entrevista

Roger Mas: «'Irredempt' és un exercici d’essencialisme artístic»

Entrevista al cantautor solsoní, que presenta el seu darrer disc a la Fira Mediterrània de Manresa aquest 16 d'octubre

"L’únic que m’ha mogut és donar sortida en cada moment al meu estat d’ànim"

| 12/10/2015 a les 21:45h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Cultura, Fira Mediterrània 2015, Roger Mas, cantautor, Fira Mediterrània de Manresa, David Ibáñez, música, entrevista cultura
Roger Mas presenta el seu novè disc | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 12/10/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sol, nu, amb l’única defensa de la veu i una guitarra. Així torna Roger Mas amb Irredempt, el seu novè disc, després de cinc anys de la publicació d’A la casa d’enlloc i després del gran espectacle amb la Cobla Sant Jordi, que va moure durant tres anys amb una quinzena de músics dalt de l’escenari. El nou àlbum, però, és un contrast amb tot el que ha anat fent darrerament i vol arribar a l'essència de la paraula, de la música dita amb els mínims elements. Irredempt s'estrena el 16 d'octubre a la Fira Mediterrània de Manresa, amb una escenografia de Lluís Danés i la il·lusió de mostrar un univers que s’ha anat expandint a base d’anys, de bons discos, de reconeixements i amb cançons úniques cantades per una de les veus més singulars del país.
 
- Després d'una gira amb quinze músics i de la posterior gira electrificada “Roger Mas torna pel camí de les serps”, ara mostrarà les noves cançons tot sol, en acústic. De fet, però, aquest és un format on ja l’hem pogut veure abans, en petits teatres, en bars, en sales o en biblioteques.
 
- Un cop acabada la gira amb la Cobla Sant Jordi, que és l’espectacle més gran que he fet, trobava que s’havia de fer alguna cosa diferent i, sobretot, que m’estimulés. També volia donar alguna cosa diferent al públic, que fins aleshores havia rebut molts colors tímbrics en escena. Ara em ve de gust oferir la cruesa d’una interpretació personal, en la qual no t’hagis d’entendre amb altres músics, una cosa que permet més espai per l’expressivitat del moment.
 
- El disc m’ha transportat al record que tenia del Casafont, per la sonoritat i la inquietud, tot i que allà hi havia una altra atmosfera i comptava amb altres músics i, sobretot, amb unes lletres molt diferents.

 
- Sí, a aquell disc tot tenia un punt més psicodèlic, hi havia més paisatge sonor, altres instruments i més colors. Hi havia més jocs amb les reverberacions, amb els efectes. Aquí, però, el que volíem transmetre era l’experiència de ser en una habitació amb algú que està cantant i tocant la guitarra a la vegada.

 

Roger Mas. Foto: Adrià Costa

- L’experiència es podrà sentir també en directe?
 
- Sí, en el directe també volem aconseguir l’efecte del disc. Sempre he tocat amb una guitarra de niló que transmet en bona mesura el timbre de la corda, però que es pot endollar i està pensada per tocar en bons volums i per competir amb altres instruments a l’escenari, com per exemple una bateria. Amb una guitarra espanyola, que és com hem gravat el disc, era impossible fer-ho en directe. Per això vaig anar a buscar en Jordi Rotés, el tècnic de directe de Jordi Savall o Toti Soler, la persona més indicada per això.
 
- ... amb la intenció de transmetre un “so de cambra”.
 
- Sí, un so sense farcir. Necessitava un tècnic que intervingués poc i que transmetés molt bé allò que està passant a l’escenari.
 
- Ara que has volgut despullar del tot les cançons, em ve al cap quan va fer la versió de la Paulina Rubio (Ni una sola paraula), que fins i tot semblava una cançó bona...
 

- ... És que és una cançó bona!
 
- ... amb això vull dir que és l’intèrpret qui dóna credibilitat a les cançons. Quan la cantava vostè era creïble. Amb Irredempt ha fet aquest pas de despullar-se per donar una credibilitat total al que són les cançons?
 
- Sempre he mirat de donar sortida a totes les coses que volia fer. Fa un any, per exemple, vaig treure la guitarra elèctrica per fer “Roger Mas torna pel camí de les serps”. I fa uns anys que tinc la sensació que el públic em diu que sí, que molt bé tot el que faci, però que com més em decanti cap el que seria un cantautor clàssic, més seran en número i més entusiasme mostraran (riu).
 
- Per què “irredempt”? Què vol alliberar?
 
- És per un exercici d’essencialisme artístic, pel fet d’anar sol amb la guitarra. I pel fet de gravar el disc i mantenir tota la dinàmica. Fer les coses d’una manera perquè tu creus que les vols fer d’aquella manera, malgrat que els inputs que rebis no vagin en aquesta línia. L’irredemptisme és mantenir la teva personalitat i identitat malgrat siguis inferior en número.

 

Roger Mas. Foto: Adrià Costa

- Lligant el concepte amb la coberta del disc, per què apareix la pluja?
 
- Hi ha un punt d’homenatge a la portada del disc del Paco Ibáñez a l’Olympia, les lletres en blanc i en vermell, la foto en blanc i negre, molt contrastada, com si fos Sin City. I la pluja és perquè vam fer la sessió de fotos quan vam enregistrar el videoclip d’Ella té un cel als ulls, que necessitava pluja. I perquè la pluja també és un fenomen que pot ben acompanyar tot el disc.
 
- Una altra cosa que mostra Irredempt són unes lletres són molt menys críptiques que en els primers discos. El primer (Les flors del somni), el segon (Casafont) i el tercer (En el camí...) eren gairebé un assumpte lisèrgic, però en aquest darrer, totes tenen una lectura ràpida a la primera escolta, tot i que a sota hi ha d’altres capes. Què pretenia amb un nou enfocament?
 
- El que buscava, intencionadament, era acabar amb la sequera creativa i tornar a composar. Duia molts anys amb dificultats. No em sortien les cançons, especialment per les lletres. Sempre pensava que, o bé allò ja ho havia dit, o em sonava cursi, o em sonava adolescent, o es podria dir millor, o el públic esperaria una altra cosa... I, de cop i volta, un dia em vaig treure la vergonya i vaig dir: “si surten així, és que era això”. L’important és que et sentis còmode i t’agradin a tu.
 
- I se sent còmode?
 
- Estic encantat de la vida. Una cançó com Ella té un cel als ulls no l’hauria publicada mai, abans. Tot i que al Dp ja hi ha Canterbury, una cançó d’amor molt en la línia d'aquesta.
 
- A Irredempt agafa una tradició del cantautor clàssic per on fins ara no havia transitat. Sempre havia anat per altres camins. És una marca de la casa que cada disc seu tingui un paisatge, una sonoritat molt diferent, molt contrastada amb l’anterior. Potser ara tocava recollir-se de nou.
 
- Tocava fer una mica com el que vam fer amb el Ball de l’àliga de les Cançons Tel·lúriques, que era despullar la cançó del tot. Després de vuit discos, per a mi té molt interès veure si funciona només l’esquelet de la cançó.
 

Roger Mas. Foto: Adrià Costa

- Ara que anomena les Cançons tel·lúriques, al nou disc inclou una nova versió de Jacint Verdaguer, el Comte Arnau, així com també una cançó de bressol tradicional de Salvador de Bahía i un poema de Goethe del 1782, El rei dels verns.
 
- ...que és la meva preferida!
 
- Per què aquesta connexió amb el romanticisme alemany?

- És tot casualitat. És el disc on hi ha un esforç menor per a què hi hagi un contínuum de discurs o estètic, més enllà de la sonoritat. Fa un temps, però, que començava a tenir interès en el lied alemany. I, per entrar-hi, vaig demanar consell a amics. Un d’ells, en Raül Garrigasait, que és una bèstia, un homenot que quan siguem grans se’n sentirà a parlar i serà important. De fet, ara ja ho és, però la gent no ho sap. I li vaig demanar per on començar. Al cap d’uns dies, em va enviar un correu amb la traducció que Miquel Desclot havia fet d’El rei dels verms, també la versió cantada per Dietrich Fischer-Dieskau, el baríton fetitxe del lied alemany, en una composició meravellosa d’Schubert. 

- I ho agafa amb la idea de fer-ne una nova adaptació.
 
- Sí, també vaig fer servir una altra traducció. De fet, aquella lectura em va estremir, i vaig estar pensant durant un any que ho havia de fer. Em va costar molt, però després de donar-hi tombs durant tant de temps, pràcticament amb un minut em va sortir.
 
- És curiós, però aquesta connexió el posa en relació amb un altre compositor català del pop, David Carabén, que va fer servir Rilke a L’amor feliç. No troba curiosa aquesta tirada cap a poetes alemanys?
 
- Amb en Carabén tenim universos molt diferents, però sempre que l’escolto i sempre que ens trobem noto una estranya sintonia. Em sento molt còmode, amb ell.
 
- Després de nou discos, com veu aquesta evolució des que va emergir amb Les flors del somni, tota una alenada d’aire fresc? En aquell moment, feia temps que no sortia cap nou cantautor que es consolidés, i la proposta que presentaves era molt mística, situada en uns ambients molt concrets i diferents al què es feia aleshores.
 
- Crec que, llavors, era presa dels maximalismes de l’absolut. I això em va marcar, perquè, després, tota la meva vida ha consistit en com entendre tot plegat. També entendre com evolucionar, com mantenir la màgia, el misticisme i l’èpica –el que a mi em genera emocions– i, a la vegada, conjuminar-ho amb el fet d’adonar-se que la realitat és una cosa inefable, que no la podem conèixer ni explicar.
 
- Des del principi, i llegint l’evolució de Roger Mas disc a disc, es nota aquesta preocupació.
 
- Les idees i tot això són articulacions, estructures, eines, que ens ajuden, als humans, a l’hora d’establir un sistema de coordenades que serveixi per explicar-nos les coses entre nosaltres. Però això no és la realitat. La realitat no sabem el que és. I cal assumir-ho sense convertir-se en un cínic.
 

Roger Mas. Foto: Adrià Costa


- Quan va sortir el seu primer àlbum, era impensable pensar en una cançó com Les obagues de l’eixample, o en un disc com Mística domèstica o A la Casa d’enlloc. Però ha tingut una capacitat de sorpresa enorme, i ha aconseguit arribar a llocs on no l’esperàvem.
 
- No ha estat buscat. L’únic que m’ha mogut és donar sortida en cada moment al meu estat d’ànim. Al final, el que pretenc en aquesta vida és ser feliç, que és molt més important que fer cançons maques o que et vagin bé les coses en un sentit artístic. Si no t’ho passes bé, no pots arribar a estimular a ningú més. A mi m’interessa la gent que s’hi deixa l’ànima, on vegis que hi ha veritat, en el sobreentès que la veritat és, com et deia abans, inefable.
 
- Seguint aquesta trajectòria, arribem a la presentació d’aquest 16 d’octubre al Kursaal de Manresa. Com és que tria la Fira Mediterrània per fer l’estrena mundial de l’espectacle, amb una escenografia del Lluís Danés tan especial?
 
- Se’m va proposar i em va semblar molt bé. Jo sóc molt “fan” del David Ibàñez [el director de Fira Mediterrània], és un músic que té un talent difícil de trobar en els músics, més enllà de la tècnica: té bon gust. I això m’interessa força més que la resta de coses. I pel que fa a Manresa, des de fa molts anys, crec que exerceix de capital de la Catalunya central. Com a solsoní fa una funció que penso que abans no la feia. I fer de capital vol dir oferir coses i acollir. Com a cantautor, no hi ha lloc que em senti com a casa com em passa a Manresa.
 
- Al principi, a banda d’una carrera musical, Roger Mas tenia una carrera d’escriptor. No hi pensa tornar?
 
- Per què? Allò van ser pecats de joventut. Ara mateix no em veig capaç de fer una cosa que valgui la pena, però el futur dirà. Ara sóc en els quaranta i és un moment per plantejar-se què fer amb l’escriptura, per exemple. En Josep Maria Uyà em deia que un escriptor als vint ja ho ha dit tot, però fins als quaranta no aprèn a dir-ho bé.

 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El camió en el qual s'han carregat les obres d'art | Àlvar Llobet
Àlvar Llobet
01/01/1970
Guàrdia Civil i tècnics executen la sentència d'Osca i deixen el Museu de Lleida sense les 44 peces comprades a partir del 1983 | Desenes de manifestants s'han concentrat a les portes de l'equipament, on hi ha hagut enfrontaments amb la policia | El TSJC rebutja paralitzar el trasllat
El camió en el qual s'han carregat les obres d'art | Àlvar Llobet
Àlvar Llobet | 4 comentaris
01/01/1970
La Guàrdia Civil i tècnics aragonesos són a dins el centre des de la matinada per tal d'efectuar el trasllat fixat pel jutge d'Osca | Unes dues-centes persones s'han concentrat a l'exterior, on s'han viscut moments de tensió amb els Mossos que han etzibat empentes als manifestants | El TSJC rebutja frenar el trasllat
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 13:57 LA CARAVANA. JxCat fa entrar en campanya les burles de Moncloa sobre les víctimes de l'1-O. La candidatura de Carles Puigdemont emet abans dels mítings unes declaracions de Rafael Catalá sobre els ferits de la jornada del referèndum. Per Oriol March.
 13:53 Ciutadans, l'únic partit que defensa (sense matisos) l'Aragó en el litigi de Sixena, informa Pep Martí. La formació unionista va trencar la unanimitat al Parlament mentre que el PP va donar suport a la resolució en favor de protegir el fons.
 13:53 LA CARAVANA A qui dona suport Manuel Valls? L'ex-primer ministre francès es reuneix amb Iceta dies abans de participar en un míting de Cs; contracrònica de Jordi Bes.
 13:41 Josep ​Rull, des de Granollers: «El 21-D toca decidir entre nació o submissió». El conseller de Territori i Sostenibilitat ha estat a Granollers, on ha destacat que la forma per lluitar "contra el procés gens normal que se segueix contra nosaltres" és votar massivament a les eleccions "per reafirmar el nostre full de ruta i aconseguir la llibertat dels presos i del president Puigdemont".
 13:40 Lourdes Ciuró corresponsabilitza obertament el PSC de l'espoli de Sixena. La diputada del PDECat recorda que sense els socialistes l’article 155 no hagués prosperat.
 13:33 Iceta es reuneix amb l'exprimer ministre francès Manuel Valls. El PSC ho ha compartit a través de les xarxes socials amb una piulada. La reunió es produeix pocs dies abans que Valls participi en un acte de Ciutadans juntament amb l'escriptor Mario Vargas Llosa.
 13:24 La diputada del PDECat Lourdes Ciuró corresponsabilitza obertament el PSC de l'espoli de Sixena
 13:15 "Em penedeixo que s'estigui utilitzant indegudament el 155". Així ha respost l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, en preguntar-li si es penedeix que el seu partit hagi donat suport a l'aplicació d'aquest article. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ros ha remarcat que el 155 "no està pensat per entrar en plets entre administracions", sinó que té com a objectiu "restablir la legalitat constitucional i estatutària".
 13:14 Lluís Puig carrega contra el «PSC-PSOE» de Lleida pel trasllat de les obres de Sixena. El conseller de Cultura, en un vídeo des de Bèlgica, sosté que els socialistes i Ciutadans hauran d'explicar "com vetllen" pel patrimoni de la ciutat. Informa Oriol March des de Lleida.
 13:01 El TSJC rebutja adoptar mesures cautelars i paralitzar el trasllat de les obres del Museu de Lleida a Sixena.
 12:58 JxCat posa en dubta les garanties democràtiques del 21-D. Laura Borràs, número cinc per Barcelona, assenyala que els presos polítics i la possibilitat que el 155 d'allargui després de les eleccions posen en qüestió els comicis. Informa Oriol March des de Lleida.
 12:41 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, comunicarà a la fiscalia contra delictes d'odi les piulades homòfobes contra ell. El professor de la UB Jordi Borrell afirmava en en un tweet que el socialista tenia "esfínters dilatats" i el qualificava de "ser repugnant", però l'esborra i demana perdó hores després.
 
 12:34 
 12:33 
 11:52 Joan Lluís Bozzo, de Junts per Catalunya, assegura que la “solució Iceta és la Guàrdia Civil entrant de matinada a espoliar el patrimoni”. Quim Torra assenyala que “avui és Sixena i demà pot ser l’escola catalana”.
 11:49 Laura Borràs, número cinc de Junts per Catalunya, atén els mitjans davant del Museu de Lleida, informa Oriol March. “Compartim la ràbia i la indignació davant d’aquest espoli cultural. Això és el 155, i aquesta és la unilateralitat del govern espanyol”, assenyala Borràs acompanyada d’altres membres de la candidatura.
 11:37 L'oferta de Domènech a ERC i PSC per reeditar un tripartit, per ara, impossible. Ho explica Sara González
 

El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant el discurs al fòrum Primera Plana Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú
 11:37 Els «comuns» aposten per una gestió compartida i una exposició itinerant de les obres de Sixena
 11:16 Miquel Iceta descarta qualsevol acord amb ERC després del 21-D: "Els nostres projectes són incompatibles". En una roda de premsa de l'ACN, el candidat socialista a les eleccions catalanes titlla d'"irreal" la possibilitat d'un nou tripartit d'esquerres, i reclama als republicans que no recuperin la via unilateral si volen evitar un nou 155; per Jordi Bes.
 11:14 L'operació del trasllat a Aragó dels 44 béns de Sixena dipositats al Museu de Lleida preveu allargar-se fins almenys les 14 hores, segons han informat fonts coneixedores a Europa Press.
 10:59 La contundent rèplica dels Bombers de Vic a les acusacions d'Albiol. El cap de llista del PP va carregar ahir contra el cos per "ajudar" a col·locar una pancarta de suport als presos polítics.
 10:50 L'oferta de Domènech a ERC i PSC per reeditar un tripartit, per ara, impossible, per Sara González. El líder de Catalunya en Comú reivindica que els republicans renunciïn a la unilateralitat i els socialistes reneguin del 155 i dels pactes amb PP i C's. Defensa que un govern "catalanista i progressista" pot superar els "blocs Frankenstein".
 10:47 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, diu que l'"error" del trasllat de Sixena "no té a veure amb el 155". Segons Iceta, "és un exemple més de quan es judicialitzen les qüestions els polítics perdem la capacitat d'incidència sobre els temes"; informa Jordi Bes.
 10:31 Albert Rivera diu sobre les obres d'art del Museu de Lleida que "s'han de respectar les resolucions judicials" i deixa entreveure que el seu partit, si arriba al govern català, no posarà traves al compliment d'aquest tipus de resolucions judicials. Ho ha dit en declaracions a "El programa de Ana Rosa" de Tele 5. 
 10:32 Albiol, entrevistat a RAC-1, compara el trasllat d'obres de Sixena amb els papers de Salamanca: «La policia obeeix el jutge». El candidat popular assegura que li "sap greu" que Junqueras estigui a la presó però diu que el va "advertir" que tindria un "disgust".
 10:27 Rajoy amenaça amb tornar a aplicar el 155 després del 21-D. El president espanyol avisa que el govern central ha demostrat tenir mecanismes "eficaços" per defensar l'estat de dret d'aquells que pretenen liquidar-lo. Informa Sergi Ambudio.
 10:22 Miquel Iceta considera "irreal" que es pugui repetir un tripartit a la Generalitat amb ERC i els "comuns".
 10:19 Mariano Rajoy ha justificat el trasllat de les obres d'art de Sixena i ha dit que el que fa el seu executiu és acatar una resolució judicial. "Les resolucions judicials s'han de complir i si algú creu que no s'ha de fer i vol substituir al jutge que ho digui, però aquest no és el funcionament normal d'una democràcia", ha valorat. Rajoy, a més, ha evitat valorar els moments de tensió entre policia i manifestant i tampoc el fet que el trasllat es faci en plena campanya electoral i agafant-se al 155.
 10:17 
 09:55 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta considera que la via unilateral que recupera ara ERC "és una pantalla ja superada", segons afirma en una roda de premsa a l'ACN.
 09:51 
 09:48 Xavier Domènech presenta 5 propostes per formar govern:
1. Blindar drets socials i reactivar l'economia.
2. Fiscalitat més justa
3. Nou estatus polític amb més autogovern
4. Pacte de claredat i referèndum acordat
5. Unitat del catalanisme progressista
 

El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant el discurs al fòrum Primera Plana Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 09:40 
 09:40 
 09:33 Els 25 anys de casat de Forn: «La presó no impedeix que estiguem més junts que mai». El conseller d'Interior fa una piulada recordant la data.
 09:31 Mireia Boya: "Els pirates de l'estat espanyol han vingut al Museu de Lleida a buscar el seu botí de guerra".
 09:30 Joan Tardà recrimina a Àngel Ros que no estigui defensant les obres de Sixena al davant del Museu de Lleida. 
 09:30 Un informe d'ERC defensa que Junqueras pot sortir de la presó per ser investit. No hi hauria cap impediment perquè el candidat republicà prengués possessió del càrrec de diputat, segons avança RAC1.
 09:29 Carles Puigdemont denuncia el «cop d'estat» d'Espanya per les obres de Sixena. El president de la Generalitat ha criticat amb duresa l'acció de la "policia militaritzada" personant-se al Museu de Lleida de matinada
 09:21 
 08:34 El Tribunal Suprem posa Anna Gabriel al punt de mira. La justícia espanyola pretén ampliar el llistat d'investigats en la causa contra els dirigents independentistes per rebel·lió amb els membres de l'anomenat "comitè estratègic", el qual prenia les decisions de pes per caminar cap a la declaració d'independència en el Parlament. Ho explica Sergi Ambudio.
 08:14 PORTADES «El valedor de Puigdemont en Bélgica ampara a defensores del genocidio judío», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 08:12 
 07:54 RADIOGRAFIES Digues com ets i et diré a qui votes: així són els votants del 21-D. Els simpatitzants de les forces polítiques comparteixen elements ideològics, culturals, socials i econòmics que permeten fer radiografies sobre les afinitats electorals de cadascú.
 07:53 M'HI POSO PER Núria Picas, o la fi del «tabú» que els esportistes no opinen de política; el retrat d'una de les independents del 21-D a càrrec de Roger Tugas. ERC va oferir a l'atleta anar a un lloc simbòlic o de sortida el 21-D i ella va reflexionar, tornant del País Basc: "Vull fer el possible, no m'agrada fer les coses a mitges, vull donar-ho tot".
 07:21 Una cinquantena de persones es concentra a l'exterior del museu de Lleida, on la Guàrdia Civil ja ha entrat a dins.
 

Manifestants davant del Museu de Lleida, aquest matí Foto: ACN
 

Agents de la Guàrdia Civil, aquest matí al Museu de Lleida Foto: ACN

 07:06 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. Espoli artístic via 155. "El cas de Sixena, que avui pot viure el seu desenllaç a Lleida, demostra com de cruenta és la suspensió de l'autonomia i complicat l'"encaix" català", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són notícia Pablo Iglesias, la unilateralitat, Àngel Soro, els caganers dels líders polítics, la independència lituana i Josep Maria Cullell.
 06:35 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil i tècnics aragonesos arriben al Museu de Lleida per efectuar el trasllat de les obres de Sixena.
 23:16 Albiol posa al punt de mira els bombers que van penjar la pancarta a favor dels presos polítics a Vic. El cap de llista del PP considera que el gest és "una vergonya democràtica" i desitja que aviat "deixin de ser impunes”.
 23:15 LA CARAVANA Ciutadans busca fer la maneta a Tarragona. Els dirigents taronges invoquen a la ciutat romana els "milers d'anys que ens contemplen" per fer bones les millors previsions del CIS. Per Pep Martí.
Entrades anteriors »
Carles Riera, cap de llista de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D
Algunes de les principals despeses de campanya són el mailing o la infraestructura dels actes. | ERC
01/01/1970
Dues entitats financeres han negat als republicans un préstec per fer front a les despeses fins al 21-D, tot i que el partit no té cap deute amb els bancs i la subvenció electoral posterior permetria tornar els recursos
Xavier Domènech porta esmorzar a l'autobús de periodistes que segueixen la seva campanya | Catalunya en Comú
01/01/1970
Xavier Domènech puja a l'autobús dels periodistes enmig d'uns pronòstics gens amables per als "comuns"
Marta Rovira, en un míting d'ERC | ERC
01/01/1970
L'electorat republicà se sent majoritàriament només català, però una quarta part té el castellà com a llengua pròpia o és bilingüe, i va ser el que més es va mobilitzar l'1-O | Junqueras rep bona nota dels votants del PDECat i de la CUP, quasi aprova entre els "comuns" i fins i tot el 26% dels electors del PSC el valora bé
Xavier Domènech | Adrià Costa
01/01/1970
El cap de llista de Catalunya en Comú considera que el Govern "va participar d'un autoengany o va enganyar" els ciutadans amb la proclamació de la independència | Reivindica que els "comuns" no són "equidistants" perquè "s'han posicionat com ningú" i han estat "sempre coherents" | Domènech afirma que Puigdemont no pot tornar a ser president perquè se seguiria "sacrificant" l'agenda social