El 69% del Consell Nacional avala que Unió concorri sola el 27-S

Ramon Espadaler: "Ens adreçarem a l'electorat tradicional de CiU, que és moderat"

per Pep Martí, 20 de juny de 2015 a les 19:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí, durant la seva intervenció Foto: Marina Bou


La direcció d'Unió Democràtica ha sortit una mica alleugerida del Consell Nacional d'avui. Després de l'ajustadíssim resultat de la consulta interna, una clara majoria del Consell Nacional ha avalat la proposta de la direcció de concórrer sola a les properes eleccions del 27-S. Un 69% del consell ha votat a favor a mà alçada. Un 28% ha votat en contra.

Ramon Espadaler ha declarat després que "serà el primer cop des del 1934 que UDC anirà a les urnes només amb les seves pròpies sigles". El secretari general d'Unió ha dit que "volem que el procés tingui continuïtat. Ens adreçarem a l'electorat tradicional de CiU, que és moderat".

Espadaler no ha volgut concretar qui encapçalarà la llista d'UDC ni si ell es postularà com a cap de cartell. Sí que ha afirmat que "no em semblaria respectuós que militants d'UDC es presentin en una altra llista".

 19:56 
Fins aquí el seguiment minut a minut de Nació Digital d'aquesta intensa jornada política.

 19:54 
Els sobiranistes d'Unió recolzaran el projecte polític d'Artur Mas el 27-S, informa Pep Martí.

 19:53 
El delegat de la Fundació Adenauer a Espanya dóna suport a Duran, informa Pep Martí.

 19:15 
El 69% del Consell Nacional avala que Unió concorri sola el 27-S, informa Pep Martí

 18:01 
Trias assegura que els regidors d'UDC continuaran amb ell a l'oposició

 17:45 
L'única votació del Consell Nacional d'UDC fins al moment i a mà alçada aprova que el partit concorri sol a les eleccions del 27-S.

 17:07 
Un dels comentaris sentit als passadissos del Consell Nacional d'Unió: "Rigol ha fet això perquè ja té un lloc a la llista de Mas".

 16:09 
Manuel Silva, un dels fidels i del nucli més íntim de Duran: "Rigol marca el camí". Informa Pep Martí.

 13:41 
Alguns consellers oficialistes somreien mentre parlava Rigol. Però no tots. Alguns estaven molt seriosos. I alguns l'han aplaudit, com el diputat al Congrés Sánchez Llibre.

 13:40 
Joan Rigol abandona el Consell Nacional d'Unió: "Me'n vaig". Informa Pep Martí.

 13:20 
El Consell Nacional d'Unió va per llarg. Informa Pep Martí.

 13:17 
Mas acaba amb una crida contra els personalismes i els corporativismes: "No es pot aspirar a construir un estat sense sentit d'estat i no es pot si les agendes personals o corporatives passen per davant de les que són la suma necessària de les de tots". Acaba el discurs. Crits d'independència. Himne d''Els segadors'.

 13:16 
Mas esgrimeix que se l'ha jugat fins al límit, liquidant una força política (CiU) que havia estat guanyadora. Insisteix en una apel·lació a les entitats perquè acceptin de parlar-ne (de la unitat) i es posa a la seva disposició. No s'ha d'interpretar de cap manera com "hi ha algú que no s'atreveix " i si no va endavant "assumirem les nostres responsabilitats".

 13:15 
Artur Mas: "Sempre ens l'hem jugada i per això avui m'atreveixo a demanar a alguns altres que en aquest moment històric agafin també la seva quota de responsabilitat i lideratge i aconsegueixin la màxima unitat possible en el món sobiranista".

 13:10 
El Consell Nacional d'Unió queda impactat per l'anunci de Joan Rigol. Continuen les intervencions i alguns consellers acusen Duran de buscar una aliança amb el PSC i ICV.

 13:09 
Mas clama per la unitat i demana a les entitats civils sobiranistes que la construeixin, mentre ell simplement s'ofereix a ser-hi, deixant els partits en segon terme.

 13:08 
Artur Mas: "Si ho fem des d'un partit o des d'una persona, no ens en sortirem. Però si ho assumeixen les entitats altament mobilitzadors, sí. Potser no els pertoca, però és un bon servei al país si se'l plantegen d'aquesta manera". El lema seria "fem la unitat possible i necessària des de la societat civil". No vol que s'agrupin només els altres.

 13:07 
Artur Mas: "Deixem els partits de banda, perquè no ens en sortirem bé". Insisteix en la crida a les entitats, a les que no puc dir "veniu a la llista del president". "Jo m'ofereixo perquè se m'assigni el paper que em toqui. Es pot comptar amb CDC per fet aquest gran paper de servei al país", en referència deu voler dir a la desaparició electoral de CDC, "que no puc decidir jo sol".

 13:04 
Mas: "El concepte "llista del president" a mi m'incomoda. No convé aquesta personalització al moviment que us estic plantejant". Diu a les entitats que pensin en una llista "amb" el president, no en la llista "del president". Ara salta l'aplaudiment més llarg del matí. Crits de "Mas president, Catalunya independent!".
 

Artur Mas, al Foment de Molins de Rei Foto: Adrià Costa

 13:03 
Ara, Mas convida les entitats sobiranistes a treballar per la victòria, perquè ens ho juguen tot, per aconseguir el màxim unitat possible. Aplaudiments. "Agrupeu les forces sobiranistes" els demana.

 13:02 
Es pot fer la unitat a través de la societat civil, al marge dels partits, es pregunta ara Mas. Esmenta les entitats organitzades, que han estat al peu del canó i que saben que estem a les hores decisives. Esmenta Òmnium, ANC, AMI i entitats del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

 13:00 
Mas: "Qui s'està agrupant de cara al 27-S és el món del 'sí se puede', mentre que és el món sobiranista ha canviat les regles del joc en aquests anys. No ha trobat la manera".

 12:59 
Mas: "La gent ens demana màxima unitat, no us dividiu, sumeu esforços, feu pinya". Diu que no vol suscitar divisions i reticències en aquesta part final del discurs. Diu que no es refereix a partits, es va intentar i no va ser acceptat. Ho deixa de banda.

 12:58 
L'expresident del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, abandona Unió Democràtica de Catalunya.

 12:57 
Artur Mas: "El turbo de la il·lusió és el vent de popa que ens ha de portar a Ítaca. S'ha d'impulsar amb el màxim de revolucions possibles. Ho ha de saber el món sobiranista organitzat".

 12:56 
Mas: "Si ho aconseguim, segur que sí. Si no ho aconseguim, no sé si ens en sortiré".

 12:55 
Mas: "Les vull convocar per guanyar-les". Rellegeix un text de la seva conferència de novembre. I explicarà què s'ha de fer per alimentar el turbo de la il·lusió sobiranista.
 

Artur Mas, al Foment de Molins de Rei Foto: Adrià Costa

 12:52 
Joan Rigol: "El procés a UDC ha estat un xec en blanc a l'ambigüitat". Informa Pep Martí.

 12:51 
Mas denuncia que els que volen fer del 27-S una lluita de classes i els qui en diuen que són unes autonòmiques [l'estat espanyol], coincideixen en negar-ne el caràcter plebiscitari.

 12:51 
El Consell Nacional d'Unió ovaciona Joan Rigol.

 12:50 
Joan Rigol, al Consell Nacional d'Unió: "Jo vull estar amb qui defensa la independència de Catalunya". Informa Pep Martí.

 12:48 
Artur Mas: "Si les eleccions del 27-S no sortissin bé, aleshores dirien que havia estat un plebiscit. El que els aterra és que guanyi el "sí-si", disminueixen el valor d'aquestes eleccions".

 12:47 
Mentrestant, al Consell Nacional d'Unió parla Joan Rigol, emocionat: "Potser és l'últim cop que m'adreço a vosaltres". Informa Pep Martí.

 12:44 
Artur Mas: "La força motriu per construir aquest país és el sobiranisme i no una altra, i si volem canviar l'eix de tot plegat ens equivocarem perquè no hi ha força alternativa que pugui, per bones intencions que puguin tenir altres forces polítiques del país, que no ho nego".

 12:43 
Mas: "Cada dia ens hem de llevar patint si s'ha produït una nova agressió a la nostra llengua. Som un país de naturalesa bilingüe però amb una llengua pròpia que és el català".

 12:40 
Mas es pregunta si "podem tenir un sistema de formació i universitari com té Israel? També podem aspirar a situar-nos entre els millors en aquest terreny", es respon ell mateix.
 

Artur Mas, durant la seva intervenció a Molins de Rei Foto: Adrià Costa

 12:38 
Artur Mas: "Catalunya és un país molt més viable per pagar les seves pensions que el conjunt de l'estat espanyol". Grans aplaudiments, que Mas replica dient que "això és una conferència i que els mítings ja vindran".
 

 12:35 
Artur Mas: "Podem tenir un país amb els mateixos resultats educatius que Finlàndia, però no ho tenim perquè ens falten els instruments. Tenim més tradició pedagògica que ells".

 12:34 
Mas: "No trobareu cap sobiranista que plantegi una disjuntiva entre la sobirania i el que ha de ser un país just. Al 'sí se puede' no hi trobareu els instruments per fer la justícia social. Sense eines, la conseqüència serà que haurem de gestionar una autonomia retallada, disminuïda, amputada i ofegada".

 12:32 
El Foment de Molins de Rei, ple de gom a gom.
 

El Foment de Molins de Rei, ple de gom a gom Foto: Adrià Costa

 12:31 
Mas: "El 'sí se puede' que vam sentir té molt poc a veure amb l'autogovern i la sobirania, la independència i el referèndum. Té a veure amb altres coses, que no menystinc gens ni mica".

 12:26 
Mas: "Ha aparegut un eix nou que posa l'accent en la lluita de classes però amb absoluta indefinició sobre el tema sobiranista. Ni en el dret a decidir a fons ni molt menys en la sobirania de Catalunya, i això pot canviar l'eix de la política catalana i ho hem de tenir present els que defensem el sí-sí"".
 

Artur Mas, durant la seva intervenció a Molins de Rei Foto: Adrià Costa

 12:25 
Artur Mas: "El turbo de la il·lusió del procés sobiranista ha baixat una mica de revolucions. Hi era els dies del 9-N. No dic que s'hagin apagat. El vehicle segueix funcionant i encarat cap a les metes proposades".

 12:23 
Entra al Consell Nacional d'Unió Rosa Carrasco, filla de Carrasco i Formiguera.
 

Rosa Carrasco, filla de Carrasco i Formiguera Foto: Marina Bou

 12:23 
Mas es posa molt dur: "Aquí no estem per romanços, hem posat la directa i anem en serio. I quan es fa aixo les coses són com són, però ho assumim. La independència de Catalunya és un gran instrument al servei de tenir un país on tothom pugui viure millor".
 

 12:19 
Mas: "C i U se separen. No vol dir que sigui un divorci total i a les males. És un tema de fons que ha mobilitzat centenars de milers de persones aquests anys. No ve de cap ultimàtum".
 

Artur Mas, durant la seva intervenció a Molins de Rei Foto: Adrià Costa

 12:18 
Mas: "El nostre soci, UDC, s'ha dividit perquè ha posat a votació el full de ruta". El líder de CDC nega que hagi fet cap ultimàtum a Unió. Va ser UDC qui va demanar temps a CDC fins després de les municipals.

 12:17 
Mas denuncia l'aparició de moviments polítics que van "a la contra de" i no pas amb un nou programa. Abans no s'hi comptava i ara alguns han guanyat.
 

 12:15 
La crisi interna deixa en segon pla el que havia de ser el plat fort del Consell Nacional d'Unió d'avui: l'aprovació dels pressupostos, revisats amb efectes de la ruptura de la federació. Informa Pep Martí.

 12:14 
Mas lloa el paper de les entitats civils i es queixa que "el regust que deixa el compliment dels acords del gener és desigual, però avui no ho valoraré".

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació