L'acord per constituir la mesa del Parlament s'ajorna fins dijous

Comença una setmana intensa per a la formació de la Cambra | L'actitud de la CUP, que encara no ha decidit si serà a la mesa, condiciona els acords

19 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 21:12h
Quan només falta una setmana per a la data límit per constituir el Parlament sorgit de les urnes el 27-S, que és el dilluns 26 d’octubre, encara no se sap la composició de la mesa, l’òrgan que governa la Cambra. La reunió que els portaveus dels grups de Junts pel Sí, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot, el PP i la CUP han celebrat aquesta tarda al Parlament per tractar de la mesa i la ubicació de les diferents forces polítiques a l’hemicicle ha acabat sense acord. Dijous al matí tornaran a reunir-se.

La mesa està formada per set membres: el president del Parlament, dos vicepresidents i quatre secretaris. Disposar allí d’una majoria és determinant per definir el govern de la Cambra, i més en l’actual context polític. En aquests moments, el més probable és que Junts pel Sí tingui, a banda de la presidència, una vicepresidència i una secretaria, Ciutadans l’altra vicepresidència, i una secretaria per al PSC, una per a Catalunya Sí que es Pot i l’altra per a… Aquí rau la principal incògnita. Si s’apliqués el sistema d’Hondt a partir dels vots, Junts pel Sí obtindria el quart lloc. Però això no ho volen C’s, PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP perquè seria donar a la coalició guanyadora una majoria absoluta de la mesa que no ha obtingut a les urnes.

El PSC i Catalunya Sí que es Pot, sobretot, però també Ciutadans, preferirien que la CUP fos a la mesa. D’aquesta manera, Junts pel Sí no controlaria plenament l’agenda del Parlament. La CUP encara no ha decidit si vol formar part de la mesa i fer-se amb una de les secretaries, o restar-ne al marge, i permetre d’aquesta manera que Junts pel Sí disposi de quatre llocs.

El PP és qui està en una posició més feble pel que fa a la mesa. Amb 11 escons i sent la cinquena força de l’hemicicle, per tenir un dels set càrrecs de la mesa caldria que alguna altra formació els cedís un lloc, una cosa que ara sembla inversemblant.

ERC proposa Carme Forcadell com a presidenta del Parlament

ERC ha proposat Carme Forcadell com a presidenta del Parlament. El pacte de Junts pel Sí preveu que siguin els republicans els que plantegin el candidat a la Presidència del Parlament i el portaveu, mentre que CDC designarà el president del grup parlamentari. Tot sembla indicar que Marta Rovira i Jordi Turull ocuparan aquests càrrecs, tenint en compte que ja s'estan ocupant de gestionar provisionalment el grup a l'espera de la constitució del Parlament