El Parlament Europeu regula la neutralitat a la xarxa

Després d’anys de reivindicació, s’aconsegueix una norma que deixa descontents als grups que la defensen| La nova llei és poc clara i no té en compte les reivindicacions ciutadanes

per Redacció, 27 d'octubre de 2015 a les 18:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vinton Cerf va ser un dels creadors de la Internet que avui coneixem, la que ens mou cada dia, la que ens informa i la que ens entreté; la que ens posa en contacte amb gent ubicada a l’altra punta del món i la que ens obre noves oportunitats de treball, de col·laboració o de creació. I ell ha estat també una de les veus que més s’han alçat al llarg dels darrers deu anys a favor del que es coneix com "neutralitat a la xarxa", un dels principis fonamentals d’Internet. Tim Berners-Lee, creador de la primera pàgina web ara fa 20 anys, també s’ha oposat constantment a permetre que Internet quedés reduïda, bloquejada o alentida a causa de la competència dels operadors de telecomunicacions.

Una xarxa neutral és aquella que està lliure de restriccions als llocs web o plataformes, i on la comunicació no està degradada per motius comercials. Una Internet neutral ha de permetre que els continguts, en format textual o audiovisual, corrin lliurement i sense restriccions. Al llarg dels anys, nombrosos col·lectius activistes de tot el món han defensat fermament que això continuï sent així. Un d’ells és Xnet, que ha participat activament defensant la neutralitat d’Internet cada cop que una llei d’àmbit estatal o internacional ha intentat reduir-la. I ha donat a conèixer la seva posició en el Free Culture Fòrum, una trobada anual de caràcter internacional, que se celebra a Barcelona, i que estrena la seva setena edició aquest divendres 30 d’octubre. 

 
La neutralitat de la xarxa s’ha debatut avui 27 d'octubre al Parlament Europeu, amb el resultat de l'aprovació d'una llei que no és de l'acord de tothom.  D'una banda, Europa es convertirà en l’única regió del món que garanteix per llei aquest principi i la seva aplicació directa serà als 28 Estats membres. “D’aquesta manera no hi haurà una Internet de dues velocitats”, segons ha anunciat l’eurodiputada Pilar del Castillo (PPE). Xile, Països Baixos, Equador i Brasil són altres països que tenen o estan en fase d’aprovació de lleis per regular aquest principi d’Internet. A Espanya, es venen presentat diverses mocions per defensar la neutralitat des del 2010.


No obstant això, el col·lectiu Xnet afegeix matisos a la norma aprovada i denuncia que no s'han tingut en compte les reivindicacions manifestades durant anys. "Aquesta és una legislació incerta perquè deixa en mans dels reguladors dels diferents països que decideixin fins a quin punt els proveïdors d'internet violen o no la neutralitat de la xarxa". La mateixa postura mantenen diversos col·lectius ciutadans que s'han unit a la plataforma Save the Internet per manifestar el seu desacord amb la nova regulació.

Els obstacles amb els quals s’ha trobat més sovint la neutralitat han estat el bloqueig o regulació del tràfic per part de les operadores. L’usuari d’Internet en aquesta situació nota com la descàrrega d’un contingut audiovisual és més lenta o les comunicacions telefòniques en serveis gratuïts a través d’aplicacions mòbils estan restringides.


“Quan vaig dissenyar la World Wide Web, vaig crear una plataforma oberta a la col·laboració i la innovació”, va explicar en una carta oberta ahir Tim Berners-Lee. “La Web s’ha convertit al llarg dels anys en una plataforma molt poderosa i ubiqua perquè la vaig idear per ser tractada com una xarxa oberta. El principi de la neutralitat és el que ha fet possible que Internet continuï sent un espai lliure i obert des de la seva concepció”.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació