Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El
43è Festival Internacional de Teatre de la Biennal de Venècia, que s'inicia aquest dijous 30 de juliol i finalitza el proper 9 d'agost, ve marcat per un fort accent català. En primer lloc, perquè el director del certamen és Àlex Rigola, un dels creadors catalans de més prestigi i projecció internacional. En segon lloc, per la col·laboració de l'Institut Ramon Llull (RL) amb la mostra, una connexió que és viva des de 2009 a la Biennal d'Arts Visuals i des del 2012 a la d'Arquitectura.
Aquest 2015 cal afegir la col·laboració de l'Institut amb la Biennal de Teatre. Entre les activitats previstes en destaquen la participació de l'actual director del
Teatre Lliure, Lluís Pasqual, en un taller juntament amb grans mestres de l'escena internacional com
Oskaras Korunovas; o el taller que Albert Faura i Max Glaenzel impartiran sobre escenografia i il·luminació escènica, o el que farà la periodista Anna Pérez Pagès, sobre estratègies de comunicació social per a crítics teatrals.
Aquests dies també es podrà veure l'obra
El caballero de Olmedo, una coproducció del Lliure i de la Joven Compañía Nacional de Teatro Clásico. A la programació teatral cal afegir-hi
Singularity, el projecte audiovisual del cineasta
Albert Serra i Chus Martínez per a la Biennal d'Art, inaugurat el darrer mes de maig.
La Biennal com a punt de trobada entre creadors nous i consagrats
L'IRL també serà present en el programa centrat en les activitats del
Biennale College - Theatre, "un programa estratègic que busca entrenar els directors més joves treballant colze a colze amb els mestres de la professió per desenvolupar creacions", tal com detall l'entitat catalana.
El primer apartat del Biennale College - Theatre està dedicat als mestres, que impartiran tallers sobre diferents temàtiques teatrals. Un dels cinc seleccionats és el català Lluís Pasqual, que parlarà de l'actor en el teatre de Txèkhov. Els altres tallers magistrals seran impartits per Oskaras Korunovas, Christoph Marthaler, Thomas Ostermeier i La Zaranda, del 30 de juliol al 2 d'agost.
La participació catalana a la Biennal de Teatre de Venècia 2015 es completa amb els tallers:
Sobre estratègies de comunicació social per la crítica teatral, per la periodista Anna Pérez Pagès amb Andrea Porcheddu (del 30 de juliol al 9 d'agost);
sobre espai escènic i tècnica d'il·luminació, pel dissenyador de llums Albert Faura i l'escenògraf Max Glaenzel (de l'1 al 4 d'agost), i
sobre "La terra ferma", per Agrupación Señor Serrano –guanyadors del Lleó de Plata a la innovació teatral, que rebran el dia 3 d'agost–, amb Christiane Jatahy, Antonio Latella, Jan Lauwers, Fabrice Murgia, Milo Rau i Falk Richter (del 3 al 9 d'agost).
El català Àlex Rigola, director de la Biennal de Venècia 2015 Foto: Tania Tapia / ACN
Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te subscriptor