Barcelona es prepara per rebre 600 refugiats el novembre

Extraoficialment es calcula que arribaran a Catalunya 1200 persones, la meitat de les quals es quedaran a la capital | L'Ajuntament habilitarà l'edifici del Fòrum per una primera recepció temporal de màxim 12 hores | Ada Colau considera una "vergonya" la "manca d'informació i col·laboració de l'Estat"

Jordi Palmer
29 de setembre del 2015
Actualitzat el 30 de setembre a les 10:27h

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat el programa «Barcelona, ciutat refugi». Foto: Jordi Palmer


La ciutat de Barcelona es prepara per acollir un contingent de refugiats procedents de Síria, Afganistan i Eritrea, amb la voluntat de donar una resposta al drama migratori que viu Europa. I ho fa malgrat la "manca d'informació i col·laboració de l'Estat", que a hores d'ara encara no ha especificat xifres de persones ni calendaris. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat de "vergonya" aquesta opacitat estatal.  

És per això que la ciutat ha preparat el programa "Barcelona, ciutat refugi" partint de la base de "dades no oficials" -segons ha recalcat Colau- a partir de les quals es calcula que al mes de novembre arribaran a Catalunya uns 1.200 refugiats, que formaran part del contingent de 18.000 assignat a l'Estat espanyol. La previsió és que 600 persones romanguin a Barcelona i les altres 600 vagin a poblacions de la resta de Catalunya.

La intenció és habilitar l'edifici del Fòrum per fer una primera fase de recepció, amb una durada que no s'allargaria més enllà de dotze hores, i durant les quals se'ls prendria l'afiliació i se'ls faria atenció mèdica, social i psicològica. Seguidament se'ls traslladaria a diversos centres d'acollida on els refugiats s'hi estarien entre set i deu dies, on se'ls facilitarà l'estada amb serveis bàsics apropiats a les seves necessitats i costums, per seguidament orientar-los cap a la seva integració a la mateixa ciutat o en altres municipis i establir-los en un allotjament definitiu.

Colau ha fet una crida a la mentalització de que la ciutat ha d'acollir "persones que arribaran en una situació dura, difícil i traumàtica" i ha demanat a la ciutadania un esforç per "acollir-los de la millor manera possible". Així mateix ha denunciat que l'Estat "no està comptant amb el territori ni les administracions públiques", i ha acusat l'executiu Rajoy "d'intentar arribar a acords amb organitzacions no governamentals per defugir la seva responsabilitat".

Arxivat a