Oliver Stone rebrà el Gran Premi Honorífic al Festival de Cinema de Sitges

El premi Màquina del Temps s'atorgarà aquest 2015 a figures il·lustres com Sion Sono, Terry Jones, Nicolas Winding Refn, Andrzej Zulawski o Rick Baker

Oliver Stone, un director de llarga trajectòria i compromès políticament
Oliver Stone, un director de llarga trajectòria i compromès políticament | Arxiu
Esteve Plantada
15 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:37h
El director nord-americà Oliver Stone rebrà el Gran Premi Honorífic de la 48a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges. D'altra banda, algunes figures il·lustres de la cinematografia com Terry Jones, Nicolas Winding Refn, Andrzej Zulawski, Sion Sono i Rick Baker rebran el premi de la Màquina del Temps, en reconeixement a les seva trajectòria. El festival també retrà homenatge a l'actor Simon Yam i a l'actriu Rossana Yanni, amb els premis Maria Honorífica i Nosferatu, respectivament.

Oliver Stone és un director de llarga i reconeguda filmografia, guanyador de tres Oscar i cinc Globus d'Or i autor de pel·lícules icòniques com Platoon, Wall Street, JFK o Born on the Fourth of July. Des dels inicis ha estat un autor controvertit i molt compromès políticament, a banda de ser artísticament arriscat, polifacètic i provocador, tant en la seva faceta de guionista com en la de realitzador. El seu esperit crític i la seva versatilitat amb el llenguatge cinematogràfic l'han dut a signar l'autoria de títols com Natural Born Killers, Nixon o World Trade Center.

Sitges 2015, homenatge a icones del cinema internacional

La 48a edició del Festival de Sitges també homenatjarà icones del panorama cinematogràfic internacional. El premi Màquina del Temps a la trajectòria serà per a quatre reconeguts cineastes: Nicolas Winding Refn, Andrzej Zulawski, Terry Jones i Sion Sono. Un dels més coneguts és l'innovador director, productor i guionista danès Nicolas Winding Refn, autor de títols com Valhalla Rising (present a l'edició del 2009 del Festival), Drive (projectada a Sitges 2011) i Only God Forgives (Sitges 2013), ha aconseguit crear un estil propi, basat en relats violents i pertorbadors embolcallats per una posada en escena hipnòtica i unes bandes sonores que esdevenen un protagonista més de la trama.

El realitzador polonès Andrzej Zulawski és autor de films de renom com Lo importante es amar i La mujer pública i també és responsable de la cinta de terror psicològic Posesión. D'altra banda, el prolífic cineasta i poeta japonès Sion Sono presentarà enguany al Festival les ja anunciades Tag, Love & Peace i The Virgin Psychics. La carrera del realitzador inclou el film de culte Suicide Club i altres films paradigmàtics del seu delirant univers com Love Exposure, Why Don't You Play in Hell?, Cold Fish (guanyadora del Premi Casa Àsia a Sitges 2010), Himizu (present a Sitges 2011) o Bad Film (Sitges 2013). Terry Jones és membre del mític grup Monty Phyton i director de films memorables com La vida de Brian o Los caballeros de la mesa cuadrada.

El Festival atorgarà també el premi Màquina del Temps a la trajectòria del llegendari artista del maquillatge d'efectes especials Rick Baker. Baker, guanyador de set Oscar al millor maquillatge, és el pare de múltiples criatures i monstres al llarg de molts anys de carrera i com a especialista en maquillatge ha participat en pel·lícules com King Kong (1976), Star Wars, Men in Black, The Ring o Hellboy, entre molts altres, així com també el mític videoclip Thriller, de Michael Jackson.

Enguany, el certamen retrà homenatge també a l'actriu argentina Rossana Yanni, a qui se li farà entrega del Premi Nosferatu, i també l'extensa carrera cinematogràfica de l'actor Simon Yam, amb el Premi Maria Honorífica.