El Govern contradiu els plans d'acollida de refugiats de l'Ajuntament de Barcelona

Benestar Social no preveu utilitzar l'edifici del Fòrum per acollir refugiats | La Casa Bloc serà el lloc on arribin i on se'ls farà "un primer diagnòstic"

02 d'octubre del 2015
Actualitzat a la 13:29h

Roda de premsa de Benestar Social sobre els refugiats. Foto: Jordi Palmer


L'acollida a Catalunya dels refugiats provinents majoritàriament de la guerra de Síria amenaça de causar esquerdes entre el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Si el govern local anunciava dimarts un pla que comptava amb l'habilitació de l'edifici del Fòrum per una primera acollida de dotze hores dels refugiats, aquest divendres el Departament de Benestar Social i Família ha anunciat les seves previsions, en les quals no s'inclou la utilització d'aquest equipament.

El coordinador del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, Àngel Miret, ha anunciat la intenció de rebre aquells refugiats que els assigni a l'Estat traslladant-los a diversos equipaments de la Generalitat, preferentment la Casa Bloc de Barcelona, que funcionaria com a "centre unitari", on es realitzaria "un primer diagnòstic" de les persones arribades, atenent a les seves necessitats i aspiracions, i la seva situació mèdica, social i educativa. La intenció és que en el marge "d'una o dues setmanes" es pugui oferir "un protocol d'actuació d'acord amb cada família". Posteriorment, els refugiats serien redistribuïts pel tot el territori català un cop creuades les dades de cada família amb el banc de recursos habilitat especialment per acollir els refugiats.

Aquest projecte, per tant, "no preveu cap accés al Fòrum", una possibilitat que Miret ha atribuït al "plantejament d'un pla d'emergència de l'ajuntament", no necessàriament relacionat amb la crisi dels refugiats, sinó "amb un pla més genèric". En última instància, Miret ha emplaçat l'ajuntament ha "aclarir" quin ús vol fer de les instal·lacions del Fòrum.

Mig miler de refugiats ja són a Barcelona

Miret, que ha assenyalat que actualment ja hi ha a Barcelona un nombre de refugiats situat al voltant de "400 o 500 persones, però sense dades oficials" que es troben en diverses situacions, és a dir, amb la petició d'asil aprovada, en tràmit o en espera de ser rebuts per sol·licitar-los, ha recordat que en tot cas, els refugiats que puguin arribar a Barcelona, "en primera instància arriben a Espanya, ja que són competència de l'Estat, que assigna el lloc on han d'anar", i que per tant no es tracta "d'una situació de crisi a Barcelona, sinó de l'arribada de refugiats que Espanya assigna a Catalunya".

Per la seva banda, el director general per a la immigració, Xavier Bosch, ha establert a grans trets la situació de la coordinació amb l'Estat, posant de relleu la "manca d'informació" que l'executiu espanyol tramet a la resta d'administracions. Un dels principals esculls continua sent la xifra de refugiats, de manera que sense confirmació oficial es continua treballant amb la xifra d'una 15.000 a tot Espanya. Ara bé, segons Bosch tampoc no queda clar que hi hagi un "criteri territorial per a la distribució dels refugiats".
Arxivat a