BComú, ERC i CUP impulsen la proclamació de Barcelona com a municipi oposat al tractat TTIP

La proposta es votarà al ple municipal de divendres i necessita de majoria simple per tirar endavant | Gerardo Pisarello denuncia que l'Acord Transantlàntic de Comerç i Inversió "conculca la sobirania dels pobles"

30 de setembre del 2015
Actualitzat el 01 d'octubre a les 16:58h
Diverses entitats socials han donat suport a la proposta de rebuig al TTIP
Diverses entitats socials han donat suport a la proposta de rebuig al TTIP | Jordi Palmer
L'Acord Transantlàntic de Comerç i Inversió (TTIP), el tractat de comerç que negocien actualment la Comissió Europea i el govern dels Estats Units compta ja amb l'oposició de centenars de municipis de tot Europa, que han aprovat mocions declarant oficialment la seva oposició. A Catalunya, aquesta mesura ha estat secundada per una dotzena de municipis, entre els quals Blanes, el Prat de Llobregat, Gavà, les Franqueses del Vallès, Rubí, Santa Coloma de Gramenet, Parets del Vallès i Lloret de Mar. Divendres s'hi podria sumar Barcelona, si prospera la proposta que portaran al ple municipal les formacions polítiques Barcelona en Comú, ERC i CUP.

El tinent d'alcalde Gerardo Pisarello, en nom de BComú, ha denunciat que el TTIP, que proposa un nou marc legislatiu de liberalització del comerç entre Europa i els EUA, "conculca la sobirania dels pobles", a més de denunciar que les negociacions entre les parts s'estan duent a terme "amb secretisme i opacitat", raons per les quals ha defensat el rebuig el tractat com a una "iniciativa de sentit comú de defensa dels drets", tot assegurant que amb la implantació de l'acord es veurien perjudicats "els interessos dels treballadors, del petit comerç i de la petita empresa". Així mateix ha expressat la voluntat "de convocar un debat públic a Barcelona", amb presència europea i nord-americana, per debatre les repercussions del TTIP a les dues bandes de l'Atlàntic.

Alerta de privatització de serveis públics

Per la seva banda, la regidora Montse Benedí (ERC) ha alertat que el tractat "afavorirà la privatització de serveis públics, amb la conseqüent pèrdua de drets". Finalment, Maria José Lecha (CUP) ha qualificat el TTIP d'"atac directe, frontal i salvatge a la sobirania dels pobles".

La proposta es votarà al ple del 2 d'octubre i necessitarà de majoria simple per ser aprovada. Actualment els partits que hi donen suport sumen 19 regidors dels 41 que té el consistori. Pisarello ha interpel·lat la resta de forces a adherir-s'hi.

La presentació de la proposta ha comptat amb la presència de representants de la FAVB, CCOO, UGT, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Unió de Pagesos, Ca la Dona, Dempeus per la Salut Pública, LaFede, el Consell de la Joventut de Barcelona i la plataforma Aigua és Vida, per donar suport a la campanya"Catalunya no al TTIP".
Arxivat a