Les sis pel·lícules fonamentals de Pixar

17 de juliol del 2015
Actualitzat el 22 d'octubre del 2016 a les 11:36h
Toy Story, la primera pel·lícula de Pixar
Toy Story, la primera pel·lícula de Pixar | Pixar
Tot va començar amb Woody y Buzz Lightyear. Era l’any 1995 i aquella pel·lícula que protagonitzaven, “Toy story”, arribava amb la promesa de canviar-ho tot. 20 anys després, la prova que ho van aconseguir n’és una filmografia plena d’èxits i de troballes, i la consolidació d’un nou llenguatge que va fer virar tot el cinema d’animació posterior, amb fites memorables com “Wall-e” o “Up”. Aprofitant l'estrena d'Inside out, repassem les sis pel·lícules fonamentals de la companyia que va crear John Lasseter.
 
"Toy Story" (1995)
La presentació en forma de llargmetratge de Pixar, i la demostració que era possible renovar l’animació i portar-la a un nou estadi. Qui no coneix ja la colla de joguines de l’Andy? Amb posterioritat en van arribar dues seqüeles, amb una conclusió magistral a “Toy Story 3”, amb el record de les grans cançons de Randy Newman.

"Buscant en Nemo" (2003)
Un dels grans títols de la primera etapa de la companyia, amb el viatge iniciàtic del petit Nemo, un peix fill únic amb una aleta més curta que l’altra, que és capturat i reclòs a la consulta d’un dentista de Sidney, i com el seu pare emprèn una aventura per portar-lo de tornada a casa. Talent i intel·ligència, tant per a nens com per a adults.

"Els Increïbles" (2004)
Una de les grans fites en l’animació i la figuració humana, protagonitzada per una família de superherois amb problemes molt comuns i normals. Bob, e apre de família, haurà de superar el sobrepès i la inactivitat per portar el món –i la seva família– a la salvació.

"Ratatouille" (2007)
Remy es una rata que somia ser un gran xef. Amb l’oposició de la família i de l’evidència que suposa ser una rata, aconsegueix donar valor a les passions i a la creativitat que ens fa superar qualsevol impediment. Una banda sonora excel·lent i la meravella final de convertir el dolent –una mena de Dràcula en forma de crític culinari– en l’instigador del reconeixment.

"Wall-e" (2008)
Any 2800, en una Terra devastada i plena de tones de brossa i deixalla. El robot Wall-e endreça la brutícia en solitud quan, de sobte, apareix l’atractiva, lluent i fascinant Eve. La primera hora de la pel·lícula és una de les fites més memorables de Pixar, amb clares referències al cinema mut i a una època daurada on el gest era tan necessari com qualsevol paraula dita.

"Up" (2009)
Les aventures de Carl, un avi de 78 anys, i de Russell, un “boy-scout” de 8 anys, traspassen qualsevol mena d’etiqueta. Amistat, superació, lluita, tristesa i alegria. La història, primera obra d’animació nominada als premis Oscar en la categoria de millor pel·lícula, també és un cant a l’amor i a la vida, fet real en la meravellosa –i emocionant– història de Carl i Ellie, la seva dona.