Mor Henning Mankell, la gran icona de la novel·la negra contemporània

Tenia 67 anys i era conegut per la sèrie de llibres de l’inspector Wallander

Henning Mankell, el pare de Kurt Wallander
Henning Mankell, el pare de Kurt Wallander | Henning Mankell
05 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 21:24h
Henning Mankell, el pare de la cèlebre sèrie de novel·les protagonitzades per l'inspector Wallander, ha mort aquest dilluns a Göteborg, als 67 anys. L’escriptor suec patia un càncer des de principis de l'any 2014 i estava considerat un dels grans gurus de la novel·la negra contemporània, possiblement la icona viva més cèlebre i estimada arreu del món.

Malgrat l'aparició de la malaltia, Mankell no havia deixat de crear. Recentment, acabava de publicar Arenes movedisses –a Tusquets, la seva "casa catalana" pel que fa al món editorial–, un llibre de memòries on relatava diversos episodis de la seva vida després de la irrupció del càncer.

L'inspector Kurt Wallander, el gran personatge

La seva gran creació, el personatge que l’havia catapultat a l’estrellat de les lletres, va ser el memorable inspector Kurt Wallander. Resident a la ciutat sueca d'Ystad, molt propera a Malmö, Wallander va protagonitzar tretze títols des de 1991, any de la seva primera aparició literària amb Assassins sense rostre, fins el 2009 amb L’home inquiet, el títol que tancava la sèrie.

Mankell, però, tenia una obra interessantíssima més enllà de les aventures de l'inspector, essent l'autor de dotze novel·les més on la crítica social era un punt fort, entre les quals destaquen El retorn del professor de ball, Sabates italianes, El cervell de Kennedy o El xinès. A banda de la seva aportació novel·lística, el suec també va signar Moriré, però la meva memòria sobreviurà, un assaig sobre els estralls de la sida a l'Àfrica.