El Museu d'Història mostra els lligams entre Ramon Muntaner i els almogàvers

Aquest dijous s'inaugura una exposició sobre un dels moments més importants de la història de la Corona d'Aragó

Esteve Plantada
23 de juliol del 2015
Actualitzat a les 16:28h
El Museu d'Història de Catalunya s'afegeix a la commemoració del 750è aniversari del naixement de Ramon Muntaner (1265-1336), un dels quatre cèlebres cronistes medievals catalans, amb l'exposició 'El temps dels almogàvers. La crònica de Ramon Muntaner', que s'inaugura aquest dijous, 23 de juliol.

La mostra, que compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, es podrà visitar fins el proper 23 de novembre i il·lustra uns moments importants de la història de la Corona d’Aragó durant els segles XIII i XIV a través de la figura i del relat que fa a la seva crònica Ramon Muntaner. De fet, un exemplar de la Crònica del 1353 serà una de les peces originals exposades.

Un estil personal i gens parcial

L'exposició posa en evidència la particular interpretació que fa el propi Ramon Muntaner dels fets, escrita amb un estil directe i ple de refranys i girs populars, i sovint allunyada de la realitat i més d’acord amb la seva percepció personal, a mig camí de la novel·la, l'autobiografia i una visió absolutament idealitzada de la monarquia.

A més de la ploma de Muntaner, la mostra dedica un apartat especial a explicar la història de la Companyia Catalana d'Orient, integrada per tropes d'almogàvers i mercenaris catalans i aragonesos, que, a principis del segle XVI, sembraren el terror i la desolació en terres de l'Imperi Bizantí.
 

Foto: MHC

Arxivat a