Els grups d'Antoni Castellà i Vila d'Abadal confluiran en un únic partit socialcristià

Les dues escissions d’UDC preparen la seva fusió | L’espai democristià a Catalunya es recomposa després de l'entrada a Junts pel Sí i l'enfonsament d'Unió | Ambdós grups van trencar en el congrés del 2012 quan Vila d'Abadal va desafiar Duran

Antoni Castellà i Josep Maria Vila d'Abadal, en una imatge d'arxiu
Antoni Castellà i Josep Maria Vila d'Abadal, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
02 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:17h
Serà probablement el mes de novembre. L’associació Demòcrates de Catalunya, que lidera el diputat Antoni Castellà (elegit en la candidatura de Junts pel Sí) i el Moviment Demòcrata Català (MDC) que va impulsar l’exalcalde de Vic Josep Maria Vila d’Abadal han iniciat un procés de confluència que desembocarà en la constitució formal d’un nou partit democristià a Catalunya.
 
Castellà, que és també secretari d’Universitats, va ser un dels caps visibles del sector sobiranista que, en el si d’UDC, va enfrontar-se a la direcció de Josep Antoni Duran i Lleida i Ramon Espadaler en la consulta interna del 14 de juny, que va desfermar una forta crisi interna. Finalment, Castellà i un grup nodrit de quadres i militants, així com figures històriques com Joan Rigol i Núria de Gispert, aleshores presidenta del Parlament, van acabar abandonant UDC.
 
Vila d’Abadal va impulsar Moviment Demòcrata Català després que perdés el seu pols amb Duran i Lleida en el congrés d’Unió del 2012. L’MDC està presidit per Josep Anglada, alcalde de Vidrà –és l'únic municipi on governa aquest partit-. L’agost passat, van tenir lloc els primers contactes entre els seguidors de Castellà i del Moviment Demòcrata. El 26 de setembre passat, el dia abans de les eleccions al Parlament, una cinquantena de membres de l’MDC es va aplegar a Tarragona per tractar sobre la confluència amb Demòcrates. Es va decidir engegar el procés de fusió.
 
Laura Castel, membre de la direcció de l’MDC, explica a NacióDigital que s'estan "preparant per constituir un espai democristià quan conclogui el procés de desconnexió amb Espanya". "Creiem que Catalunya necessita un espai socialcristià sobiranista. Però ara mateix treballarem transversalment dins de Junts pel Sí per ajudar el procés a reeixir", assegura Castel.

Un espai en recomposició
 
Engegar la confluència entre els grups sorgits de les dues escissions d’Unió no ha estat fàcil. En el darrer congrés d’UDC del 2012 es va produir una ruptura entre Vila d’Abadal i el nucli de quadres liderat per Castellà. L’aleshores alcalde de Vic va encapçalar una candidatura enfront la de Duran i Lleida. El sector sobiranista de Castellà va acabar sent integrat en l’equip de Duran, i això va generar una desconfiança entre els dos grups democristians independentistes. Ara, després d’aquest desencontre, conflueixen.
 
Cal veure l’espai que acabarà conservant Unió Democràtica. Duran i Lleida conserva les sigles històriques, un factor important. Però ha perdut la representació al Parlament. L’únic diputat democristià a la cambra és en aquests moments Antoni Castellà. Ramon Espadaler, però, ja ha donat a entendre que Duran serà cap de llista al Congrés en les properes eleccions generals. Si resultés elegit, tindria cartes polítiques a jugar. La principal serà una xarxa de relacions internacionals forjada durant anys. La recomposició de l’espai democratacristià a Catalunya encara ha de donar molts titulars.