Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


El Tribunal Constitucional suspèn la llei catalana que grava les emissions contaminants

L'alt tribunal ha acceptat a tràmit el recurs de l'Estat i queda en suspens | La Generalitat esperava recaptar 50 milions d'euros amb tres tributs

per ACN , 22 de juliol de 2015 a les 22:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dimecres un recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol contra la Llei del Parlament que va crear tres taxes per gravar les emissions contaminants de l'aviació comercial, de gasos i partícules, i la producció termonuclear d'energia elèctrica. L'admissió a tràmit implica que la Llei queda en suspens de manera cautelar perquè l'executiu espanyol ha demanat que s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució que paralitza qualsevol norma autonòmica impugnada per l'Estat. La Generalitat preveia recaptar 50 milions d'euros amb la creació dels tres impostos.

Un cop admès a tràmit el recurs, el tribunal ha acordat donar trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat, així com al govern espanyol i al Parlament, que disposaran de 15 dies per personar-se al procediment i formular les al·legacions que estimin convenients. Amb tot, l'admissió a tràmit no suposa cap pronunciament sobre el fons del recurs, que el TC resoldrà en el futur.


L'objectiu de l'impost sobre la contaminació dels vols comercials és gravar les emissions durant les fases d'aterratge, rodatge i enlairament, pel dany que ocasionen en la qualitat de l'aire de la zona. La norma impugnada ho circumscriu als aeroports que pertanyin a un municipi declarat zona de protecció especial. Això afectaria ara per ara l'Aeroport del Prat. L'impacte econòmic anual d'aquest import seria d'un màxim de 3,9 MEUR. Segons especifica el text de la Llei les companyies no poden repercutir al preu dels bitllets.

La Generalitat calculava que l'impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica tindria un impacte d'uns 43 milions. Durant el període impositiu, les empreses haurien d'efectuar pagaments fraccionats en concepte de pagaments a compte, referits a trimestres naturals, en els primers vint dies naturals dels mesos d'abril, juliol i octubre de cada any.


El tercer tribut és el que grava les emissions de gasos i partícules a l'atmosfera i busca incentivar conductes més respectuoses amb l'entorn i millorar la qualitat de l'aire. Per això gravava emissions generades en determinades instal·lacions industrials i de combustió com les refineries de petroli i gas, les fàbriques de ciment i materials plàstics i explotacions mineres. La Generalitat calculava que es recaptaria un màxim de 2,1 MEUR.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació