Junts pel Sí prometrà el càrrec per «imperatiu legal» i amb una referència al dret d'autodeterminació

Els diputats del grup aniran plegats des del Parlament per acompanyar Mas , Rigau i Ortega davant del TSJC | A diferència de l'anterior reunió, els 62 elegits s'han assegut avui barrejats entre CDC, ERC i independents

Mas, Llach i Rigau, abans de la reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí
Mas, Llach i Rigau, abans de la reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí | ACN
08 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 21:13h
El grup parlamentari de Junts pel Sí s’ha reunit avui per segon cop enmig d’un hermetisme total. Hi ha aspectes en els quals el blindatge informatiu és absolut, com tot allò que afecta les negociacions amb la CUP de cara a la investidura. Segons ha pogut saber NacióDigital, s’han pres diverses decisions de rellevància política. Una d’elles és la fórmula de promesa o jurament del càrrec de diputat, que encara s’ha de perfilar, però que s’ha decidit que serà única per a tots els 62 diputats elegits, “per imperatiu legal” i amb una referència al dret d’autodeterminació. Es vol evitar que cada parlamentari digui la seva i oferir una imatge de màxima cohesió.
 
Un altre punt que s’ha tractat és el de la presència del grup parlamentari en el moment en què hagin d’anar a declarar el president de la Generalitat (15 d’octubre), la consellera Irene Rigau i l’exvicepresidenta Joana Ortega (el dia 13). S’ha decidit que els 62 diputats es trobin abans al Parlament per, des d’allí, anar plegats a la seu del TSJC, al passeig de Lluís Companys, molt a prop de la càmera catalana. Aquestes seran les imatges més impactants de la setmana que ve, en uns mesos que n’estaran plens d’escenes emocionants.
 
Avui, junts i barrejats

De la reunió celebrada per Junts pel Sí la setmana passada a la d’avui han canviat algunes coses. En la reunió anterior, el gruix dels elegits de CDC i d’ERC anaven en bloc i, de fet, la majoria va seure amb els seus, mentre els independents tendien a aplegar-se entre ells. Aquest cop, tots s’han barrejat més, l’ambient ha estat més relaxat i els independents s’han assegut on han volgut: Eduard Reyes i Carme Forcadell a primera fila, Lluís Llach a la segona, Muriel Casals més enrere.

En aquests moment, el grup està molt ben cohesionat. Els representants dels partits petits s’hi senten còmodes. Quan es va forjar l’acord de la coalició, es va establir que CDC aplegaria el 60% dels llocs I ERC el 40%. Però en quin bloc s’afegirien els Demòcrates de Catalunya, sorgits d’UDC, que tenen un diputat, Antoni Castellà? I els socialistes de MES, com Magda Casamitjana, elegida diputada? I Toni Comín, de Socialisme, Cataluya i llibertat? Va ser el mateix Artur mas qui ho va resoldre: “CDC acollirà els Demòcrates i Reagrupament, i que Esquerra ho faci amb MES, Socialisme, Catalunya i Llibertat, i Avancem”.

L'ambient, que era del tot nou per a una gran part dels assistents, ha estat molt cordial. A Raül Romeva, que en l'altra reunió se'l va veure més nerviós, s'ha mostrat avui tranquil i de bon humor. També en el nombre d'intervencions s'ha plasmat el bon clima i la cohesió del grup.