El 9-N guanya força per votar la proposta de desconnexió

Temor a forçar el reglament i convocar la junta de portaveus abans que el PP es constitueixi | El grup de Junts pel Sí ratifica la confiança en els equips negociadors

29 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:21h
La reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí ha conclòs després de dues hores llargues a porta tancada i sense trobada informativa. Clima d’hermetisme. Un dels punts previstos per tractar era el de l’adscripció dels diputats a les diverses comissions parlamentàries. Cada elegit n’ha de triar tres. Però això no ha quedat tancat i la sessió ha tingut un fort contingut polític.

Segons ha pogut saber NacióDigital, bona part de la reunió s’ha centrat en l’anàlisi del tràmit que ha de seguir la proposta conjunta amb la CUP. Es voldria convocar el ple abans del 9 de novembre, però és molt difícil, com ha admès Carme Forcadell. Per tramitar-ho cal convocar la junta de portaveus, però el PP encara no s’ha constituït ni triat portaveu. Té de marge fins al dia 6 de novembre a dos quarts de deu del matí. Si a aquesta hora no ho ha fet, passarà automàticament al grup mixt. Una opció del tot descartable. Però si es constitueix el divendres 6, són necessàries 48 hores de marge per la presentació d’esmenes a la proposta, amb la qual cosa el més probable és que es convoqui el ple el dilluns 9 al matí. I a la tarda començaria el debat d’investidura.

La direcció del grup no tanca del tot la porta a intentar avançar el tràmit, però és arriscat. Es tractaria de convocar la junta de portaveus abans que el PP es constituís, i convidar-lo a assistir. Però hi ha el convenciment que si es fa això, el PP ho impugnarà. I, segurament, no seria l'únic grup a fer-ho. Entre els presents a la reunió del grup, es dóna per més que probable el dia 9 com a data per la votació de la proposta de desconnexió.    
 
Confiança en els negociadors

En el transcurs de la reunió, també s’ha informat, a grans trets, de la marxa de les negociacions amb la CUP de cara a la investidura, l’aspecte més delicat del moment. La direcció del grup ha tornat a demanar la confiança absoluta en els qui duen les converses, confiança que s’ha ratificat. Però també hi ha la sensació que les coses van massa lentes.  
Les primeres hores del matí, els passadissos del Parlament s’han convertit en una àgora especulativa sobre el marge de maniobra que permet el calendari per debatre i votar la proposta per formalitzar l'inici del procés d'independència.