Escridassades transversals, crònica de l'accidentada visita de Rajoy a Reus

22 de setembre del 2015
Actualitzat el 23 de setembre a la 1:17h
El president del govern espanyol no pot passejar pel centre de Reus. El seu intent de fer un volt pel casc antic i comercial de la ciutat ha acabat com el rosari de l’aurora. Un fet curiós és que la protesta contra Rajoy ha estat molt transversal. Abans de l’arribada de Rajoy, en un dels accessos a la plaça de Prim, s’hi han congregat un grup petit d’activistes socials d’estètica llibertària. A la plaça hi havia un altre grup, en aquest cas de la PAH.

Però quan Rajoy ha iniciat la seva breu incursió pels carrers de la ciutat, la protesta s’ha anat estenent i fent transversal. Molts joves que ja feia estona que esperaven el visitant han començat a cridar “in-inde-independència!”, però de seguida s’hi han afegit molts vianants. Una dona s’exclamava del fet que haguessin tallat el carrer per on passava Rajoy: “És inconcebible, per aquí passen molts polítics i mai s’ha tallat un carrer. Que es quedi a Madrid!”.  

Un senyor gran ha cridat en castellà: “¡Vete a tu país!”. Crits de “lladre!” sortien de rostres amb cabell blanc. Hi havia també excepcions. Una senyora es queixava que havia hagut d’esperar molt per veure el seu líder: “M’havien dit que aniria a la plaça del Mercadal a les cinc i ja tinc els peus destrossats. És l’únic polític amb sentit comú”.  

Quan Rajoy ha entrat al seu cotxe enmig de la cridòria, els periodistes que segueixen el PP han pujat al bus de campanya de manera apressada per dirigir-se al Tecnoparc de Reus, on havia de començar el míting. Algunes persones, confonent la premsa amb membres del PP, els han escridassat (“Gossos!”, cridava un home gran). Pagaven justos per pecadors. Aquesta confusió és un clàssic en més d’una campanya electoral, especialment en actes del PP català.

Enmig de la plaça per on havia de passar Rajoy s’aixeca el monument al general Prim, fill de Reus i exponent de la tradició liberal de la capital del Baix Camp. El militar no era independentista, però poca broma, perquè va destronar els Borbons. Les estelades que onejaven a la plaça ja eren un símbol que la ciutat no rebria bé el líder del PP.


Totes les notícies del PP de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S