Entrevista

Sànchez: «No ens aturarà una lectura restrictiva de la legalitat espanyola»

"Necessitem una majoria d'escons per iniciar el procés", calcula el president de l'ANC

Considera que el pacte de Junts pel Sí es va ser "amb el pacient a cor obert", i que el resultat final "capgira les expectatives"

"Ho hem de fer tot legal, però no quedarem atrapats en l'argument que tot ha de ser legal només amb la legalitat espanyola", avisa

Jordi Sànchez: «És indiscutible que el president de la Generalitat serà Mas»

| 23/07/2015 a les 22:50h
Arxivat a: Política, 27-S, Junts pel Sí, procés català, Jordi Sànchez, ANC
Aquesta notícia es va publicar originalment el 23/07/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. Foto: Adrià Costa


Tot just fa un parell de setmanes, en el que ja sembla la prehistòria política del procés, l'independentisme estava relativament desorientat perquè no acabava de tenir clar com encararia les eleccions anticipades del 27 de setembre. El dilluns 13 de juliol, tot va canviar, i un dels artesans de l'acord, el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, té clar que "avui, la gent està entusiasmada, la il·lusió ha tornat".

En aquesta entrevista amb Nació Digital, proclama que, d'aquí al 27-S, "necessitem una majoria d'escons per iniciar el procés". Un cop s'hagi iniciat, "quan ho tinguem tot preparat, i sapiguem què passarà amb El Prat, amb el port de Barcelona, amb el Banc Català, amb la Hisenda..., quan tot estigui perfectament previst, si Espanya continua sense voler acceptar una interpretació legal de la consulta política sobre el futur del nostres país, en aquell moment, el Parlament de Catalunya haurà de fer una cosa: aprovar una llei de transitorietat que automàticament donarà lloc a una nova legalitat catalana".

I és que, per Sànchez, el procés català s'ha de mantenir sempre dins la legalitat. En un primer moment, espanyola, i a partir de la desconnexió, dins la nova legalitat catalana. "Hem de garantir que no hi haurà buits negres de legalitat", considera. Però tot seguit avisa: "Ho hem de fer tot legal, però no quedarem atrapats en l'argument que tot ha de ser legal només amb la legalitat espanyola."

...i si, enmig de tot aquest procés, el govern espanyol s'ho repensa i autoritza un referèndum a l'escocesa... "doncs perfecte. Perquè és el que volíem el 9-N. I si tenim el 50,1%, hem guanyat", conclou.


- Un cop ja s'havia pactat la llista conjunta CDC-ERC, David Fernàndez va denunciar que la CUP havia anat a la reunió a parlar de la llista sense polítics, i que "les entitats van canviar el taulell de joc", i va instar que es preguntés a les entitats per què havien canviat el taulell. Li trasllado, doncs, la pregunta.

- No hi va haver un canvi de taulell, i això ho hem parlat amb la CUP. Vam arribar a una reunió amb un acord d'ERC, CUP, Òmnium i l'ANC per una llista sense polítics en actiu pel 27-S per acabar convocar unes noves eleccions al febrer. A la taula ens trobem amb què CDC, el president i l'AMI manifesten desacords amb aquesta proposta. Per part de l'AMI creien que no es podia desaprofitar la força dels polítics en aquest moment històric. I per part del president de la Generalitat, va manifestar tota una sèrie de raonaments, amb preguntes que posaven en qüestió si era la millor opció. El resum és que estava disposat a convocar eleccions anticipades en clau plebiscitària i perdre-les, i que no veia clar, de la proposta que hi havia sobre la taula, el fet de tornar a convocar eleccions al febrer. Perquè hi havia riscos, com una suspensió de la llista amb una lectura. Les institucions de l'Estat ho haurien pogut interpretar com un frau de llei. I, amb les eleccions convocades, l'organisme judicial de torn podria haver decidit apartar aquesta llista. I això volia dir que encaràvem una legislatura sense cap opció independentista. I això, deia, era la mort del procés. I no estava disposat a arriscar la mort del procés. Aquesta va ser la discussió.

- Però la CUP diu que la seva proposta no es va ni debatre.

- Això no és veritat. Només vam debatre aquesta proposta. I ens vam quedar bàsicament encallats en si hi podria haver suspensió de la llista, inhabilitació..., i en el que tot això comportaria. En cap moment no es va plantejar obertament el Mas sí/Mas no. Ell, en un moment determinat, va plantejar si era un obstacle perquè l'acord avancés, però el debat central va pivotar sobre la governabilitat. També és veritat que, en un moment determinat, Òmnium va posar sobre la taula que la seva proposta de llista sense partits havia nascut amb la voluntat de crear consens. I si el consens no es creava, el que calia fer era buscar-ne un altre. I vam continuar discutint, i automàticament ens vam anar decantant cap a la governabilitat. Aquí jo particularment vaig tenir-hi un paper molt actiu, perquè semblava que l'escull principal era que necessàriament haguessim de tornar a convocar eleccions al febrer. En aquest punt, vaig emplaçar a plantejar una llista que escollís govern i que, durant aquest període d'entre sis i divuit mesos, ja superessim aquest escull. ERC va dir que hi estarien disposats, fins i tot a entrar ja al Govern abans de la convocatòria d'eleccions, perquè quedés clar que hi donaven suport. La CUP, en un moment va dir que sí, i en un altre va dir que no. Arribats a aquest punt, a quarts de cinc de la tarda, vaig plantejar que hi havia dues opcions: o tornàvem a l'acord del 14 de gener, o buscàvem una solució que passés per la governabilitat. I com que la CUP creia que la governabilitat no estava sobre la taula, quedaven dos actors, CDC i ERC, que potser havien de parlar. I vaig plantejar per què no es tancaven i abordaven a fons no el tema de la llista, sinó la governabilitat, el calendari, el procés... I, recordo, l'acord de l'ANC també instava a buscar la governabilitat. A partir d'aquí, tothom va coincidir que el 14 de gener no era la millor opció en aquells moments i que calia buscar d'altres escenaris.

- ERC i CUP defensaven les tres llistes independentistes, acordades el 14 de gener.

 

Jordi Sànchez. Foto: Adrià Costa

- Sí. Però tothom era molt conscient que tot plegat podia tenir un regust de fracàs. És a dir, el camí que s'havia recorregut la setmana anterior amb el consens al voltant de la llista unitària sense partits en clau plebiscitària feia menys atractiu retornar al 14 de gener. A la reunió en cap moment no es va posar en dubte el 14 de gener.

- I els comicis del 27-S?

- Si no hi havia un acord diferent al del 14 de gener, es mantenia aquell acord. No es va posar en dubte el 27-S. Clarament. Les alternatives que hi havia sobre la taula eren: o un acord potent que sumés, que engresqués... de tots junts, o no passava res i ens n'anàvem a l'escenari del 14 de gener, que ens incomodava a tots. Però era poc atractiu, amb les expectatives que s'havien generat amb la llista conjunta.

- A Nació Digital se'ns va dir que s'havia posat sobre la taula que podia no haver-hi 27-S. I així ho vam publicar. Vam publicar una mentida? Ens van enganyar?

- No. Pot ser, i ho dic obertament...

- ...ara ja és aigua passada...

- ...sí, jo ara no vull remoure aigües passades. I no dic que ningú enganyi. Tothom ha actuat amb una enorme generositat.

- En qualsevol cas, prèviament a la cimera, ERC defensava les tres llistes. I dilluns, en sortir de Palau, Josep Rull semblava eufòric i Oriol Junqueras, capcot.

- Discrepo. La gran virtut del dilluns, l'acord que es va començar a perfilar, no era un acord de llistes. Hagués estat la victòria d'uns sobre uns altres. Quan vam entrar a la reunió, ERC hi va entrar amb el convenciment que hi havia d'haver un acord unitari. I la proposta que en surt no és la d'Artur Mas del 25 de novembre. I no és la d'ERC, de la CUP, de l'ANC i d'Òmnium. Com passa en una taula de negociació, sortim amb una proposta que bàsicament acaben forjant CDC i ERC, que recull els millors elements de les tres propostes que hi havia sobre la taula, i que acaba recollint una proposta possible i viable. És el millor acord per a CDC? No. Per a ERC? No. Per a la CUP? No. Però no és el pitjor acord ni per CDC, ni per ERC, ni per la CUP. Però això passa en qualsevol negociació. Dilluns a la nit, l'acord estava només embastat. Oriol Junqueras sabia que havia aconseguit una cosa que era molt més important que donar una resposta a com s'anava a les eleccions, si no que havien aconseguit un compromís d'un procés amb CDC, amb un calendari, un programa... I això és un capital polític espectacular. Recordo perfectament la imatge, i no tinc clar que sortissin desanimats. ERC, amb aquest acord, fa un gran servei al país, igual que CDC. La gesitó que dilluns fan Junqueras i Marta Rovira, Artur Mas, Josep Rull i Quico Homs, que són les parts més directament implicades, és d'una generositat i d'una intel·ligència espectacular. Intuïtitivament, tots saben la nit de dilluns 13 de juliol que el seu acord canviava totalment el ritme del procés, i ens tornava a posar al capdavant. I capgiràvem les expectatives.

- Allò que es deia del cercle virtuós...

- D'això ja se n'és conscient el dilluns a la nit. D'aquella reunió no en surt ningú derrotat. Si no, avui no seríem aquí. Tothom ha hagut d'explicar aquests acords...

- Però CDC acaba el debat de dimarts amb aplaudiments, i Junqueras s'ha de quadrar per aconseguir l'aval d'ERC.

- Les singularitats d'ERC i de CDC són diferents. Són móns culturalment molt dispars. Tradicionalment, a Convergència sempre hi ha hagut la cultura de tancar files i donar suport, i si hi ha mals de panxa, van per dins. En canvi, a ERC hi ha una tradició molt més llibertària, on la gent opina amb més llibertat, on els debats són molt més vius. L'estat d'ànim que hi havia a Molins de Rei, quan en Mas va llençar la proposta, era d'un cert descol·locament. Tothom va ser entusiasta que Mas no fos el candidat? No. Però la cultura política de CDC s'expressa d'una manera, i la d'ERC, d'una altra. Ara: que els partits, tots, han hagut de processar un acord que es va haver de fer amb el pacient a cor obert, amb una pressió espectacular, amb tota la premsa a la porta del Palau... Aquella operació a cor obert la van fer els cirurgians que hi havia a la sala, després hi havia tot un equif facultatiu, que són les direccions dels partits, a qui se'ls va haver de contactar. Però allà es va decidir fer un determinat trasplantament, unes intervencions complexes... Tot això s'havia d'explicar, i és normal que la gent s'hagués de reubicar. I els partits s'han reubicat.

- Aquest pacient operat a cor obert, que dimecres es coneix que es transmuta en Raül Romeva, supera el pas pel quiròfan amb èxit, doncs?

- No és veritat que uns ho visquessin com una victòria i els altres, com una derrota. Tots ho van viure amb una certa sorpresa, perquè la solució trobada ningú no se la imaginava. I la solució aportada dimecres al matí, amb l'encapçalament de Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals, encara era menys esperada. I que sigui menys esperada vol dir que la gent l'ha de digerir, i amb el temps valora si és bona o no. I avui, la gent està entusiasmada. La il·lusió ha tornat. L'operació era bona. I la gent que va fer l'operació, Artur Mas i Oriol Junqueras, dilluns sabien que no només havien salvat el pacient, sinó que havien donat llarga vida al procés.

- I ara, aquest pacient operat a cor obert que es personifica en Romeva... acabarà sent president de la Generalitat?

 

Jordi Sànchez. Foto: Adrià Costa

- Crec que no està previst. Ningú dubta que en aquest acord, i s'ha dit per activa i per passiva, que en el marc de l'acord, com que es garantia la governabilitat, qui seria el president. Determinats sectors intentaran crear confusió, buscar sorolls..., però crec que aquest debat no té recorregut. És indiscutible que el president de la Generalitat, d'acord amb l'acord signat, o parlat, serà Artur Mas, i que ERC s'integrarà al Govern. I que hi ha un full de ruta perfectament establert, i unes polítiques que en Romeva les va explicar.

- D'acord. Llavors, en un escenari en què el 27-S guanya a Junts pel Sí i Mas esdevé president... com es fa la desconnexió efectiva? És a dir, deu minuts després de la Declaració d'Independència, qui controla l'aeroport del Prat?

- No estem en aquest escenari.

- Però quan es demanen concrecions...

- El que cal entendre és que, ara, estem en un moment en què necessitem una majoria d'escons per iniciar el procés. I això és enormement important. Cal una majoria absoluta d'escons. Per tant, aquest és l'objectiu amb el qual avancem. Quan tinguem la majoria d'escons, hi ha el compromís de comunicar l'inici del procés. Per fer dues coses: per escollir govern i per iniciar el procés de culminació de totes les estructures.

- Però aquesta comunicació no va ser ja la Declaració de Sobirania ja realitzada?

- No. És la declaració que inicies el procés. El 28-S no hi ha prevista una declaració d'independència. No espero, tot i que desitjaria, que al cap d'una setmana que s'hagi produït aquesta comunicació d'inici del procés tinguem un allau de parlaments que se'n donin per assabentats. Perquè la diplomàcia és com és. I no podem crear falses expectatives. No tindrem una alfombra vermella per entrar a Europa com a nou Estat. El que tindrem serà una neutralitat, que és la que hem d'exigir, i el que hem de fer és un recorregut democràtic indiscutible, i això vol dir el suport de la població en aquest procés, i una actuació de les institucions catalanes clarament en el marc de la legalitat. Quina legalitat? Mentre no n'hi hagi una altra, és la legalitat espanyola. I la legalitat és interpretable. I evidentment intentarem interpretar-la d'acord amb el que estem convençuts que són els drets democràtics de la gent d'aquest país. En aquesta dialèctica, estem convençuts que el 9-N era plenament legal. És Espanya qui decideix que no. El que cal fer és buscar permanentment la legalitat, i paral·lelament construir totes les estructures i tot l'ordenament jurídic perquè hi haurà algun dia, en què quan ho tinguem tot preparat, i sapiguem què passarà amb El Prat, amb el port de Barcelona, amb el Banc Català, amb la Hisenda..., quan tot estigui perfectament previst, si Espanya continua sense voler acceptar una interpretació legal de la consulta política sobre el futur del nostres país, en aquell moment, el Parlament de Catalunya haurà de fer una cosa: aprovar una llei de transitorietat, o una Constitució provisional, diguem-ne com vulguem, que automàticament donarà lloc a una nova legalitat catalana. Continuarem en la legalitat, que serà diferent. No serà ja l'espanyola. I a partir d'aquí, s'iniciarà un procés constituent.

- Previ a proclamar la llei de transitorietat, es continuarà intentant un referèndum pactat?

- Tothom ha defensat el referèndum pactat. El nostre compromís de portar aquest país a la independència, des del primer moment, és a partir d'una consulta. La nostra batalla és el 9 de novembre, el "volem votar". El poble ha de decidir. Hi tenim dret. Per tant, les eleccions del 27-S són, d'alguna manera, el mandat que no se'ns ha deixat tenir. Veiem quins resultats tenim i podrem parlar amb més certesa.

- Romeva plantejava un escenari d'eleccions, de victòria de Junts pel Sí i d'aprovació de la llei de transitorietat. Vostè sembla que situï un pas intermedi entre la victòria i la desconnexió. Si en aquest lapse hi ha una oferta espanyola de referèndum acordat...

- Però és que això ho hem dit sempre. Amb Espanya només hi ha una cosa a negociar en aquests moments: la data i la pregunta de la consulta. Que és el 9-N que no se'ns ha deixat fer. I sabem que, al món, aquest és l'element que et dóna la legitimitat democràtica. L'escenari òptim són les urnes per decidir el futur polític de Catalunya. I això és l'assignatura pendent que Espanya té l'obligació democràtica i moral d'autoritzar. Que no l'autoritza? Doncs ja no esperem més. 27-S, inici del procés. Legitimitat directa dels ciutadans als partits polítics que ocupins els escons per iniciar el procés d'independència. Que en aquest recorregut Espanya diu d'acord, anem a votar... perfecte. Perquè és el que volíem el 9-N. I si tenim el 50,1% hem guanyat. Que Espanya no deixa fer aquesta consulta? Cap problema. Tirem pel dret. Ho hem de fer tot legal, però no quedarem atrapats en l'argument que tot ha de ser legal només amb la legalitat espanyola.

- La llei de la transitorietat donarà seguretats jurídiques a l'empresariat establert a Catalunya?

- Hem de garantir que no hi haurà buits negres de legalitat, que la legalitat espanyola serà substituïda i que tothom tindrà seguretat jurídica. I que, transitòriament, és més que raonable que molta de la normativa continuï sent referenciada a l'espanyola. Fins que no desenvolupis la catalana. Espanya..., el que no ha fet, és el que té pendent: consulta, dia i pregunta. Això ho diu tothom. Tindrem la legalitat espanyola mentre no la puguem substituir. Però no ens aturarà una lectura restrictiva de la legalitat espanyola. Que això és el que ens diferencia d'en Duran i Lleida, que també parla de legalitat, però com que només la interpreten uns, aquí ens quedem tots aturats.
 

El president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

d acord
Anònim, 23/07/2015 a les 23:10
Interessant
+75
-4
ara es l hora d acabar picabarralles que nomes ens fan mal. estic d acord
magnific
Jordi56, 23/07/2015 a les 23:51
Interessant
+58
-3
El poble segur que no fallarà. Tenim moltes ganes de ser un país normal i deixar de ser independentistes.
Jordi Sanchez: molt bé
Aurembiaix d'Urgell, 23/07/2015 a les 23:55
+50
-2
En JS m'agrada molt i cada dia més. Ho te tot ben planificat i endreçat, es home de consens, parlar clar, sense estirabots, sense una paraula negativa per ningú, reparteix els mèrits i felicita als altres per el seus èxits.Mai fa llenya; Realment ho fa molt bé.Gràcies JS.
Estelades al balcó, fins a l'alliberació
FREEDOM FOR CATALONIA, 24/07/2015 a les 00:07
Interessant
+52
-2
Que ningú deixi l'estelada al calaix recollint pols! Lluïm-les i que la gent de tot el món les vegi.

Demostrem a tot el món que els catalans volem ser ciutadans lliures d'un país lliure, penjem estelades i senyeres. Demostrem a tot el món que CATALUNYA VOL VIURE EN LLIBERTAT

Estelades al balcó fins a l'alliberació ((*(( FREEDOM FOR CATALONIA.
Aquest 11S els hi donarem una lliçó
Anònim, 24/07/2015 a les 00:14
+50
-6
Ja tens el teu lloc a la Meridiana? Entra ai en un minut hauràs garantit l'èxit de l'11S!
Ara hem de comencar el proces??
Anònim, 24/07/2015 a les 00:17
+16
-44
I que hem fet des del 2012?? Que no ens prenguin el pel
Tonterías para despistar
Anònim, 24/07/2015 a les 02:39
+16
-61
Que tontería lectura restrictiva ! No caben interpretaciones! La ley es la que es! No marees la perdiz que no sirve de nada muchacho!
Comentaris
compte, 24/07/2015 a les 07:31
+12
-40
1) "A la taula ens trobem amb què CDC, el president i l'AMI manifesten desacords amb aquesta proposta"

Això és com dir queärtur, Mas, i Gavarró presenten desacords. CdC, Mas i AMI són basicament convergència, el que no entenc és perquè aquesta gent està representada per TRIPLICAT.

2) "No ens aturarà una lectura restrictiva de la legalitat espanyola"

Voldrà dir la LEGALITAT ESPANYOLA, sense matisar cap mena de lectura. O es pensa que qualsevol país legisla sobre el seu propi desmembrament? és evident que la llei s'ha de saltar, l'interpreti qui l'interpreti, quan hi ha dos articles dictats per militars sobre la unidad indisoluble. Això no s¡'interpreta, s'ignora en virtut d'un mandat democràtic superior i més recent. Que una majoria la va votar al 78? evident, com a sortida (que s'ha demostrat falsa) al franquisme. Que sempre és té dret a decidir una altra cosa en el futur? obvi.

3) "Però és que això ho hem dit sempre. Amb Espanya només hi ha una cosa a negociar en aquests moments: la data i la pregunta de la consulta."

Mentida. No ho heu dit sempre i encara que alguns ho diguin és un pas enrere. Espanya ha tingut 2 oportunitats de "tolerar" el referèndum i les ha negades ambdues. No estem ara per tornar a la pantalla inicial i molt menys de convocar un referèndum quan a Espanya li vagi bé segons les enquestes. El referèndum serà el de proclamació de la constitució. No ens feu girar com ratolins a la roda.

Tot plegat veig una actitud de rebaixa d'expectatives per part dels actors polítics, si més no en el calendari. Ves que d'aquí 18 mesos no ens sigueu que tot això era per ensenyar múscul però que JA SABÍEU que, en realitat, caldria negociar a la baixa i un estatus intermig de semi-dependència ja us va bé.

au si, vinga!!
Anònim, 24/07/2015 a les 07:34
+8
-45
possem estelades als balcons i cridem independencia, que fer aiso s'ens dona molt be.

el sebtirnos.ofessos i nomes com a resposta.dir que.possem estelades al balco.

quin pais!
seguim així!!!
Jep dels Estanys, 24/07/2015 a les 08:29
+6
-43
Sí, ara sí (si em donessin un euro cada cop que ho he sentit...)després de superar l'enèssima desunió, ara resulta que ja està, totes les desavinences no hi són i els hi donarem una lliçó... quin avorriment, sempre és el mateix. Discursos, paraules i "panderetes" per a muntar un bon show que això sí que ho sabem fer. A veure quin espectacle ens tenen preparat aquest any.
Simplement no ens poden aturar
Anònim, 24/07/2015 a les 08:31
+43
-2
Sempre l'hem tingut "l'eina" per assolir la llibertat, però ens havien injectat el virus "us barallareu entre vosaltres" però els últims estudis els darrers 11S, ens varem donar compte, que sobretot a la via catalana, quan ens donàvem les mans, no només no ens barallaven entre nosaltres sinó que rèiem i ens sentíem més forts, alhora que el "ser català" pujava l'orgull. Aquesta vegada s'han adonat que sabem que som més forts, per això Raúl Romeva va parlar tants clar quan presentava JuntsPelSi//*//, i és per això que el rei ha dit que Mas n'es "irreconduible" encara que no es referia a Caralunya...és referia a Caralunya. També és cert que els guardians del esperit "Paco" ha tret el bastó més gran, però nosaltres trempem millor i la seva por és la nostra força. Simplement adéu, ens veiem a Europa com a estats sobirans e independents //*//
Visca Catalunya lliure
Anònim, 24/07/2015 a les 08:35
+44
-1
Suarem ,sang,suor i llagrimes ,peró ho conseguirem.

Tenim moltes ganas de ser un pais lliure i democratic i no estar sempre submessos espoliats i insultats.

VISCA CATALUNYA LLIURE
Intento entendre
Garabullo, 24/07/2015 a les 08:41
+8
-29
Algú em pot explicar el perquè de un cap de llista que no és el que acabi sent el president de la Generalitat?
Jo, en tinc molt clar el que votaré el 27S i si fos en Mas el cap de llista no m'importaria, crec que la independència és la única questió , però crec que hi ha gent que no ho entendrà i pensarà que és un engany.
Vull algún raonament, no improperis tipus Ivan, gràcies.
el fet diferencial catala
Anònim, 24/07/2015 a les 08:53
+22
-0
segons els espanyols ETA es un problema policial, com els desnonaments, la pobresa, les manis pels drets socials, democratics i de dignitat... TOT pels espanyols es un problema policial, tipic de primaris feixistes q no donen per a més, i per aixo tot el seu "argumentari criminal judicial" esta fet per reprimir tot el q no entri en el seu escas volum cranial, ara, el "problema catala" aquest si q els produeix cangeli :D
Sanches
Anònim, 24/07/2015 a les 08:59
+2
-24
Como dice la canción de "No me pises que llevo chanclas"

Manuel Sanches Sanches se llamaba él.....
la sra Esperanza Aguirre seguramente acerto cuando dijo...
Anònim, 24/07/2015 a les 09:41
+4
-0
Que no se tenia que haber denunciado el Estatuto de Catalunya.
De debò que pensem tirar-ho endavant en aquest context mediàtic?
Jordi M , 24/07/2015 a les 09:57
+17
-0
Abans d'ahir veia per televisió la notícia de l'inici de les obres per la nova connexió amb l'aeroport del Prat i per un moment em vaig pensar que el canal era BTV, tal era el grau de sectarisme al servei de Podemos-Pudim, però no, no, era el 3/24!
encara ho entenc menys
Garabullo, 24/07/2015 a les 10:09
+1
-7
La única cosa que he demanat ha estat un raonament i l'únic que poden oferir fins ara son 14 vots negatius. Impresionant el nivel de raonament. pero no cal esperar gaire, amb aquest últim comentari aconseguiré mes vots negatius i cap explicació.
En el nou país que espero d'aquí 2 generacions la gent será mes donada a enraonar i menys a jutjar. Tinc esperances i ara... a votar dit cap per avall que és mes fácil i no en calen gaires estudis.
Visca Catalunya lliure (d'ignorants, també. //*//
Amb il·lusió¡¡
Anònim, 24/07/2015 a les 10:12
+3
-26
Aquesta Sanchéz en recorda al Benedito quan deia: “Guanyarem les eleccions del Barça”.
Es tracta de projectar il•lusions que no tenen cap opció de fer-se realitat. Il•lusions per a il•lusos vivint en un món de il•lusions. Es a dir: crear un món fora de la realitat.
Al món real el que passarà es: probablement no sumaran prou per portar a terme el seu pla separatista, i si sumen la legalitat Espanyola ho aturarà, ja que es l’únic que podrà fer.
Seria trist pels il•lusos, i crits pels fabricants d’il•lusions.
Així de fàcil...
Anònim, 24/07/2015 a les 11:23
+28
-0
En poques paraules, si la llei espanyola no ens va bé, fem-ne una al Parlament de Catalunya que ens permeti avançar...
Com alcalde del país de les meravelles series el més votat.

Es queixen els més espanyolistes que el govern central està parat i no fa res davant tot el moviment independentista. Ara ja entenc per què no mouen fitxa, veient aquests tarros no m'estranya.
Simplement no ens poden aturar
Anònim, 24/07/2015 a les 11:25
+30
-2
A INTENTO ENTENDRE!

Ets pots imaginar com em sentia jo quan CiU va donar suport al PLAN HIDROLOGICO NACIONAL, jo sóc de les terres de l'Ebre i allò va caure com una llosa al territori i a la que vam tindre l'oportunitat de votar, CiU, va ser l'objectiu a tombar i et diré que l'odi a Mas en aquell moment era palpable. El temps ha passat i els ebrencs no oblidem però si perdonem i com tots volem la llibertat i el que representa Mas també està integrat dins d'aquesta voluntat, aquí el recolzem perquè aquest camí l'hem de fer junts i de moment ha complert, de fet tres persones tenen una querella per deixar votar. Et recomano que deixis l'odi d'un costat, i pensa que l'enemic no som els independentistes. Tenim com a prioritat l'eix social tots plegats, doncs lluita per això tenint en compte que l'única manera de poguer fer-ho és tenint un país i no dependre de Madrid.
Democràcia
Anònim, 24/07/2015 a les 11:49
+17
-9
Jo tenia entès, potser ingenuament, que la legalitat emanava del poble, autèntic subjecte de la legalitat.
Aquests senyors de Madrid demostren que la idea de democràcia els va una mica grossa (cosa gens extranya donada la seva procedència).
És clar que la legalitat és un suport bàsic de la societat i, sobretot, de la societat democràtica. Però una societat no és plenament democràtica si no se n'escolta una part molt important o potser majoritària.
La seva trampa principal és atribuïr-li tota la responsabilitat al President Mas, així queda menys antidemocràtica la seva postura autoritària i antidialogant, d'una rigidesa que frega el dictatorial. "Se les ve el plumero tardofranquista tan, tan descarado..."
Anònim de les 11:25
Garabullo, 24/07/2015 a les 11:53
+0
-5
Et garanteixo que no odio, no ho he dit en cap moment.
Però no entenc posar un cap de llista si no és el candidat a president. no ho entenc i ja està. de totes maneres si que votaré igualment aquesta llista. No em fa noça en Mas i fins ara m'ha demostrat inteligènci.
Creieu que algú amb dubtes envers a Mas votarà aquesta llista en la que aquell que no li agrada acaba sent el president?
Només feia aquesta reflexió i segur que hi han arguments estratègics però ningú els explica.
Pel que diu que no ho entén
Anònim, 24/07/2015 a les 12:01
Interessant
+61
-3

A mesura que passin els dies, els atacs espanyolistes es van fent més subtils, més "enraonats", més a l'estil català.

Com aquest que diu no entendre res.

Prou que ho entén, i ara! Ho entén de conya, però no li agrada, ves per on.

Té tot el dret que no li agradi, com nosaltres tenim tot el dret de fotre el camp corrents d'Espanya.

Jugarem net fins on podrem -som així, què hi farem- però quan toqui jugar brut, ben aviat, us demostrarem que també en sabem.
Oi que ara SI m'has entés?


Venuda de fum!
MaBuol, 24/07/2015 a les 12:07
+1
-38
Voleu dir que aquesta "llei de transitorietat" no és una mica fantasmada? Sóc l'únic que veu que s'ho acaben de treure de la màniga?
Endavant!
Anònim, 24/07/2015 a les 12:23
+37
-0
"No ens amenaceu, som gent intel·ligent, ens hem governat abans i ho tornarem a fer, cap d'aquestes estúpides amenaces minvarà la nostra intel·ligència o la nostra capacitat de fer aquestes coses pel nostre compte."

Mark McNaught
La UE només està iteressada en l'economia, fem doncs actes que afectin l'economia escanyola
Anònim, 24/07/2015 a les 12:25
+13
-13
En cas que escanya fagi servir l força de qualsevol tipus

Igualment La UE farà servir el BCE per fer obeir escanya,
si el BCE deixa de comprar deute escanyol s'en van a l'aigua avans del previst

Avui en Vicens Partal mencionava que la UE té mecanismes legals però això a escanya l'hi fa pessigolles

Tot aquest enfrentament i tot aquest rearmament legal i del servei d'espionatge escanyol (perquè en diuen d'inteligència?)

S'hagués evitat si en Mas hagués fet una DUI el 2012 quan escanya estava de genolls i els euopeus ho veien molt negre económicament

Per al de tenir un problema menya haguessin obligat escanya a negociar

Però ara hi han moltes probabilitats que ens veiem abocats a la desobediència pacífica i la rsistència
Com sempre som el poble que haurem de donar la cara

mentre el sr Mas disfruta de la seva fortuna i el seu sou vitalici
Com en Duran, en Roca, en Montilla , Maragall, Carod, Puigcercos etc i tots els que han sigut presidents o consellers de Cat, una vegonya vaja

.

us imagineu...
CataClari, 24/07/2015 a les 12:30
+4
-36
Us imagineu un món a l'inversa on Espanya volgués independitzar-se de Catalunya? Creieu que el govern de Catalunya accederia a una independència amistosa en la qual se'ls hi regalessin infraestructures, edificacions, es perdonarien els deutes, etc.?

A què no? Doncs això mateix succeirà. El "nou país" o com li volgueu dir haurà de pagar la part proporcional al seu deute, haurà de comprar les infraestructures que no són seves, etc. Per què a ningú li regalen rés en aquesta vida. A més, sumem-li les noves infraestructures que s'haurien de construïr, els deutes ja existents, els salaris dels funcionaris que s'haurien de contractar, etc.

Creieu de debó que un govern incapaç de pagar a les farmacies (entre molts altres impagats per la Generalitat) seria capaç de construïr un nou estat? (entre això i el que s'emporten d'amagat... quina de deutes ens espera!!!!)
Per una esquerra decent
Jordi M, 24/07/2015 a les 12:40
+33
-0
Si tant odiàveu Mas -Mas?-, ara fa dècada i mitja, m'imagino que més deuríeu odiar anteriorment els socialistes quan van intentar tirar endavant un transvasament molt però que molt més mobilitzador de cabals d'aigua de l'Ebre. Jo sincerament no recordo llavors cap mobilització, cap marea blava, cap 'Ni una gota', ni cap nus de canonada, però deu ser que em falla la memòria.
Simplement no ens poden aturar
Anònim, 24/07/2015 a les 12:43
+9
-1
A INTENTO ENTENDRE!

Ets pots imaginar com em sentia jo quan CiU va donar suport al PLAN HIDROLOGICO NACIONAL, jo sóc de les terres de l'Ebre i allò va caure com una llosa al territori i a la que vam tindre l'oportunitat de votar, CiU, va ser l'objectiu a tombar i et diré que l'odi a Mas en aquell moment era palpable. El temps ha passat i els ebrencs no oblidem però si perdonem i com tots volem la llibertat i el que representa Mas també està integrat dins d'aquesta voluntat, aquí el recolzem perquè aquest camí l'hem de fer junts i de moment ha complert, de fet tres persones tenen una querella per deixar votar. Et recomano que deixis l'odi d'un costat, i pensa que l'enemic no som els independentistes. Tenim com a prioritat l'eix social tots plegats, doncs lluita per això tenint en compte que l'única manera de poguer fer-ho és tenint un país i no dependre de Madrid.
@ CataClari, 24/07/2015 a les 12:30
Anònim, 24/07/2015 a les 15:13
+6
-1
Ai, "Anacleto, Anacleto", avui si que t'has ben guanyat les engrunes que et tira la Virreyna! Entre els comentaris d'una pretesa ingenuïtat innocent on vols fer-nos creure que ets uns patriota català "que no enten" (quan és òbvi!!!!!!!) fins aquesta bestiesa del món al revés que planteges des d'una mentalitat de "boinapitecus garrulensis"... Com sempre, l'estratègia unionista passa per la mentida, la traidoria i la mentida. Quina "argumentació"!
Companys, NI UN PAS ENRERA!
L'Estat escanyol està utilitzant tots els ressorts que te a l'abast (i són molts!) per perjudicar-nos. Ni cas! A partir d'ara a part de treure el "sancristogros" de l'art. 155 (la versió escanyola "de sempre", la tradicional, l'única que entenen: els "tancs per la Dialgonal 2.0"), manipular tots els estaments que puguin (recordeu quan "Caverna" es queixa de barrejar futbol i política? Ha UEFA, HA!), tenir treballant nit i dia a la Brigada Aranzadi i fer servir el ceniteru de guàrdia en guàrdies de 24 hores, també faran que els quintacolumnistes col·laboradors en l'assimilació (no oblidarem i els vostres fills tampoc...) enviïn missatges des d'una pretesa ingenuïtat i innocència que equilibrin els altres (els del broc gros) per seguir intentant confondre. És de manual, d'aquell manual de les webs colonitzadores i de les clavegueres de l'Estat, de "Ppeppe Gotera i Otilio Colono's", vaja!
Ni un pas enrere, companys, vers la llibertat!
No us els cregueu! Aviat tornaran a l'insult i l'amenaça. Per cert, també intentaran (ja ho ha fet en el passat), infiltrar-se per poder provocar situacions que degenerin i trenquin el nostre més que provat moviment pacífic. NO CAIGUEM EN LES SEVES PRO(PER)V(B)OCACIONS! Visca Catalunya Lliure!
Marxem volant.
Anònim, 24/07/2015 a les 17:27
+7
-1
Desconectemse ja d´escanya i passem de totas -
las declaracións,amenaças,atacs que fan i ens feran.

Cada vegada mes lluny d´aquesta colla de terratinets escanyols que han viscut de la mamella catalana fins el dia d´avui.

VISCA CATALUNYA LLIURE
A l'encara ho entec menys
PereB, 24/07/2015 a les 17:51
+8
-1
Com que sembla que ningú et contesta i estàs tan ofès per això et contestaré el què penso.

1er Estem en un país democràtic on la gent i els partits s'organitzen com volen. Quin problema hi ha que el presidenciable vagi en quart lloc? Hi ha alguna llei que parli sobre això?

2on Estem en una monarquia parlamentaria (de moment). No és una democràcia presidencialista on el cap o lider arrossega el seu clan per sobre els demes. Ser parlamentari té això. Els partits poden pactar, si tenen prou força per deixar la llista més votada fora. o poden decidir que l'últim mono de la llista sigui el que els representi si així ho consideren. Per això és important, de cara a la governabilitat que els partits es reconeguin i es respectin.
3er Si no t'agrada sempre pots canviar la Constitució Espanyola..... si tens prou força (cosa que dubto perque es necessiten 2/3 parts del Congreso i refrendar-ho a les urnes)
De moment, la Constitució només s'ha modificat 1 vegada i sense demanar permís a la ciutadania (A Alemanya l'han canvia més de 5 vegades en un lustre).
Important
Anònim, 25/07/2015 a les 08:58
+0
-0
Crec que en aquests moments ja s'hauria de crear una banca o caixa catalana o be! e preconitzar-ne una que ja existeix i que nomes te presencia local.Per que ? Doncs perque si no tenim una entitat bancaria propia estem sotmesos al que mani Madrid i que tots acaten al peu de la lletre.En el moment que volguem fer quel com que no s'ajusti a la norma dictada,bloquetx de comptes,tal com ja fan ara per qualsevol cosa.Mireu si son complidors els bancs,que fa dos dies varen enviar-nos en escrit bo i dient que els facilitessim un document que justifiques la procedencia ddls nostres ingressos i que si no ho feiem ens bloquejarien els nostres diners.De les entitats bancaries fe quina ens podem refiar?
Resposta a Anònim de 10:12 hores
Cesc Antón, 26/07/2015 a les 12:44
+0
-0
Qué n'estás carregat de raó! Però ja ho veus: la immensa majoria t'ha votat en contra.. ¿¡!?
Hi ha una majoria instal.lada en el "Som-hi i ara o mai", plena d'insconcència, de manca absoluta de seny i de ser consecuent amb la realitat més incontrovertible. Res home, aixó de la "indepe" ja está fet !! La força, l'influència del Estat "ejpanol" no importen gens ni mica. Visca l'ignorància i la irresponsbilitat més superlativa i a viure de somnis!!!
clar que sí,
Jep dels Estanys, 21/08/2015 a les 10:09
+0
-0
no s'ha d'acceptar cap lectura de cap llei que no ens beneficiï de manera unilateral. Qualsevol cosa que no sigui de cara nostra és unionisme, demagògia, falta de pluralitat. Nosaltres som els garants de la veritat única i absoluta. Qualsevol cosa que no sigui com nosaltres volem, diem o pensem és feixisme, traïció. Visca la veritat absoluta i absolutista!!!! visca la ignorància!!!
DUI
Anònim, 29/08/2015 a les 08:59
+0
-0
DUI
adeu espanya!!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Expectació mediàtica a la seu de l'ANC | Jordi Bes
01/01/1970
L'institut armat, que actua per ordre del jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem, ha reclamat els correus electrònics de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Ricardo Costa, aquest dimecres a l'Audiència Nacional | Europa Press
01/01/1970
Ricardo Costa responsabilitza l'expresident Francisco Camps de les irregularitats
01/01/1970
El president del govern espanyol manté que no tenia coneixement del fiançament irregular del PP a València i defensa que ja han fet tot el que havien de fer a nivell intern
David Saldoni, nou president de l'ACM, durant l'entrevista amb NacióDigital | Adrià Costa
Oriol March | 3 comentaris
01/01/1970
El nou president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) avala que el president governi des de Brussel·les amb un conseller que porti el dia a dia des de Palau | Manté, com la presidenta de l'AMI, que cal "recalcular" el full de ruta i "repensar" les estratègies per implantar el mandat de l'1-O
Carles Puigdemont, aquest dilluns a Copenhaguen | ACN
Sara González | 1 comentari
01/01/1970
L'agenda del president cessat per internacionalitzar el cas català ha tingut ressò però ha topat sempre amb reticències diplomàtiques instigades per Rajoy | El viatge anul·lat al Marroc o la carta enviada pel PP a eurodiputats per boicotejar una conferència al Parlament Europeu en són exemples
Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Jordi Turull, l'endemà de l'1-O. | Martí Albesa
Roger Tugas | 11 comentaris
01/01/1970
Els republicans temen que, si el TC anul·la el ple que ratifica el president a l'exili, no hi hagi marge per fer-ne un segon i això doni ales a Rajoy per allargar i endurir el 155 | Rovira, que reclama a JxCat que s'obri a negociar un candidat alternatiu, ha treballat l'estratègia a Estremera amb Junqueras
Les milícies enviades a Ifni, una de les imatges de l'exposició del Museu Etnològic | Museu Etnològic
Esteve Plantada | 2 comentaris
01/01/1970
El Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona acull l'exposició "IFNI. La mili africana dels catalans", que explora l’experiència viscuda pels joves milicians destinats al Marroc