció electoral on ha arribat la delegació catalana té també una significació especial.

Per la província d’Agri es presenta candidata al parlament Leyla Zana. Aquesta activista en defensa dels drets dels kurds ja va ser diputada fa anys. El 1991, quan va prendre possessió del càrrec, va pronunciar unes paraules en kurd, un fet prohibit. Aquell dia van començar els seus problemes i el 1994 va perdre la condició de diputada i fou detinguda. Va romandre deu anys a la presó. El seu cas va tenir gran ressò internacional, fins que el 2004 fou alliberada. Ara és candidata de l’HDP. En el context que viu Turquia, Leyla Zana només demana una autonomia pel Kurdistan.