Tricicle torna a Barcelona amb «Bits», el seu últim espectacle de creació

L'obra serà en cartellera del 6 de novembre al 31 de gener i posteriorment farà una petita gira de comiat | La companyia prepara un espectacle amb tots els seus grans èxits que s'estrenarà el setembre de 2016

Tricicle ha fet un tast de «Bits» a la Rambla
Tricicle ha fet un tast de «Bits» a la Rambla | Esteve Plantada
20 d'octubre del 2015
Actualitzat el 21 d'octubre a les 21:53h
Porten trenta-sis anys de gires, vuit espectacles i centenars de milers de funcions. Però segueixen amb la mateixa passió que els ha fet internacionalment reconeguts i molt estimats pel públic. Potser és per això que Tricicle torna a casa, al Poliorama i a Barcelona, amb Bits, en cartellera per última vegada del 6 de novembre al 31 de gener. Aquest serà el darrer espectacle de creació pròpia de la companyia. La decisió, però, només suposarà un descens d’activitat, una desitjada conciliació familiar que els ha de servir per entomar altres projectes.

Aquest dimarts al matí, després d'haver ocupat la Rambla per uns minuts, amb tauletes, smartphones i ones electromagnètiques (“avui en dia, si no ets una persona amb mòbil ja no ets ningú”), Sans, Mir i Gràcia han explicat tots els detalls d'aquest strike back asseguts a l'escenari del Poliorama, que ha substituït a darrera hora el lloc previst per la roda de premsa, la cocteleria Boadas. Sense perdre el gest ni el bon humor, improvisen una alternativa que sembla escrita al guió. Amb els mobles de l’obra Amor & Shakespeare al darrere, tot sembla predisposat per a què sigui dit: “Com que som uns clàssics, ens hem situat davant una escenografia de Shakespeare”, afirma Paco Mir, amb la naturalitat que dóna ser, efectivament, uns clàssics.

Una etapa d’"activitat frenètica" es tancarà amb Bits, que fa tres anys que volta, amb més de 380.000 espectadors acumulats i 600 funcions. I, també per això, ja treballen en un espectacle que s'estrenarà el setembre de 2016 i que recollirà tots els seus grans èxits. “La idea és poder-nos acomiadar d’un públic que ha estat molt fidel al llarg dels anys”, diu Carles Sans. Abans, però, a l’horitzó hi ha unes setanta funcions per “arxivar” un espectacle que arriba totalment millorat: “A Bits, l'espectador trobarà més gags, més complicitat i que tot està més lligat”. L’update, tal com el defineix Mir, “és espectacular”, una enginyeria de l’humor que fa que l'obra sigui “una maquina de fer riure”.

Una trajectòria de tres dècades d’èxits

La trajectòria de Tricicle, d'aniversari el proper 1 de novembre, es pot compartimentar per dècades, tal com Gràcia, Sans i Mir han detallat. “Els deu primers anys van ser fantàstics, perquè eren l’enlairament d’una companyia de nanos joves que procedien de l’Institut del Teatre, que feien un espectacle que va sorprendre tothom, per l’originalitat i pel llenguatge emprat”. Una època en què el projecte es fa realitat i on demostren que l’èxit no era casual. Durant la segona desena, Tricicle fa el salt i agafa un gran ressò internacional, demostrant que són una proposta sòlida.

“La tercera dècada és quan tenim una companyia totalment consolidada, que ja va anunciant, de manera lenta i segura, que no és lluny el dia en què deixarem de fer actuacions”. Ara, amb la revisió de la feina feta i de tanta rialla provocada, Tricicle té la necessitat de baixar el ritme, només això. “No és un adéu al teatre, continuarem produint, dirigint i pensant coses”, afirma Joan Gràcia. La funció, el contacte amb el públic, és una conquesta que va molt més enllà d'allò estrictament professional. És una vocació en forma d'ofici, i és una manera de viure. “Ens ho passem molt bé actuant”. Com si fos part del guió, com un gran agraïment, com si fossin el que són: uns clàssics.
 

Un moment de «Bits», la darrera obra de creació de Tricicle Foto: Tricicle