L'actuació del president Cavaco complica la crisi política portuguesa

El poscionament del cap de l’estat en contra d’un govern d’esquerres genera una forta polseguera | La dreta va quedar en primer lloc, però no no disposa de majoria absoluta | Si s’impedeix que es formi un govern alternatiu el país es pot abocar a un conflicte institucional greu

Aníbal Cavaco, president de Portugal, en una imatge d'arxiu
Aníbal Cavaco, president de Portugal, en una imatge d'arxiu | Flickr Presidência da República
27 d'octubre del 2015
Actualitzat el 28 d'octubre a les 9:13h
A Aníbal Cavaco, el president de la República portuguesa, se li ha vist el llautó. Una intervenció televisada feta la setmana passada mostrant el seu rebuig a una aliança d’esquerres, que té la majoria al parlament sorgit de les urnes, ha generat una forta polèmica. Les eleccions van atorgar la majoria a la coalició dretana formada pel centre dretà Partit Social Demòcrata (PSD) i el més conservador CDS, però sense arribar a la majoria absoluta. El partit Socialista (PS), liderat per António Costa, ha aconseguit, superant les previsions, el suport del Bloco de Esquerda i la CDU que lidera el Partit Comunista, tancar una aliança que té majoria a l’Assemblea de la República.
 
La situació és molt delicada i pot desembocar en una forta crisi institucional. A Portugal, el cap de l’estat no té poders executius, però sí que pot condicionar el joc polític. El president Aníbal Cavaco Silva pertany al PSD i no vol un govern d’esquerres amb els comunistes. De moment, ha fet l’encàrrec al primer ministre sortint, Paolo Passos Coelho, perquè com a primera força, presenti al parlament el seu programa.

Tot indica que no serà ratificat per la cambra. I aleshores? Poden passar dues coses. La més lògica seria que Cavaco enviés el socialista Costa a l’assemblea perquè presenti la seva opció. Però amb la Constitució a la mà, Cavaco podria forçar un govern provisional, bloquejar el Parlament i forçar noves eleccions, que es poden fer sis mesos després de les anteriors. Aquesta possibilitat és la que s’està insinuant en els cercles polítics portuguesos. Tot i que sobre el paper, seria factible, en la pràctica equivaldria a desconèixer que existeix una majoria d’esquerres alternativa.

A Cavaco se li noten els colors

L’actuació de Cavaco ha generat el rebuig de totes les esquerres. El president de la república ha mostrat d’una forma massa evident els seus colors ideològics. També pot ser que des d’alguns centres de poder europeu, la possibilitat d’un govern antiausteritat, amb elements radicals com els comunistes o del Bloco, vist com una mena de Syriza lusa, generi temors. Per acabar-ho d’adobar, el gener acaba el mandat de Cavaco i s’hauran de convocar eleccions presidencials. De moment, el candidat del PSD, el partit de Passos Coelho i del mateix Cavaco, Marcelo Rebelo de Sousa, ha quedat en una situació més que incòmoda.

Aquest dimarts Passos Coelho ha presentat el seu govern, que podria convertir-se en el més curt de la història de la democràcia del país si prospera el rebuig anunciat per l'oposició.