L'Índia posa color a la 12a edició del Festival Nits de cinema oriental de Vic

L'edició 2015 del certamen el consolida com una de les grans cites cinèfiles del país, amb 34 pel·lícules projectades, 7 estrenes i 25 d’inèdites

29 de juny del 2015
Actualitzat el 29 de juny del 2016 a les 11:28h
Presentació Festival Nits de cinema oriental
Presentació Festival Nits de cinema oriental | Albert Alemany
La dotzena edició del Festival Nits de cinema oriental s’ha presentat aquest dilluns a Vic, mostrant la vivesa d’un certamen que en l’edició d’enguany programa 34 pel·lícules, 25 d’elles inèdites i 7 en estrena. El festival permetrà viure del 14 al 19 de juliol, i de manera molt intensa, "els sabors, els costums i els colors" de la cultura asiàtica, tal com ha explicat el seu director, Quim Crusellas, i tal com mostra el cartell del 2015, "totalment calidoscòpic", esdevenint un bon exemple visual de la diversitat de colors que podem trobar en els títols i activitats proposades.
 
En aquesta edició, el certamen tindrà l’Índia com a país protagonista, "el primer productor de cinema del món". Més enllà de Bollywood i les seves espectaculars produccions coloristes, també es podran veure a Vic altres matisos i accents de la seva producció cinematogràfica, "amb dosis de bon cinema independent compromès i de gran recepció crítica". A més, el certamen també posa el focus en l’augment de "premières" i en un extens volum d’activitats paral·leles, que enguany es multipliquen amb el nou Escenari Obert de la Bassa dels Hermanos.
 
Un tast d’Àsia en una programació diversa i de qualitat
 
Consolidat ja com una de les propostes cinematogràfiques més interessants del panorama cultural del país, el Festival Nits tornarà a mostrar produccions per a tots els gustos, totes de gran repercussió internacional. Pel que fa a la producció de l'Índia, el país convidat, cal destacar "Qissa" (Anup Singh, 2014), que es centra en l’àmbit social i que parla de l’homosexualitat, "en una proposta molt valenta". També destaquem "Detective Byomkesh Bakshy!" (Dibakar Banerjee, 2015), una de les grans pel·lícules de l’any al seu país, fent un repàs a les novel·les negres i el "pulp", en un fascinant encreuament "entre Tintin i Sherlock Holmes". Per a qui busqui una bona dosi de Bollywood, destaquem "Bang Bang!" (Siddharth Anand, 2014), una història que barreja escenes musicals amb comèdia, acció, acrobàcia i bones dosis d’humor.
 
Japó tornarà a tenir un pes fonamental, com és habitual, sobretot gràcies a les seves bones comèdies deutores del "funny manga". Aquest 2015, destaquen "Wood Job!" (Shinobu Yaguchi, 2014) i "Judge!" (Akira Nagai, 2014), amb el seu humor ràpid i histriònic; l’esperada "Crows 3" (Toshiaki Toyoda, 2014)), que aporta un nou capítol a la saga d’instituts que va iniciar el mestre Takeshi Miike; i també una nova versió del popular Mazinger Z, anomenada "Mazinkaiser" (Masahiko Murata, 2003).
 
La mirada crítica i analítica sobre la Xina també té el seu lloc al Festival Nits. En aquest sentit, "The continent" (Han Han, 2014) mostra com ha canviat el país a través de tres amics. De Corea del Sud arriben el drama intimista "Somehow" (Cho Kyu-jun, 2014), amb la participació del rodenc Guillem Ramisa a la banda sonora; o "The pirates" (Lee Seok-hoon, 2014), el que podríem qualificar com una versió asiàtica de la coneguda "Pirates del Carib". També destaquen peces del renovador cinema d’acció de Tailàndia, com "Forajidos de Siam" (Winai Pattomboo, 2007).
 
Més activitats, un llibre i activitats malgrat la pluja
 
A banda d’aquesta selecció de cinema asiàtic, el Festival Nits vindrà marcat per la presentació de "Wild Wild East", "un llibre únic al món per la seva temàtica", la del gènere del "western asiàtic". Aquest, a més, és el primer llibre d’una col·lecció sobre cinema d’Àsia impulsada directament des del certamen. Un dels primers actes serà el que es celebrarà aquest dimarts al Cineclub de Vic, que projectarà la pel·lícula guanyadora de l’any passat, "Unbeatable", de Hong Kong. 
 
Les pel·lícules es projectaran als espais habituals del Cinema Vigatà, l'Espai ETC i el punt neuràlgic del festival: la Bassa dels Hermanos. En aquest parc a l’aire lliure, cada nit es podran tastar "delícies de la gastronomia asiàtica" i compartir el bon temps de l'estiu amb imaginaris cinematogràfic llunyans.

Com a gran novetat, aquest 2015 l’espai avança el seu horari a les vuit del vespre, hora en què ja es podrà començar a sopar i a gaudir de les variades propostes previstes sota el nom d’Escenari Obert. Tal com han recalcat els organitzadors, enguany hi haurà una carpa que cobrirà la zona de taules "i garantirà els sopars i les projeccions en cas de pluja".
 

Més informació de la programació i el Festival

Vegeutotes les galeries de fotos de les Nits de cinema oriental de Vic