Owen Jones: «La dreta ha canalitzat la ràbia cap als pobres»

L'analista de l'esquerra britànica ha estat al Born, entrevistat per Mònica Terribas, i ha elogiat el procés català | Aconsella a l'esquerra europea que millori la seva narrativa i se centri en l'essencial

29 d'octubre del 2015
Actualitzat el 30 d'octubre a les 6:56h

Owen Jones i Mònica Terribas aquest dijous al Born Centre Cultural Foto: BCC

El cicle de converses D.O: Europa que es fa al Born Centre Cultural, en col·laboració amb el diari Ara, ha convidat avui Owen Jones, un jove analista polític que s’ha convertit en un referent de l’esquerra britànica. Mònica Terribas l’ha entrevistat. Owen Jones, de 31 anys, ha parlat sobre "Elits, chavs i proletariat. Com es viu la lluita de classes a l’Europa del segle XXI?".

Owen Jones es va donar a conèixer amb un assaig titulat Chavs. La demonització de la classe obrera. El terme chavs al·ludeix de manera menyspreativa al món dels sectors populars més febles. Aquest és un dels temes d’anàlisi d’aquest politòleg, que focalitza el seu discurs en l’èxit que ha tingut la dreta neoliberal per imposar el seu relat. Avui, al Born, Owen Jones ha assenyalat que un dels triomfs ideològics de la dreta ha estat la seva capacitat “per fer que la ràbia es canalitzi dels rics cap als pobres”.

Per aquest analista de l'esquerra britànica, el problema per millorar les coses no és tant que la ciutadania accepti de bona manera l’statu quo, sinó que no veu alternativa a l’establert. Segons ell, la socialdemocràcia no ha sabut donar respostes a la manca de treball, la degradació dels salaris i el dèficit d’habitatge social: “Al meu país, els més rics són ara el doble de rics que fa cinc anys”.

Suport crític a Corbyn

S’ha mostrat proper a Jeremy Corbyn, el líder del laborisme que es va imposar en unes primàries tenint-ho tot en contra. Però alhora, li ha suggerit que se centri en el realment important i eviti els temes secundaris: “Es va negar a cantar el God save the queen, una cosa que només va servir perquè se l’acusi d’antipatriota”. Ha aconsellat al líder laborista que no faci com certa esquerra dogmàtica “que només parla pels convençuts” i que intenti acostar-se a sectors de les classes mitjanes. Segons ell, “mentre la dreta sap emprar una narrativa humana, l’esquerra a vegades es refugia en les estadístiques. Cal saber tocar la fibra emocional de la gent”. També ha elogiat el projecte d’esquerra alternativa global impulsat per l’exministre de finances grec Varoufakis. A parer seu, les grans conquestes ja no es poden guanyar país a país.

Ha denunciat la situació dels mitjans al Regne Unit i el domini que hi té l’imperi Murdoch, l'empresari nord-americà d'origen australià que és un dels grans exponents de la dreta neoliberal internacional, tot fent una defensa de la BBC com a mitjà públic i de qualitat.

Simpatia per Catalunya

Sobre la situació política catalana, sense entrar-hi a fons, Owen Jones ha trobat semblances amb altres moviments democràtics europeus, “perquè és també un combat contra un ordre injust”. Ho ha comparat amb Escòcia i ha assenyalat que en el cas escocès, un oncle seu anglès que viu a Edimburg va votar a favor de la independència, “perquè era vista com una opció per millorar les vides de la gent”. Ha elogiat el triomf de candidatures alternatives en les alcaldies de Barcelona i Madrid. Per ell, la mobilització contra els ordres establerts irracionals comparteixen horitzons similars.