Albert Rivera provoca fortes turbulències en el «lobby» Pont Aeri

La invitació al líder de Ciutadans obre una escletxa en el fòrum empresarial | Alguns membres acusen els empresaris Luis Conde i Enric Lacalle de fer la gara-gara al presidenciable del partit taronja

27 d'octubre del 2015
Actualitzat el 29 d'octubre a les 11:28h
Albert Rivera, en una imatge d'arxiu
Albert Rivera, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Si no hi ha canvi de darrera hora, Enric Lacalle i Luis Conde, membres destacats del Fòrum Pont Aeri, aconseguiran demà el seu propòsit: asseure a la seva taula a Albert Rivera. El líder de Ciutadans és el convidat a la trobada que demà celebrarà l’exclusiu lobby econòmic que aplega la flor i nata de l'empresariat barceloní i madrileny. Però el preu que hauran de pagar per sortir-se amb la seva pot ser molt elevat.

Quan Lacalle –formalment, el moderador del fòrum en aquests moments- i Luis Conde van anunciar als seus companys de lobby la proposta de dur a Rivera, es va fer un silenci espès entorn d’ells. Primer en forma de reticència, i més tard d’oposició, el cert és que molts dels habituals participants no assistiran a l’encontre per escoltar el jove aspirant a La Moncloa a qui ara somriu la capritxosa fortuna. L’anunci de l’acte amb Rivera en vigílies de les eleccions espanyoles del 20-D ha estat vist per molts com una aposta política arriscada. Molts socis han fet números i no hi assistiran, entre ells La Caixa, el Banc Sabadell i Agbar.

En cercles propers al PP, convidar en aquests moments el líder de Ciutadans ha estat vist com una traïció. Més d’un s’ha exclamat de l’afany de Conde i Lacalle de fer la cort a Rivera. Conde és el president de la firma caçatalents Seeliger&Conde, que va fitxar el gener de 2013 l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre. Però el cas d’Enric Lacalle ha sobtat encara més, ja que és un home del PP que va tenir responsabilitats importants en la formació de Mariano Rajoy.

El Pont Aeri va néixer fa quatre anys i s’ha situat com un referent de les elits, de l’ACS de Florentino Pérez a l’Abertis de Salvador Alemany, de l’Endesa de Borja Prado a La Caixa. La seva influència s’ha fonamentat en la força d’algunes de les empreses de l’Ibex, però també gràcies a l’astúcia de saber volar per “rutes” polítiques ben diverses. La major part dels seus membres no amaguen la seva fília conservadora, però hi ha entitats, com La Caixa, que aposten per una neutralitat política estricta. I entre els empresaris, al costat de molts de propers al PP, n’hi ha també de ben situats en l’òrbita socialista, com Antoni Brufau, de Repsol. Així, el Fòrum Pont Aeri ha aconseguit sempre mantenir el rumb. Ara, però, vénen fortes turbulències.