L'apocalipsi segons Takashi Miike

El director japonès projecta a Sitges dos dels seus darrers films, ambdós a competició | "Yakuza Apocalypse" mostra la fi del món en un combat on apareixen "yakuza", vampirs i monstres delirants

Takashi Miike, un ídol pel públic de Sitges
Takashi Miike, un ídol pel públic de Sitges
16 d'octubre del 2015
Actualitzat a la 13:10h
Takashi Miike ja és un dels imprescindibles de cada Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya de Sitges. Any rere any, presenta les seves novetats, i els seus “fans” li corresponen amb admiració i moltes ganes de sorprendre’s mentre riuen cada ocurrència. La “religió Miike” és així, compta amb devots disposats a gaudir de cadascun dels seus girs, d’arguments on l’acció es torna boja, amb sang i destrals, on cada rèplica pot ser més delirant i divertida que l’altra. Però també poden posar-se seriosos mentre es meravellen per una narració inquietant, tal com va passar l'any passat amb Over your dead body (2013).

En aquesta edició del certamen, Miike arriba amb dues pel·lícules a competició, As the Gods Will (2014) i Yakuza Apocalypse (2015). La primera s’ha pogut veure a primera hora a l’Auditori del Melià i no ha decebut ni un gram als seus acèrrims seguidors. Violenta, sarcàstica, boja, amb punts estrafolaris dignes dels millors desvaris de la seva filmografia, el film explica l’auge de Kagayama, un dèbil subaltern que és lleial al llegendari cap de la “yakuza”, Kamiura. La cosa es complica, però, quan un sicari assassina el cap i Kagayama descobreix que Kamiura era, en realitat, un vampir. 

Farcida de moments d’un humor fregant a l’absurd, Yakuza Apocalypse mosta una altra manera –a través de la particular lectura ultrairònica de Miike– d’explicar l’apocalipsi, la fi del món, amb una delirant batalla entre vampirs i membres de la “yakuza”, i amb uns dolents malignes dignes del parc infantil més cafre (com a apunt: el gran monstre és una granota gegant de peluix i un dels seus sequaços una mena de follet amb bec i humor irritant).
 
L’altra proposta de Miike al festival és As the Gods Will, un film de terror que es centra en Shun Takahata, un estudiant de secundària que porta una vida avorrida al costat d’Ichika Akimoto, la seva millor amiga. Un bon dia, a classe, el cap del seu mestre explota i Shun i la resta de companys es veuen obligats a jugar a un joc mortal, sense saber ni els motius ni qui hi ha darrere de cada acte.