1 de 10

Mas va posar sobre la taula retirar el 27-S si ERC rebutjava la llista unitària

Estava disposat a deixar en paper mullat el full de ruta del 14 de gener, fet que les entitats veien com "una catàstrofe" | Els republicans van acabar valorant que l'alternativa a l'acord aturava tot el procés | Els equips negociadors defineixen ara com es configurarà el nou Govern i què farà per proclamar la independència

per Bernat Ferrer, 14 de juliol de 2015 a les 14:50 |
El president de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, va plantejar seriosament aquest dilluns, durant la cimera maratoniana al Palau de la Generalitat, que estava plenament disposat a incomplir l'acord del 14 de gener signat amb ERC, Òmnium, l'ANC i l'AMI per convocar les eleccions del 27-S si els republicans no s'avenien a integrar-se a la llista "unitària" que ell mateix va esbossar a la conferència de Molins de Rei el 20 de juny. Les entitats, així mateix, no van tenir inconvenient en desdir-se ni del full de ruta del gener ni de la nova proposta de "llista civil" sense polítics sorgida en les últimes setmanes per donar suport al nou escenari exposat per Mas. Així ho asseguren a Nació Digital fonts coneixedores de la negociació, mentre que des de les entitats expliquen: "El no-acord era la catàstrofe", entenent el no-acord com la decisió republicana de mantenir-se en els termes pactats al full de ruta.

Mas, de fet, ja va insinuar la setmana passada que no convocaria el 27-S si no ho veia clar. I ho va fer per duplicat, tant en seu parlamentària com en una entrevista a 8TV. Aquest rum-rum es va concretar ahir dilluns en una proposta definitiva: o llista "unitària" CDC-ERC (més entitats civils, l'independentisme escindit d'UDC i els ja socis d'ERC a Europa, MES), o continuïtat de la legislatura fins el 2016, amb el conseqüent desànim de les bases independentistes i les eleccions espanyoles pel mig. D'aquí la reunió a soles Mas-Junqueras durant més de mitja hora, en què s'hauria desencallat l'atzucac, i la posterior entrada de diversos dirigents republicans -Anna Simó, Oriol Amorós, Gerard Gómez del Moral i Sergi Sabrià- a Palau un cop ja finalitzada la reunió "a vuit".


Segons el full de ruta acordat a principi d'any per convergents, republicans i entitats, les eleccions municipals quedaven al marge de la batalla entre les dues grans famílies de l'independentisme. I, superada la batalla, es plantejava un 27-S que havia de ser una contesa on CDC, ERC i la CUP competirien sota un paraigües comú [Ara és l'hora-CDC, Ara és l'hora-ERC, Ara és l'hora-CUP, per exemple], deixant les entitats a banda, que donarien suport a les tres candidatures per igual. Amb el nou acord assolit aquest dilluns, ERC s'avé a que, el 27-S, hi hagi dues candidatures independentistes en comptes de tres: la que configuraran amb CDC i les entitats, i la de la CUP.

Decidit ara aquest nou escenari, en què ERC desisteix de presentar-se en competència amb CDC en pro d'un bé major que entenen que és la independència, els equips negociadors convergents i republicans estan tancant tots els serrells del pacte. Així, doncs, estan definint exactament quins passos durà a terme el nou Govern sorgit de la hipotètica victòria d'aquesta llista per assolir la independència, com es configurarà aquest nou executiu, si hi haurà un sol grup parlamentari o dos, què passaria en cas que el nou executiu s'apartés dels compromisos acordats...


La captació d'indecisos

Entre la conferència d'Artur Mas al Fòrum del 25 de novembre -en què ja va plantejar una unió electoral amb ERC- i fins la conferència de Molins de Rei, des d'ERC es defensava que les tres llistes independentistes per separat -de centre-dreta, de centre-esquerra i d'esquerra alternativa- ajudarien a captar un major nombre de votants. CDC, ERC i la CUP, per la seves bandes respectives, podrien dirigir-se a un públic objectiu més concret, fent decantar cap a la causa independentista aquells possibles indecisos que podrien optar per opcions, per exemple, federalistes.


Des de l'entorn convergent, però, es negava aquesta màxima. En paraules d'Artur Mas, la unitat independentista suposa tornar a posar "el turbo de la il·lusió", fet que entenen que generarà un "efecte cavall guanyador" que és el que aconseguirà atraure més votants al procés independentista.

En el cas que, ahir dilluns, Oriol Junqueras i Marta Rovira no haguessin acceptat aquest punt de vista, l'única persona legalment capacitada per convocar les eleccions anticipades del 27-S, Artur Mas, hagués renunciat a convocar-les. I l'opinió pública, majoritàriament, hauria dirigit els retrets cap als republicans, es va arribar a insinuar.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació