La Fira Mediterrània potencia la vigència de la cultura popular

Manresa acollirà més de cent companyies i prop de tres-centes activitats del 15 al 18 d’octubre | La gran novetat és el projecte "Pregons", amb Màrius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda

Cloenda de la Fira Mediterrània 2014
Cloenda de la Fira Mediterrània 2014 | Àlex Gómez Ribera
14 de juliol del 2015
Actualitzat el 22 d'octubre del 2016 a les 11:37h

L'autor del cartell, Conrad Roset, amb el director de la Mediterrània, David Ibáñez. Foto: Jordi Torras


Manresa tornarà a viure una nova edició de la Fira Mediterrània del 15 al 18 d’octubre, amb les propostes que l'han fet un dels festivals més rellevants del panorama de la cultura popular, i també amb la novetat del projecte "Pregons", amb Màrius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda executant cadascun d’ells una intervenció especial al llarg del certamen.

En aquest sentit, la Fira Mediterrània transforma el seu habitual projecte d’artista convidat per convertir-lo en una petita aventura mediàtica i performàtica anomenada "Pregons". Per fer-ho possible, la Fira ha proposat a tres personalitats creatives de la vida social i cultural catalana que ens recordin la potència i la vigència de la cultura popular.

Tres pregons i tres personalitats

Cadascun dels pregoners oferirà tres actuacions úniques, personals i intransferibles que duraran quinze minuts en tres moments diferents del certamen. El periodista i escriptor Màrius Serra serà l’encarregat de començar l'aventura: "Pregó poliglot sota el paraigües d’una única llengua" es podrà veure el dijous 15 d’octubre al Teatre Kursaal abans de l’espectacle inaugural.

Tot seguit, el divendres 16, el músic i director d’escena Xavier Albertí comptarà amb la seva inseparable Wanda Pitrowska i oferirà un "Pregó a dues bandes i una sola veu amb piano". I, finalment, la cuinera Carme Ruscalleda ha preparat un "Pregó de forquilla i tovalló", que es podrà veure a la Plaça Major de Manresa el diumenge 18 d’octubre.

 

Cartell de la Fira Mediterrània de Manresa 2015 Foto: Fira Mediterrània

Inauguració i cloenda amb pes simbòlic

La Fira Mediterrània obre i tanca amb dos projectes d’important simbolisme en l’àmbit de la cultura popular: en el cas de la inauguració, mostrant l’aliança entre cultura tradicional i cultura urbana; mentre que la clausura recupera patrimoni valuós, reivindicant-lo per al present i el futur. L’espectacle inaugural serà "In Somni", un projecte de hip hop i cobla, en una aliança entre la companyia de dansa urbana Kulbik i la Cobla Sant Jordi, un projecte que va néixer durant la Fira de l’any passat com un laboratori. Un any després, la Fira Mediterrània presenta l’espectacle en coproducció amb el Mercat de les Flors de Barcelona, que també inaugura temporada amb aquesta proposta.
 
Pel que fa a la cloenda, l’espectacle líric "La viola d’or" es podrà veure diumenge 18 d’octubre al Kursaal. Es tracta d’una producció especial que vol commemorar el 150è aniversari del naixement del gran Enric Morera, amb un ambiciós projecte que recupera la primera obra de sarsuela catalana escrita per a cobla i veus, i en què s’han unit la Cobla Marinada de Badalona, el cor ArsInNova i la companyia de dansa Factoria Mascaró. Comptarà amb direcció escènica de Jordi  Prat i Coll i l’assessorament artístic de Xavier Albertí. 

Cal recordar que aquest dimarts, 14 de juliol, es posen a la venda les entrades d’espectacles de pagament.

El Kursaal: Roger Mas i Tomatito

A part d’acollir inauguració i cloenda, el Teatre Kursaal serà com cada any seu de bona part dels espectacles de sala i de pagament de la Fira, i concretament de dues de les propostes més destacades en l’àmbit musical d’aquesta edició: Roger Mas i Tomatito. El cantautor de Solsona oferirà el divendres l’estrena absoluta del seu nou disc, Irredempt, sol amb una guitarra i acompanyat únicament de l’escenografia de Lluís Danès. Dissabte serà el torn de Tomatito, que amb la desaparició de Paco de Lucía actualment és, sens dubte, el guitarrista flamenc més respectat i influent del món.

La Fira també demostrarà per què és considerada un punt estratègic al Sud d’Europa en l’àmbit de les músiques del món. Així, el certamen ofereix concerts d’artistes internacionals de primer nivell, com els veterans britànics Asian Dub Foundation Sound System, els senegalès Cheikh Lo o el quartet DakhaBrakha. Procedents de molt més aprop, la Mediterrània proposa descobrir un dels secrets més ben guardats del folk espanyol, el violista de roda Germán Díaz (Castella i Lleó) o Meneo, dj guatemalenc afincat a Madrid, considerat el rei de la música llatina low-fi feta amb Gameboy.

L'empremta dels Països Catalans

La Fira Mediterrània presenta també un bon grapat de grups catalans que mostren el pols creatiu del sector al nostre país. Hi seran presents, per exemple, el valencià Carles Dènia, amb nou disc sota el braç, el grup Oques Grasses, un dels valors en alça de l’escena mestissa, i el dj català de raggamuffin Sr. Wilson.

Aquest any, dos dels acordionistes més emblemàtics de Catalunya, Carles Belda i Joan Garriga, ofereixen un concert que es combina amb una tast de caves; i "Ovidi Popular, 20 anys!" recordarà la figura d’Ovidi Montllor dues dècades després de la seva mort, amb les veus de Miquel Gil, Jordi Fàbregas, Pep Jimeno “El Botifarra”, Toni Torregrossa i Celdoni Fonoll. Per la seva banda, Germà Negre proposen un espectacle amb la Cobla Selvatana i l’Esbart Fontcoberta. A més, també es podran sentir els nou treballs de The New Catalan Ensemble (Newcat) i de la cantautora Clara Andrés.

Dansa, circ i família

El programa també inclou propostes de dansa que barregen disciplines, com és el cas d’El Niño de Elche i María Muñoz, que faran la presentació absoluta de Siete Lunas o la proposta d’Astrio, Sonia Gómez, Pau Puig i Pere Gumbau A vore!.

També hi haurà espai pel teatre i el circ: Xavier Bobés oferirà "Cosas que se olvidan facilmente", una proposta no convencional per a només cinc espectadors a cada sessió i en un entorn únic. Les franceses Les Mobilettes, oferiran Café Frappé, espectacle premiat a l’Umore Azoka de Leioa. I la companyia de les illes Circ Bover oferirà el seu seductor espectacle Vincles, a partir d’elements de la terra com  les canyes de bambú la sorra i la corda.

Pel que fa als espectacles familiars, aquest 2015 tenen el conte com a eix temàtic. Per exemple, la companyia teatral Ponten Pie porta a la fira "Àrtica en un conte", adaptació per a nens del seu espectacle "Àrtica". Els igualadins Teatre de l’Aurora a Comte Arnau basteixen una atractiva producció pròpia amb direcció de Joan Arqué. Per un altra banda, VAiVÉ & Brodas Bros presentaràn el seu nou espectacle que aprofundeix en la connexió entre música tradicional i hip hop.

Més enllà de la seva part artística, la Fira Mediterrània de Manresa és un mercat, i la seva zona de negoci és la Llotja. Situada al Museu de la Tècnica de Manresa, tornarà a ser un important nucli de trobada professional.

La Taverna Estrella DAMM, epicentre de la Fira

Des de l’any passat, la Taverna de la Fira es va renovar i canviar d’ubicació. L’emblemàtic espai del certamen manresà es va traslladar a una vela de gran format al cèntric Pati del Casino, sota una nomenclatura nova, Taverna Estrella Damm-Cuines del Món, i va esdevenir un dels espais centrals de la fira.

En aquesta edició, la fira aposta més que mai per l’oferta gastronòmica amb el creixement del seu Mercat de Cuines del Món, ara ubicat també al mateix pati rodejant la Taverna. S’hi podrà trobar una variada oferta gastronòmica de països diferents (incloent també diversos "food trucks") així com una àrea de pícnic.
 

Cloenda de la Fira Mediterrània 2014, amb la Unió Musical del Bages. Foto: Àlex Gómez Ribera