Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Qatar i el nou Camp Nou centren el primer debat de candidats del Barça

L'acte, organitzat per Nació Digital, ha reunit a la Universitat de Vic Joan Laporta, Agustí Benedito, Toni Freixa i Marc Cornet, de Seguiment FCB | Josep Maria Bartomeu, el gran absent

per Adrià Soldevila/Laura Alberch , Vic, 6 de juliol de 2015 a les 15:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Xavier Ginesta amb Joan Laporta, Marc Cornet, Toni Freixa i Agustí Benedito. Foto: Adrià Costa


Els candidats a la presidència del Barça que han superat les 2.534 signatures han comparat aquest dilluns a la Universitat de Vic els seus programes electorals, en el que ha significat el primer debat de la campanya. El patrocini de Qatar i el nou Camp Nou han estat els temes més destacats d'un acte organitzat per Nació Digital amb la col·laboració de Manifest Blaugrana. El #debatFCB, molt seguit a Twitter, ha comptat amb la presència de Joan Laporta, Agustí Benedito, Toni Freixa i Marc Cornet, com a representant de Seguiment FCB, i amb la sensible baixa de Josep Maria Bartomeu, que va refusar la invitació en dies previs.

El debat, enriquidor i constructiu, ha posat de manifest la voluntat dels quatre candidats a parlar de projectes, de programa electoral i d'escoltar les bones idees dels seus rivals en la lluita per la presidència del club. El col·loqui, dirigit i moderat pel periodista i vicedegà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la UVic, Xavier Ginesta, ha agrupat quatre blocs definits, dins dels quals els aspirants han discutit sobre cada un dels seus programes.

Laporta ha defensat el seu model esportiu basat en la figura de Johan Cruyff i en la recuperació i potencialitat de La Masia, destacant que "les persones que s'han volgut incorporar a la nostra candidatura comparteixen la manera de veure el Barça. Un estil genuí de jugar creat per Johan Cruyff i que ens ha reconegut arreu del món". Pel que fa al model econòmic i patrimonial, l'expresident ha defensat la construcció d'un nou estadi i la retirada de la publicitat de Qatar Airways.

Agustí Benedito, el segon amb més signatures, ha confirmat la seva intenció de "fer una intervenció sobre l'estadi per 50 milions d'euros" i s'ha compromès a impulsar una grada d'animació sense violents i amb tolerància zero.

Pel que fa a Toni Freixa, l'exdirectiu ha posat sobre la taula les cartes del seu nou projecte: la recuperació de La Masia com aspecte més important del club, la creació de la Universitat del Barça i la defensa aferrissada del Nou Espai Barça, "votat en referèndum pels socis del club".

La candidatura Seguiment FCB ha estat representada per Marc Cornet, qui ha insistit en els dos únics punts del seu programa electoral: "Volem un compromís ferm amb la grada d'animació i amb una agència de viatges pròpia. Hem vingut al debat a sumar i a deixar parlar els presidenciables."

Tots quatre participants han lamentat l'absència de Josep Maria Bartomeu, però s'han mostrat satisfets pel desenvolupament del debat i per l'educació i respecte mostrats per tots ells. Un dels moments més tensos s'ha produït quan Laporta ha acusat Freixa de ser el "submari" del president absent.

Laporta, Freixa i Benedito, contraris a Qatar

Els tres candidats a la presidència han reiterat la necessitat del club de retirar el patrocini de Qatar Airways a la samarreta del primer equip de futbol. Cap dels tres aspirants creu que la publicitat de l'emirat sigui beneficiosa i optarien per canviar de patrocinador un cop finalitzi el contracte amb l'aerolínia el juny del 2016.

Laporta segueix la línia traçada des que va oficialitzar la seva candidatura: "Es va mentir amb Qatar, perquè no era una necessitat. Es va dir que era Qatar Foundation i va canviar a Qatar Airways. I ara se segueix mentint quan es diu que només hi ha una oferta seriosa."
 

Laporta, Benedito i Freixa entrant a l'Aula Magna de la UVic. Foto: Adrià Costa


Agustí Benedito ha estat més dur amb aquest patrocini. L'empesari creu que "Qatar respon als interessos de Rosell" i considera que "algun dia ens acabarem avergonyint d'haver portat Qatar a la samarreta".

Toni Freixa, que anteriorment no havia tancat la porta a continuar amb Qatar, aquest dilluns sí que ha estat més contundent. L'exdirectiu ha admès que "des de la precandidatura hem detectat que les alternatives a Qatar hi són. Si les aconseguim, canviarem de patrocinador".

El nou estadi, motiu de discussió

Un dels punts en els quals els candidats han tingut, cadascun d'ells, una visió diferent, ha estat en la construcció o no del nou Camp Nou. Tots quatre candidats creuen que l'estadi necessita una millora, però només Freixa defensa l'Espai Barça tal i com es va aprovar en referèndum l'abril del 2014. "Hem de tenir clar que l'Espai Barça es va sotmetre a referèndum i es va aprovar. Com pagarem aquests 600 milions d'euros? Venent el nom de l'estadi per 200 milions, demanant un crèdit per 200 milions i fent ús dels nostres recursos econòmics", ha explicat l'exdirectiu de Rosell i Bartomeu.

Laporta és partidari de construir un nou estadi, tot i que dubta de la inversió de 600 milions: "A aquests que fan demagògia amb els diners per aconseguir els 600 milions, els diria que diguessin noms i cognoms. I segur que sortirà Qatar."

Pel que fa Benedito, l'empresari s'ha mostrat pessimista amb l'Espai Barça. El candidat creu que "enbrancar-se en una obra faraònica d'aquesta magnitud posaria en risc la situació financera de l'entitat". La seva proposta és una remodelació per 50 milions d'euros.

El representant de Seguiment FCB, Marc Cornet, ha advertit que el seu grup no està ni a favor, ni en contra de l'Espai Barça, tot i que creu que "la capacitat de la primera graderia es reduiria i, per tant, aquest projecte no seria satisfactori per nosaltres".

Coincidència en la Masia

Els candidats a la presidència s'han mostrat preocupats pel funcionament actual del futbol base del club i han promès dedicar-li temps i esforços a millorar-lo. La recuperació de la Masia ha estat l'eix fonamental del debat esportiu.

Debat per "streaming" i Trending Topic

El debat, celebrat a l'aula magna de la Universitat de Vic, ha tingut un important seguiment més enllà de la capital d'Osona. Milers de persones l'han seguit a través de l'"streaming" al web de Nació Digital i de la Universitat de Vic –i que han reproduït altres mitjans-. A més, l'etiqueta #debatFCB, ha estat Trending Topic a Twitter a Barcelona.
 

Cornet, Benedito, Laporta i Freixa abans de començar el debat. Foto: Adrià Costa


 15:05 Finalitza el debat de candidats a la presidència del Barça.
 15:05 Cornet: "Vosaltres veniu d'una pedrera, l'Elefant Blau. Nosaltres ens presentem per l'esperit constructiu i no per anar contra ningú."
 15:03 Cornet: "Estem vius fins dimecres. Intentarem seguir fins al final, hem vingut a enriquir el debat i només podem dir que, com a col·lectiu, estem a la disposició del president electe."
 15:02 Freixa: "Nosaltres garantim experiència i voluntat de tancar la guerra oberta des de fa 11 anys."
 15:02 Benedito: "Li proposo al barcelonisme obrir una nota etapa, on sumem enlloc de restar. Donem pas a una nova posició que permeti superar les divisions."
 15:01 Benedito: "Ha de ser possible parlar que Laporta va fer coses bones, que Rosell va fer coses bones i que Bartomeu ha fet coses bones."
 15:00 Laporta: "Demanem el vot perquè amb la nostra proposta el Barça continuarà guanyant, tindrà un compromís clar amb el procés del país, i perquè amb la Fundació podrem promoure els valors del club."
 15:00 Freixa: "Nosaltres teníem un programa per impulsar la Universitat del Barça. Volem blindar la Masia com a universitat del futbol, per tant, hi ha sinergies entre el Barça i les universitats."
 14:59 Benedito: "Suport total a les universitats. Sé que us podem ajudar molt i alhora ens podeu ajudar molt."
 14:57 Laporta: "Alguns parlen de la Universitat del Barça. El Barça ja té programes amb diverses universitats i són programes de transmissió de valors i principis."
 14:56 Jordi Montaña, rector de la UVIC: "Us vull agrair a tots l'assistència. Quan sigueu presidents, què fareu amb les universitats?"
 14:54 Cornet: "Arran dels lamentables incidents del Manzanares s'ha perseguit a totes les aficions. Impliquem-nos tots."
 14:53 Benedito: "Amb les penyes han fet una bona gestió. Les penyes són clau. No m'agrada que se les desprecii."
 14:53 Benedito: "Clarament hem perdut pes. Subscric la sensació de prepotència. En aquest terreny, crec que Laporta va fer millor gestió que ells."
 14:51 Freixa: "El moviment penyístic s'ha d'impulsar. La feina dels darrers cinc anys ha estat prou positiva. Però volem dotar la Confederació Mundial de Penyes de criteris més transparents."
 14:51 Freixa: "Des de la presidència s'ha pecat de prepotència, darrerament."
 14:51 Freixa: "Hi ha hagut una manca de lideratge institucional que ens ha portat a no tenir la solidesa i el lideratge que el Barça hauria de tenir."
 14:49 Laporta: "Hem perdut pes en aspecte institucional. No podem inscriure jugadors per culpa d'una mala gestió. Això ha ajudat a que el Barça perdi pes. S'han de reconstruir els ponts."
 14:45 Laporta: "Fer socis els penyistes dependrà de si ells volen. Això ha de seguir un procés normal i obert."
 14:43 Benedito: "La Fundació és una eina important, però el subjecte passiu és el propi Barça. Tota la institució està permanentment emetent el missatge."
 14:43 Laporta: "A part de ser reconeguts, la Fundació ens fa ser estimats."
 14:40 Freixa: "Tot això que s'ha fet amb la Fundació està bé, però hem de seguir acostant-nos als objectius."
 14:39 Freixa: "La grada es pot fer i sense violents."
 14:38 Freixa: "El president és el primer entre iguals. No es pot signar un document unilateralment sense la junta. La grada d'animació es va parir malament, des de l'inici."
 14:37 Laporta: "Perdoneu que us digui que vaig fer fora els violents. Això em va tocar a mi."
 14:35 Laporta: "Òbviament s'ha de parlar amb aquestes persones, però no es podrà permetre que dins de la grada hi hagi violents."
 14:34 Cornet: "No podem tenir els socis que volem animar en contacte permanent amb la junta directiva?"
 14:33 Freixa: "El Barça ha de ser conscient del moment del país, actua com a caixa de ressonància. El que ha de fer és acompanyar el que decideixi el poble, no posar pals a les rodes. Al mateix temps, no fer cap discurs per ofendre cap culer."
 14:32 Freixa: "Hem tingut una política de tolerància zero. Si hi ha socis violents, el que s'ha de fer és expulsar-los de soci."
 14:30 Benedito: "Us parla un independentista català que intenta presidir el millor club del món. Intento representar als que pensen com jo i als que no. Acompanyaré amb molt de gust al país, però no faré política. Sempre ha de ser via Parlament."
 14:30 Laporta: "No pot ser que es permeti l'entrada de violents d'amagatotis i es prohibeixi l'entrada dels nens."
 14:29 Benedito: "Sí que s'ha trobat la manera de fer una grada d'animació sense violents. Sense broma. Amb l'agència de viatges no estic d'acord, ho farem via subvenció i sortiran els preus. Però no farem una agència."
 14:28 Laporta: "S'ha de facilitar que els socis viatgin amb les majors facilitats possibles. Estem oberts a recollir les propostes que siguin bones."
 14:27 Laporta: "Una grada d'animació teledirigida no m'agrada. El que vull és l'espontaneïtat. S'ha de fer una grada d'animació sense posar violents, com vau fer vosaltres." 
 14:26 Freixa: "No volem impulsar una grada d'animació, sinó un sistema d'animació. I volem impulsar una agència de viatges pròpia."
 14:23 Freixa: "Vull prioritzar el tractament del soci. Impulsarem programes que permetin al soci ser a la graderia."
 14:22 Cornet: "Els nostres dos punts són una grada d'animació i una agència de viatges pròpia."
 14:21 Xavier Ginesta obre el quart i últim bloc: el model governatiu i la relació social del club
 14:19 Laporta: "Posar tants responsables és difuminar les responsabilitats. Jo no sabia que el Zubi no era a les juntes directives. Txiki Begiristain venia a les juntes i informava periòdicament."
 14:15 Freixa: "Tenim molt clar que hem de treballar amb una comissió tècnica i responsables d'scouting. Cada decisió haurà de ser presa des de la junta directiva. Creiem en un model no presidencialista, sinó un model de responsabilitat compartida."
 14:14 Benedito: "No puc dir amb tanta rotunditat que Xavi Pascual sigui l'entrenador la propera temporada. He de parlar amb ell per fer diagnòstic."
 14:13 Laporta: "Tornarem a ser hegemònics amb el bàsquet. El nostre projecte és engrescador. Hem de recuperar el bàsquet base, un aspecte que no s'ha treballat prou."
 14:12 Benedito: "Els blancs han fet un equipàs, són unes bèsties. Al Barça veig massa rotació i l'aficionat no es pot acabar d'identificar."
 14:11 Freixa: "Hem d'admetre que el nostre rival ens ha passat la mà per la cara."
 14:10 Freixa: "Hem de convertir La Masia en la nostra universitat del futbol."
 14:09 Freixa: "Torno a coincidir amb Laporta i ja m'estic preocupant."
 14:07 Benedito: "Sóc cruyffista de tota la vida, però sembla que passes massa temps parlant de Cruyff."
 14:06 Laporta: "Les persones que s'han volgut incorporar a la nostra candidatura comparteixen la manera de veure el Barça. Un estil genuí de jugar creat per Johan Cruyff i que ens ha reconegut arreu del món."
 14:05 Benedito: "Els noms et fan portades. No anirem darrere un Zubi o un Txiki, però sí que l'estructura ha de pivotar al voltant de la secretaria tècnica."
 14:03 Benedito: "No tinc res a dir de l'Abidal, em sembla un tio injustament tractat per aquesta junta." 
Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació