Entrevista

Obeses: «Bellesa i lletjor són conceptualitzacions subjectives»

El grup presenta nou disc, 'Monstres i princeses'

per Jordi Palmer , 27 de juny de 2015 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El grup Obeses ha editat el disc 'Monstres i princeses'
 

Arnau Tordera, Arnau Burdó, Jaume Coll Mariné i Maiol Montané són Obeses, un grup osonenc absolutament allunyat dels estàndards musicals habituals en l'actual escena catalana. No fan ni pop, ni folk-rock, ni cançó d'autor ni aposten pel poti-poti multicultural cada cop més present en els escenaris de festa major. La seva recepta musical es troba molt més propera a un glam-rock que no ha mort mai.


Ara el grup presenta 'Monstres i princeses' (Global, 2015), un treball que arriba després que la banda es popularitzés amb intervencions mediàtiques, com 'Regala petons', la cançó del Nadal del 2013 a TV3. En ell la banda es qüestiona la dualitat entre el bé i el mal, la bellesa i la lletjor, apuntant que són «creacions subjectives». A més, la banda oferirà el concert inaugural del Grec 2015, amb un directe amb la Banda Municipal de Barcelona el dimarts 30 de juny al Mercat de les Flors.

-Quina idea engloba aquest nou disc?


-La idea principal és l'afany creatiu, el que empeny qualsevol individu a gestar una obra i deixar-la per a la posteritat, transformar en peces escoltables idees prèviament idealitzades. És un disc que evidencia una evolució, ja que després de dos discos hem tingut un aprenentatge i un creixement com a artistes. Hem pogut percebre com reaccionen les peces davant la gent i a la inversa. A més, volíem gestar una peça discogràfica que s'alimentés i nodrís de l'experiència dels dos discos anteriors i fer una representació del nostre ser contemporani, una realització musical de la manera com ara comprenem el món de la música i ens expressem, estem en aquest terreny d'expressar-nos a partir de l'experiència dels altres discos.

-Entenc que han aprés molt amb els anteriors discos. 


-Tot el que gestem suposa un repte i per tant, una motivació artística. Tant des del punt de vista creatiu com interpretatiu des de la tècnica instrumental, les peces que imaginem abans de ser concebudes son peces que resulten quelcom impossible per part nostre, sempre hi ha una exigència que s'ha d'assolir des de la pràctica i el procés instrumental que et fa aprendre com traslladar una peça imaginada a la realitat.

-El nou disc, el veuen gaire diferent?

-Obeses té clar que la seva essència és el rock. És el punt germinal, i això s'encabeix en l'àmbit inherent a la mateixa música. És un disc essencialment Obeses, que no renuncia a entendre la música com un atreviment, un espai de creació on la música fa experimentar vivències úniques. Si mirem amb lupa les peces és on trobem la diferència i la riquesa d'Obeses, però l'eix vertebrador és el mateix, és el que enllaça les peces i fa que una peça de power metal i una rumba pugui estar en un mateixa grup que és Obeses.

 
-De què ha servit l'experiència d'interpretar la cançó del Nadal del 2013 de TV3, 'Regala petons'?

-Entre l'anterior disc i aquest hem creat quatre peces noves que no formen part de la discografia, 'Regala petons', 'El meu poble i jo' a partir d'un poema d'Espriu, un altre tema per la sèrie 39+1' de TV3 i 'Rossó' per un Disc de la Marató. Amb tot això hem vist que Obeses té cada cop més protagonisme, perquè la nostra música requereix d'una actitud activa de l'oient, que s'ha d'aproximar al nostre univers. No es pot arribar a Obeses si no hi ha voluntat de comprensió i de joc. La proposta de TV3 ha possibilitat que Obeses tinguin més protagonisme en l'àmbit públic i mediàtic i que la gent que trobava a faltar aquesta peculiaritat en els grups autòctons la troba en Obeses. La possibilitat d'interactuar en unes obres que li exigeixin ser oient actiu, son obres plenes de possibilitats de joc i això ens ho demostra el nostre públic.

-Tot plegat són mostres de consolidació del projecte Obeses?

-Sens dubte. També hem fet al Teatre Lliure l'obra 'Frank V' interpretant la musica en directe i formant part d'un projecte de teatre de primer nivell, i vam estrenar el disc a l'Auditori amb la Banda Municipal de Barcelona i un cor, més de 70 músics interpretant la musica en directe. Són nivells on no pot aspirar-hi tothom. I assolir aquestes fites demostra que som fidels a un plantejament musical que no té l'èxit en la immediatesa sinó en el camí i el trajecte, en forjar una trajectòria ferma i consolidada.

-El nou disc es titula 'Monstres i princeses'. Perquè?

-És un títol que apareix en relació a les peces del propi disc i per una qüestió de plantejar aquesta dualitat que no s'entén sense ella mateixa. Un monstre té la seva raó de ser quan ataca a una princesa i a la inversa, per això ens preguntem fins a quin punt allò que concebem com a bé i mal, bellesa i lletjor no són més que conceptualitzacions subjectives. La darrera peça del disc fa referència a aquesta reflexió.

-Conceptualment Obeses juga a aquesta dualitat entre la bellesa i la lletjor, el mateix nom del grup beu d'aquesta idea.

-Sí, generar reflexió a l'oient és el més interessant que pot fer qualsevol disciplina artística.

-En l'actual escena de grups catalans, se senten una mica al marge de tot?

-Pensem que la música que ofereix Obeses no té cap altre grup amb el que pugui comparar-se, és una música que s'expressa des d'un plantejament artístic que va per altres camins. N'hi ha que han escollit l'estètica més canònica, la manera de fer més estandarditzada. El nostre plantejament musical està pensat des de l'exclusivitat de tenir una proposta única i difícilment repetible. La peculiaritat d'aquest grup no es pot trobar en cap altre grup autòcton ni internacional, és una exclusivitat que fa gran aquest grup.

-Quina fita té pendent Obeses?

-Les fites van apareixent a mesura que anem caminant, no hi ha un cim concret on volem arribar, sinó que caminem fermament amb pas continu. Ara mateix la immediatesa és fer viure el disc en els directes i començar a pensar el que serà en un futur llunyà, d'aquí a dos anys, el quart disc del grup.

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació