Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Mas: «Els catalans rebran intoxicacions per fer-los por i tenir-los engabiats»

El president català visualitza una campanya electoral dura, i avisa que arribaran missatges "interessats" perquè els ciutadans no votin Junts pel Sí | Junqueras recalca que "el governador del Banc d'Espanya reconeix la impossibilitat que el govern d'Espanya faci front a les pensions"

per Bernat Ferrer, 22 de juliol de 2015 a les 12:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Artur Mas, a la sessió de control del Parlament. Foto: Rafa Garrido/ACN


Junts pel Sí ja és una realitat. Després de setmanes d'incertesa, CDC i ERC han arribat a un acord. I, aquest dimecres, l'acord s'ha visualitzat nítidament a l'últim ple del Parlament abans dels comicis del 27 de setembre. El líder dels republicans, Oriol Junqueras, ha obert foc preguntant al president de la Generalitat, Artur Mas, "com s'ha de comunicar" als catalans que l'Estat espanyol és inviable econòmicament, fins al punt que "el governador del Banc d'Espanya reconeix la impossibilitat que el govern d'Espanya faci front al pagament de les pensions". Mas ha recollit el guant i ha exposat: "Crec que la manera de comunicar-ho és explicant la realitat. Agradarà més o menys, però és exactament aquesta."

I quina és la realitat, segons Mas? Que "les pensions estan més assegurades en un país que té més gent treballant i que té millors salaris. I aquesta és la realitat de Catalunya."

Per contra, però, ha alertat que la campanya electoral estarà farcida de missatges totalment oposats a aquests, i fins i tot falsos. "Els ciutadans de Catalunya rebran moltes intoxicacions, totes absolutament interessades. Per què? Perquè tinguin por. Perquè és la manera de tenir-los engabiats", ha avisat obertament. I, com ja va fer en l'anterior sessió de control, ha recalcat que l'Estat català no dubtarà en posar en qüestió el pagament de la part que li correspondria del deute públic espanyol si Madrid no s'asseu a negociar.

200.000 milions d'euros de deute hispano-català... o no

Junqueras havia avisat que l'Estat espanyol té un deute d'un bilió d'euros. D'aquests, 200.000 milions correspondrien a Catalunya en cas de secessió, ha alertat. "Si l'economia catalana continua atrapada a l'Estat espanyol, amb governs irresponsables que no paren de malgastar, haurà d'afrontar a través dels nostres impostos gairebé a 30.000 euros per capita, a uns 120.000 euros per família mitjana de quatre membres. Des del nostre punt de vista, el futur de l'economia catalana ha d'estar en mans de la ciutadania catalana, per fer front a totes les responsabilitats amb totes les eines", ha assegurat.

Mas, tot i donar-li la raó, ha negat la major. "Aquest endeutament d'un bilió d'euros el té acumulat l'Estat espanyol", ha avisat. "Les institucions catalanes no deuen passar de 65.000 milions d'euros", ha recalcat. I, en cas d'independència no pactada, "el deute de les institucions catalanes no és 200.000 milions d'euros", ha sentenciat.

Artur Mas i Oriol Junqueras, al Parlament Foto: Rafa Garrido/ACN


 11:50 S'acaba la sessió de control a Artur Mas, l'última de la legislatura.
 11:48 Mas: "Crec que en aquests darrers dos anys i mig s'ha fet molta feina. És un balanç positiu."
 11:45 Josep Rull (CDC): "S'ha fet molta i molt bona feina. S'han aprovat unes 50 lleis, des de la de la FP a la de la homofòbia, la de cooperatives, exteriors, la del SOC, horaris comercials, Aran..." Lloa l'actitud dels diputats d'UDC i d'ERC i la feina que han fet tots plegats. "Quin balanç fa de la legislatura?"
 11:42 Mas: "Crec que la manera de comunicar-ho és explicant la realitat. Agradarà més o menys, però és exactament aquesta. Els ciutadans de Catalunya rebran moltes intoxicacions, totes absolutament interessades. Per què? Perquè tinguin por. Perquè és la manera de tenir-los engabiats. Crec que tenim tot el dret del món en explicar la realitat. Les pensions estan més assegurades en un país que té més gent treballant i que té millors salaris. I aquesta és la realitat de Catalunya. Endeutament: aquest bilió d'euros que té acumulat l'Estat espanyol. Les institucions catalanes no deuen passar de 65.000 milions d'euros. Una Catalunya Estat tingués aquest endeutament públic. El deute de les institucions catalanes no és 200.000 milions d'euros."
 11:39 Oriol Junqueras (ERC): "Durant moltes setmanes, la tensió internacional s'ha centrat en la crisi del deute grec." També pregunta pel deute argentí, recalcant que el deute espanyol quadriplica el del país sud-americà. "Si l'economia catalana continua atrapada a l'Estat espanyol, que malgasta, amb governs irresponsables, haurà d'afrontar a través dels nostres impostos gairebé 30.000 euros per càpita, uns 120.000 euros per família mitjana. Des del nostre punt de vista, el futur de l'economia catalana ha d'estar en mans de la ciutadania catalana, per fer front a totes les responsabilitats amb totes les eines. El governador del Banc d'Espanya reconeix la impossibilitat que el govern d'Espanya faci front al pagament de les pensions. Com s'ha de comunicar tot això als catalans?"
 11:38 Mas: "Cap president no es va trobar en una situació com la que estem vivint. Les circumstàncies són tan diferents que vostè no ho pot jutjar amb paràmetres tradicionals. Cosa que em demostra que tenen un enfoc incorrecte. Diu que no dono la cara. No és veritat. La seguiré donant en tot moment, no m'amago en absolut. Si tot això és una mentida tan ben orquestrada per part meva per poder ser president de la Generalitat... tots els d'aquí són tan babaus com per caure en aquesta trampa? Aquest és el criteri que en té?"
 11:36 Iceta: "Digui el que digui, vostè rebaixa el paper de president de la Generalitat. No hi ha exemples enlloc. Això no és honest. Qui vol ser president, dóna la cara. Vol evitar retre comptes de la seva gestió. Qui explicarà l'enorme deute de la Generalitat? Les polítiques socials han retrocedit. El responsable és vostè. Ha estat incapaç de millorar el finançament de Catalunya, ni pacte fiscal ni consulta amb efectes reals. El responsable d'aquest fiasco és vostè. I ha inventat una fórmula perquè d'altres donin la cara per vostè. Però la institució que representa en sortirà perjudicada, i la qualitat de la nostra democràcia, també. Sortirem tots perjudicats si s'entesta a seguir un full de ruta que situarà les institucions catalanes fora de la legalitat."
 11:35 Mas: "Vostè té un mal enfoc del tema. Potser vostè podria tenir raó si aquestes fossin unes eleccions normals com sempre, sinó que és un plebiscit. Hi haurà unes llistes que apostaran pel "sí". No són per triar un partit, és perquè guanyi el "sí" a les urnes si som capaços de convèncer la majoria de la gent."
 11:34 Miquel Iceta (PSC): "Vull que les eleccions siguin quan més aviat, millor. No faré res per intentar-les ajornar. Li preguntava qui porta tot això: i ho porta vostè, però necessitava que algú donés la cara per vostè. Creu que aquesta és una bona manera de prestigiar la presidència de la Generalitat?"
 11:31 Mas: "Em pensava que després d'haver-la nominat a dit un cop més, ja no li calia fer aquest tipus de discursos. Però veig que sí. Diu que ens hem quedat CDC i Esquerra. Fals. També gent del món socialista, d'Iniciativa, d'UDC... Em sembla que els que s'han quedat més sols que la una són vostès. PP en estat pur. Segons les seves afirmacions, posar les urnes és ser antidemocràtic. Per posar les urnes! I les meves declaracions... si vostè no escolta ni les declaracions que li faig aquí! Mai he dit que si es vota aquesta llista es vota Catalunya. El que he dit és que, si es vota, la nostra opció per Catalunya és la que tirarà endavant. Que no és legítim això en democràcia? Algun dia l'escoltaran? Algun dia deixaran de fer el hooligan com fins ara?"
 11:29 Sánchez-Camacho: "Vostè ja no té ni federació, ni grup propi. Ha passat a ser CiE, Convergència i Esquerra. No té ni majoria en aquesta darrera sessió del Parlament. La seva gestió ha estat pèssima. És el representant de la mala gestió. És veritat que hi ha més ocupació, però és gràcies a les reformes del govern d'Espanya. Ha incorporat més taxes, amb vostè hi ha més deute, s'han paral·litzat les infraestructures. Hi ha més pobres, no tenen prestacions per a escoles bressol. Vostè ha dit que si el voten a vostè, voten a favor de Catalunya. I, si no, voten en contra de Catalunya. Això és antidemocràtic. Nosaltres també som Catalunya. Vostè no és el poble de Catalunya. No ha estat el president de tots els catalans. Només el president dels independentistes, el pitjor de la història de Catalunya."
 11:28 Mas: "He dit moderadament favorable. No em tergiversi. Per què avancem les eleccions? Està dit de fa molt temps: amb el govern del PP, no hem pogut arribar a un acord per fer una consulta com s'hauria d'haver fet. No ens ha deixat ni una sola oportunitat per pactar una consulta. I hem de dilucidar si hi ha una majoria a favor d'un Estat independent."
 11:27 Alícia Sánchez-Camacho (PPC): "És la darrera sessió, i l'he sentit fent una valoració molt positiva. Per què, doncs, avança les eleccions?"
 11:25 Mas: "Vostè deia corrupció: aquest Govern porta 4,5 anys governant, i quin fet nou se li pot atribuir de corrupció? Digui'm un fet que pugui ser provat. Algun fet provat? No faci crítica fàcil. Balanç nacional: diu q estem més prims. Creu que en un moment en què tornarem a posar les urnes per tercera vegada, em pot dir que estem més prims? I vostès no han pres unes decisions que els han allunyat de la majoria?" Reivindica que Junts pel Sí "ho estem fent més ample. I vostès han decidit passar per un altre carril. No posin la culpa sempre en els demés. Han pres una decisió, i la respecto, però potser és a vostès que els allunya. Em consta que vostès van lluitar a fons pel dret a decidir, en el seu moment."
 11:23 Herrera: "Corrupció: ahir no van entonar el mea culpa. Hi ha més desigualtat que mai. El procés nacional cada cop és més petit. Els que estem per trencar l'statu quo ara resulta que som l'adversari. Ha aconseguit una llista amb incerteses, i una certesa clara. Una llista que el farà a vostè president. Si la seva guia de campanya és l'amnèsia, no ens creuarem de braços i proposarem balanç i propostes. Farem que la prioritat sigui el rescat social i ciutadà. A Catalunya sí que se li pot donar el tomb, i no l'hi donaran vostès."
 11:22 Joan Herrera (ICV) també pregunta pel balanç del mandat. Mas el saluda com a "no-candidat a la presidència de la Generalitat", i el remet a l'anterior resposta.
 11:21 Núria de Gispert no dóna la raó a Arrimadas, i recorda que "molts diputats s'han passat la legislatura" dient moltes altres molt més greus.
 11:20 Arrimadas (C's), a Núria de Gispert: "M'agradaria demanar-li que no permeti els insults personals proferits pel president de la Generalitat a un diputat de la cambra."
 11:18 Mas: "Desitjo de tot cor que no tingui responsabilitats massa elevades al govern d'Espanya. És preocupant que una persona com vostè aspiri a tenir responsabilitats essent tan ignorant com és. L'atur ha baixat. Miri's bé les dades. Hi ha menys atur ara que el 2010. Llistes d'espera: les mateixes que fa quatre anys i mig, amb la diferència que el temps mig d'espera ha baixat. Empreses: se'n creen més que no pas es tanquen. Transparència: tenim 100 punts sobre 100. No hi ha ni un ítem que sigui cert. Bé, sí, el deute, que és més gran que fa quatre anys i mig. Però demostra ignorància."
 11:16 Rivera: "Vostè tanca el seu mandat amb un increment de l'atur. Va agafar el govern amb una taxa del 17,7% i el tanca amb un 20,3%. Ha multiplicat el deute públic, de 33.000 a 64.000. I per això no podem ni pagar les nòmines, i les ha de pagar el FLA. I el tanca salvat per la campana per ERC. Tanca un mandat nefast, amb el deute públic més alt de la història, amb les llistes d'espera més llargues... Me n'alegro que vostè convoqui eleccions. Desitjo que políticament vostè marxi i deixi pas a un govern democràtic."
 11:15 Mas: "El balanç és raonablement positiu, atenent a les circumstàncies que ha viscut Catalunya i el conjunt de països europeus i a l'Estat."
 11:15 Albert Rivera (C's): "Aprofitant que s'esgota la legislatura i el seu mandat com a president, m'agradaria saber quin balanç fa del mandat dels últims cinc anys."
 11:13 Mas recorda a Vallet que el Parlament va celebrar recentment tot un ple sobre sanitat, i li reclama que deixi de fer "demagògia", assegurant que no s'ha privatitzat cap servei. "No es pot dir gaire cosa més. És tan evident això que acabo de dir, que només s'ha de reconèixer la realitat. No ho hem fet. Critiqui allò que hem fet malament. No hem privatitzat res de l'ICS, ni tenim intenció de fer-ho. Una altra cosa és que l'ICS tingui dret a evolucionar i a fer les coses millor", exposa.
 11:11 Vallet reclama modificar tres punts del reglament del Consorci. "És important saber quina sanitat estan plantejant", exposa. "Fan trampa quan diuen primer la independència i després la lluita de classes, perquè vostès estan guanyant la lluita de classes!", s'exclama.
 11:10 Mas: "Quan es reben les al·legacions, cal analitzar-les. I s'actuarà amb el millor criteri. I no hi haurà en cap cas ni privatitzacions ni desmantellament de l'ICS."
 11:10 Isabel Vallet (CUP) pregunta pel Consorci Sanitari de Lleida, si el Govern pensa tirar-lo endavant abans dels comicis i "el desmantellament de l'ICS".
 11:10 Comença la sessió de control a Artur Mas. 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació