Rajoy acusa Junts pel Sí de tenir com a únic objectiu incomplir la llei

El president espanyol repeteix el nou eslògan: “Si tu calles, ells guanyen” | Fa una crida “perquè no guanyin els de sempre” | Assegura que Catalunya quedaria amputada d’Europa | Cap referència a l'embolic amb la nacionalitat

22 de setembre del 2015
Actualitzat el 23 de setembre a les 10:08h
Rajoy ha assegurat des del míting de Reus –poc després de suspendre la passejada pel centre de la capital del Baix Camp al cap de poc d'iniciar-lo- que la candidatura de Junts pel Sí és una amalgama de forces que s’ha posat d’acord tan sols per incomplir la llei. D’una manera que ha volgut ser solemne, Rajoy ha assegurat que “és el primer cop que això passa en la història, que una candidatura es presenti a unes eleccions amb un únic punt, el d’infringir la llei”. El cap de la dreta espanyola ha definit el seu partit com la formació que defensa l’imperi de la llei. Segons ell, el sobiranisme no explica res, ni tan sols perquè es convoquen les eleccions. Si volien una majoria, ja la tenien en el Parlament, ha dit el president de l'executiu estatal.

Rajoy, que no ha fet cap referència a l'embolic amb la nacionalitat, ha afirmat que la legislatura que acaba ha vist uns governants a Catalunya incapaços de governar, i per amagar les seves responsabilitats, s’han posat d’acord “els qui governaven i els qui criticaven més els qui governaven”. Ha explicat que en la seva estada a Reus ha vist fins a sis rostres diferents en cartells de Junts pel Sí: “Un que ve del partit comunista, una d’Esquerra Republicana, una exmilitant del PSUC, el quart de Convergència”. No ha explicat altres coses que ha vist i que ha escoltat avui a Reus, on la rebuda que ha tingut ha estat descriptible.
 

Mariano Rajoy, a Reus, abans de ser escridassat Foto: Laia Solanellas/delCamp.cat


El cap de l’executiu espanyol ha tornat a insistit en les “mentides” del sobiranisme, que no diu la veritat sobre el cost econòmic de la independència i sobre la pèrdua del vincle amb la UE, “ni tampoc diuen quina moneda tindran”, al·ludint així a la sortida de l’euro en cas d’independència. Ha afirmat que en cas de separació, Catalunya quedaria amputada d’Espanya i d’Europa.

Que es digui la veritat, repeteixen aquests dies un cop i altre els caps del PP. Mentides, mentides. Això i fer el màxim esforç per motivar la gent que no vol la independència perquè voti. Avui ha trobat un nou mantra: “Si tu et calles, ells guanyen”, ha clamat Mariano Rajoy. Aquest lema l’ha repetit al llarg de la seva intervenció. Ha fet una convocatòria estranya a anar a les urnes: “O formaran govern ells o el formaràs tu. Vota perquè no guanyin els de sempre”.  

Mariano Rajoy ha llançat contra el sobiranisme l’argument que gràcies al seu executiu, Espanya va bé. Ha afirmat que s’estava al caire de la intervenció el 2012, i ara és el país de la Unió Europea que creix més i genera més llocs de treball.

Aplaudiments sense excessives alegries

El públic aplaudia, però com en altres actes del PP en aquesta campanya, sense excessives alegries. Els militants del partit de Rajoy saben que juguen en camp contrari. L’única vegada que ha semblat que es generava entusiasme ha estat quan el cap de l’executiu, en l’inici del seu discurs, ha felicitat la policia francesa i la Guàrdia Civil per la seva operació contra ETA d'aquest dimarts. A més, l'embolic amb la nacionalitat espanyola i la independència a l'entrevista d'Onda Cero ha suposat regal d'or per al sobiranisme.

Abans que ell havia parlat un fogós Alejandro Fernández, el cap del PP tarragoní, i el candidat, Xavier García Albiol. Aquest ha insistit en els atacs que ha fet aquest matí contra la consellera Irene Rigau. Ha dit que és una “vergonya” el que està fent el Departament d’Ensenyament en les escoles, que segons ell és adoctrinament: “No es pot dir que fa 300 anys els catalans van perdre una guerra contra els espanyols”. S’ha queixat que en algunes escoles públiques oneja la bandera estelada. El candidat ha cridat també a la mobilització de tothom “que se sent català, espanyol i europeu” i ha exclamat: “Els callarem a les urnes!”.

Les urnes diran la seva, però el rostre de García Albiol era bastant circumspecte quan ha pujat a l’escenari en el moment de la cloenda. L’auditori de Reus era ple, però els dirigents del PP noten l’ambient del carrer. La rebuda que ha rebut aquesta tarda a Rajoy a la capital del Baix Camp ha estat un indici més d’un clima que neguiteja al PP. El discurs del PP que el sobiranisme és minoritari i que “nosaltres som més” s’enruna quan un president del govern espanyol no pot passejar per Reus.
 

Totes les notícies del PP de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S