Espadaler proposa un govern de tercera via per fer una proposta catalana a l'Estat

El candidat d'UDC intenta aplegar els qui aposten per una tercera via entre independentistes i immobilistes en "sectors de Junts pel Sí" i el PSC

22 de setembre del 2015
Actualitzat a les 10:49h

Ramon Espadaler, aquest dimarts en un dinar informatiu Foto: ACN


Ramon Espadaler ha ofert avui els diputats que pugui treure Unió per intentar bastir una majoria de les forces "no-rupturistes" que elabori un programa de mínims per governar i, sobretot, per elevar "una proposta catalana" a l'Estat. En aquesta proposta, que s'hauria de dissenyar, seria essencial aconseguir incloure en la Constitució espanyola una disposició addicional per blindar temes sensibles com la llengua i la personalitat nacional de Catalunya.

La crida d'Espadaler busca que UDC eixampli el seu espai i es pugui visualitzar un tercer pol entre l'unionisme i el sobiranisme. La crida del candidat busca presentar Unió com "un partit que vol fer de pont" i té reminiscències maragallianes. Va ser Pasqual Maragall qui, ja fa anys, va parlar d'una proposta catalana.

Espadaler ha dibuixat un escenari de xoc entre un bloc independentista que pot tenir majoria i legitimitat democràtica i un marc legal que només es pot saltar des de la insubordinació “i UDC no vol  triar”. En el torn de preguntes, ha dit que una disposició addicional té l’avantatge que evitaria un procés llarg de reforma constitucional que ell veu ple d’esculls. La “proposta catalana” seria sotmesa després a referèndum. Les forces que s’hi poguessin aplegar consensuarien un programa de govern que se centrés en el combat contra l’atur i l’exclusió, i l’ajuda a les famílies, així com en un pla contra el fracàs escolar.   

Amb el PSC i sectors de Junts pel Sí

Preguntat amb quines forces comptaria, Espadaler ha dit que “amb l’actual PP no seria possible, Ciutadans ara sembla que diu altres coses…”. Ha donat per fet que el PSC podria estar en una sintonia propera “i també segurament sectors de Junts pel Sí”.

Espadaler furga en les contradiccions internes dins de la llista unitària sobiranista, que ha definit com a “Junts només pel Sí”. És sumant amb el PSC i amb sectors de Junts pel Sí que ho vulguin i que ell intueix que poden existir, que el candidat democristià pensa que es pot forjar una majoria alternativa a l’unionisme dur –avui Rajoy també proposava un front de partits espanyolistes després del 27-S- i a l’independentisme. El presidenciable d’Unió s’ha presentat com “un pont” des de l’Hotel Juan Carlos I. 
 

Totes les notícies d'UDC de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S