Sarkozy certifica el caràcter plebiscitari del 27-S

L’expresident francès assegura que “les eleccions de diumenge són importants per Europa” | L'auditori s'electritza quan proclama que cal una Espanya “unida i forta” | García Albiol: “Em sento orgullós d’haver netejat Badalona com va fer Sarkozy” | Rajoy, eclipsat pel convidat estrella, fa una crida a l'electorat unionista

25 de setembre del 2015
Actualitzat el 26 de setembre a les 3:09h
Sarzkozy a l'acte final de campanya del PP
Sarzkozy a l'acte final de campanya del PP | Ariana Nalda
L’expresident francès Nicolas Sarkozy ha fet, aquest divendres, un d’aquells favors que són cars de tornar al Partit Popular. El líder de la dreta de l’estat veí ha vingut a Barcelona per participar en l’acte de tancament de campanya del PP al Palau de Congressos. Dues mil persones omplien l’auditori en un clima d’eufòria. El més paradoxal és que Sarkozy ha vingut a certificar el caràcter plebiscitari del 27-S. Ha vingut a això, i entusiasmar l'electorat del PP. Perquè les 2.000 persones que s'han aplegat al Palau de Congressos han vibrat com no ho havia fet fins ara cap dels públics congregats als actes de campanya.

Si la seva presència ja mostrava les implicacions internacionals del “dossier Catalunya”, les seves paraules han corroborat la transcendència plebiscitària de la contesa. L’expresident ha cridat: “Les eleccions de diumenge són importants per Espanya, però també per Europa”. I la sala ha respost electritzada. La gent, dreta, s’ha entregat a l’orador enmig de la cridòria. S’han sentit crits sorprenents en un acte de la dreta espanyola: “¡Viva Francia!”.

Sarkozy ha començat dient que se sentia “molt content de ser aquí a Espanya” i que una crisi com l’actual requereix que els països estiguin units, i que “Europa necessita una Espanya unida i forta”. S’ha dedicat a lloar Mariano Rajoy d’una manera que deu haver deixat atònit el mateix al·ludit, tan poc acostumat als elogis, fins i tot dels seus. El francès ha explicat que va conèixer Rajoy fa anys, quan tots dos eren ministres de l’Interior, i que de seguida va veure que no tenia altre camí que ser amic seu. Segons Sarkozy, Rajoy és “un home valent”.  

Neteja badalonina i competència amb Ciutadans

Després de Sarkozy, Xavier García Albiol ha donat les darreres consignes als seus, fent una última crida al vot i la mobilització. Missatges repetits, insistint en què ell té més experiència de govern que els seus adversaris, però potser, dut per l’ambient, s’ha atrevit a més i ha dit que “em sento orgullós d’haver netejat Badalona. D’haver-la netejat de delinqüents, com va fer Sarkozy a França”.

En la seva intervenció, García Albiol ha fet aixecar el regidor Alberto Fernández i l’ha felicitat per la seva acció d’ahir al balcó de l’Ajuntament de Barcelona, quan va mostrar una bandera espanyola. El públic també li ha aplaudit la gesta. El candidat del PP s’ho ha fet venir bé per criticar, com havia fet aquest matí a Badalona, a Albert Rivera i a Ciutadans per ser poc coratjosos, segons ell, a l’hora de defensar els símbols patris.

Els atacs a Ciutadans han proliferat aquests darrers dies. García Albiol va començar la campanya emprant un to suau amb els de Rivera, amb els quals competeixen per la franja electoral unionista. Però en el tram final ha volgut endurir les referències envers ells. 

Per la seva banda, Rajoy s’ha limitat a repetir el discurs d’aquests dies. “Si tu no votas, ellos ganan”, ningú té dret a repetir carnets de bons catalans, el proper govern “el faran ells o tu”... Res a veure amb la intervenció vibrant de Sarkozy. 

Els aires francesos li han provat avui al PP. Però passat l’entusiasme de l’instant, les mirades del partit tornaran allí on veuen la clau per resoldre l’enigma del 27-S. Respondrà l’àrea metropolitana? En un lloc destacat de l’auditori on se celebrava el míting, hi havia un cartell del PP de Nou Barris. Era un recordatori de la gran pregunta. Tots els barris de l’àrea metropolitana són ara reclamats a les urnes pels hereus d’un fals “desarrollisme” que els va marginar durant dècades. Transcorren les hores dels darrers nervis. Fins diumenge, la Meridiana, eterna bandejada, no descobrirà el seu secret.  
 

Totes les notícies del PP de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S