La CUP renuncia a la mesa del Parlament però avala la majoria de Junts pel Sí

La formació de l'esquerra independentista rebutja a ocupar la secretaria quarta de la cambra catalana | Donarà suport a Carme Forcadell com a presidenta | Creuen que hi ha “guerra bruta” de l’Estat però que aquesta no ha de tapar la corrupció

21 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 19:49h

Els deu diputats electes de la CUP. Foto: ACN


La CUP finalment no formarà part de la mesa del Parlament. La formació de l'esquerra independentista ha rebutjat ocupar la secretaria quarta i, d'aquesta manera, Junts pel Sí tindrà quatre dels set representants de l'òrgan de direcció de la cambra catalana. La CUP avalarà Carme Forcadell que, d'aquesta manera, esdevindrà dilluns la nova presidenta.

La CUP celebra que una dona presideixi el Parlament

Ha estat el nou diputat Albert Botran –de fet, els deu s'estrenen- qui ha exposat el posicionament de la CUP pel que fa a la composició de la mesa. Botran ha anunciat el suport de la CUP a Carme Forcadell com a presidenta del Parlament, el que garanteix la seva elecció. Ha lloat la seva trajectòria i ha dit que és positiu que sigui una dona, “la segona que exerceix aquest càrrec”.

Botran també ha explicat que la CUP ha decidit no ser present a la mesa, donant com una raó el fet de ser el darrer grup de la cambra. Però alhora ha dit que consideren que és necessari que hi hagi una majoria independentista, per la qual cosa donaran suport que Junts pel Sí tingui quatre dels set llocs a l’òrgan de govern.

Preguntat sobre l’operació de la Guàrdia Civil avui a la seu de CDC i a diversos ajuntaments i empreses, el diputat de la CUP ha assenyalat que “hi ha guerra bruta de l’Estat contra el procés, però això no ha de tapar la corrupció. De la mateixa manera que aquesta no pot tapar la realitat de la guerra bruta. Aquest cas Petrum no sorgeix de la UDEF, sinó d’una denúncia que sembla versemblant”. En aquest sentit, ha recordat que la CUP vol coronar el procés, però també una ruptura democràtica i la neteja de la vida política.   

El diputat electe de la CUP ha intentat no posar més llenya al foc en el debat sobre la investidura. Ha dit que no entraran en qüestió de noms, que no volen dur les negociacions davant dels mitjans, i que Junts pel Sí és qui ha d’avaluar els noms que proposi.  

Anna Gabriel, portaveu

La CUP també ha presentat el seu esquema de treball a la cambra. Els coordinadors parlamentaris seran Anna Gabriel, com a portaveu, i Benet Salellas com a portaveu adjunt. Antonio Baños, que no ha tingut protagonisme en la trobada amb els mitjans d’aquesta tarda, serà el president del grup. En els debats d’investidura intervindran Baños, Josep Manel Busqueta i Gabriela Serra.