Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Gavians i raboses impedeixen la reproducció dels flamencs al Delta

Aquesta espècie emblemàtica no ha criat després de dos anys de baixa natalitat

per Redacció, Delta de l'Ebre, 10 de juliol de 2015 a les 22:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge d'arxiu de la colònia de cria de flamenc. Foto: M.Cebolla


Els flamencs no s’han reproduït enguany al delta de l’Ebre. Aquest fenomen no succeïa des de fa deu anys i només ha passat una vegada a principis dels anys noranta, quan van començar a procrear a la zona. "Un excés de la població de gavià argentat de potes grogues –que ocupa molt primerencament les zones de nidificació– i la presència de raboses a les salines de la Punta de la Banya han impedit, molt possiblement, la instal·lació de la colònia reproductora de flamenc”, segons ha informat el parc natural del delta de l’Ebre.


El flamenc va començar a reproduir-se amb èxit el 1993 i actualment ha esdevingut una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre, únic lloc on es reprodueix a Catalunya i una les escasses localitats estables a la Mediterrània occidental. Fins al 2015, el flamenc s’ha reproduït amb èxit en 20 ocasions (83% dels anys) i el nombre de parelles ha anat creixent de 250 a unes 3.000 parelles. Els dos últims anys, però, ja es va registrar una baixa natalitat pel que fa a la mitjana que s’havia anat consolidant, que se situa entre 1.500 i 2.000 parelles reproductores. Així, l’any passat hi va haver 533 parelles reproductores i l’anterior, 609. Aquestes baixes xifres, sumades al fracàs reproductor d'enguany, fan que per primera vegada durant tres anys consecutius no hi hagi campanya d'anellament de cries de flamenc al delta de l'Ebre.

Al delta de l’Ebre el flamenc es reprodueix a les salines de la Trinitat (Reserva natural parcial de la Punta de la Banya) i preferentment ocupa la Tora dels Conills, una illa enmig d’un estany saliner. No obstant això, des del 2008, coincidint amb un augment del gavià argentat de potes grogues en aquesta illa, el flamenc començà a ocupar els dics de les salines. En aquests dics la colònia de flamenc és molt més vulnerable als atacs dels depredadors terrestres, ja que no està envoltada completament per aigua, i sol tenir un èxit reproductor més baix.

El Parc Natural, conscient d'aquesta problemàtica –que afecta també altres espècies d’ocells amenaçats– ha començat a aplicar mesures de control de les poblacions de gavià i de guineu a les salines de la Trinitat. “Tot això indica que aquesta mala anyada no tindrà un efecte negatiu sobre la pervivència del flamenc al delta de l’Ebre”, afirmen els tècnics del parc.

El flamenc és una espècie molt adaptada a viure en medis molt fluctuants (maresmes litorals, llacunes endorreiques, salines...) i és relativament freqüent que, per causes naturals (bàsicament meteorològiques), no es reprodueixi cada any o que ho faci en baix nombre. Per altra banda, es tracta d’una espècie molt sensible a les pertorbacions que es produeixen a les zones de nidificació i és per això que normalment trien espais molt tranquils i envoltats d’aigua (evitant així l’accés de depredadors terrestres: guineus, toixons...).

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació