PERFIL Josep Manel Busqueta, economista, pastisser i valor emergent de la CUP

Perfil del diputat electe i número 3 de la llista de la formació de l'esquerra independentista per Barcelona | Membre del Seminari Taifa i exassessor d'Hugo Chávez, va ser l'encarregat de cloure l'esperada conferència política de la CUP

Josep Manel Busqueta, en una imatge d'arxiu
Josep Manel Busqueta, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
09 d'octubre del 2015
Actualitzat el 10 de gener del 2016 a les 14:41h
La CUP, en el seu salt a la política nacional, ha demostrat una gran capacitat per generar “líders” –concepte que, per cert, rebutgen explícitament-. Va passar en l'anterior legislatura amb David Fernàndez i Quim Arrufat; en la campanya electoral amb Anna Gabriel i Antonio Baños i, després del 27-S, amb Josep Manel Busqueta.

Busqueta (Sant Andreu de Llavaneres, 1973) és economista, pastisser i ara diputat electe per la CUP. Comparteix amb Fernàndez, Arrufat i Gabriel el fet de ser persones referents en el si de l'esquerra independentista però desconegudes pel gran públic. De cop, emergeixen pels focus mediàtics dels mitjans polítics i sorprenen tant per la contundència del discurs com per la preparació intel·lectual.

El número 3 de la llista de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) per Barcelona és membre del col·lectiu Seminari d'Economia Taifa, el principal grup d'economistes anticapitalistes del país i que intenta trencar amb el discurs dominant que consideren neoliberal. Va ser assessor en matèria econòmica del govern bolivarià d'Hugo Chávez, a Veneçuela, i qualifica el capitalisme de “sistema fracassat” i del responsable d'un “col·lapse ecològic i social”.

És autor de dos llibres –més enllà de participar en obres col·lectives vinculades al Seminari Taifa-: L'hora dels voltors. La crisi explicada a una ciutadania estafada (2013) i Fre d'emergència (2014), una conversa amb Pau Llonch, un altre dels valors emergents a la CUP –tot i que va renunciar a formar part de les llistes del 27-S- i que s'ha forjat en el denominat Moviment Popular de Sabadell i en la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de la ciutat vallesana.

Pastisser al negoci familiar

Busqueta arriba al Parlament amb la bata de pastisser. I és que treballa a l'obrador del negoci de la seva família a Bellpuig (l'Urgell) –població on hi viu des de petit-. Ho ha fet al costat del seu pare, antic militant del PSUC, i que reconeix com una de les persones que més l'han influït a nivell polític.

En l'esperada conferència política de la CUP d'aquest dijous va ser l'encarregat de la intervenció més contundent i que va clausurar l'acte. Més enllà de l'objectiu de la formació de l'esquerra independentista de mostrar un lideratge “coral” –amb la presència de bona part dels deu diputats electes-, també es va projectar que Busqueta serà –juntament amb Anna Gabriel- un dels homes clau en les negociacions amb Junts pel Sí. Posteriorment, també va ser l'encarregat de representar la CUP al .CAT de TV3 on, de manera meridiana, va reiterar que mantenen el “no” a Artur Mas.

El desembre de 2014, en ser entrevistat a Crític, no es mullava si acabaria formant part de la llista de la CUP però sí que definia el paper de la formació. "Hem de ser capaços de generar les estratègies de canvi al marge del Parlament. En el meu cas, jo valoro aquesta estratègia i penso que l’important no és tant el que es pugui fer al Parlament, sinó sobretot en aquest treball estratègic de canvi des de la base, de pedagogia popular, de cultura alternativa, de generar processos i arguments que ens permetin avançar des de baix". I, com fa sempre David Fernàndez, parafrasejava el zapatisme per assegurar que la CUP "ha de manar obeint" a les classes populars.

Recull de vídeos de Josep Manel Busqueta