De la nostàlgia a l'explosió lluminosa

El folk de José González invoca la nostàlgia des de la foscor de l'Auditori del Primavera Sound | Els escocesos Belle and Sebastian repassen el seu repertori de "hits" en un concert ple de píndoles pop | Actuacions de Damien Rice, Ride i The New Pornographers

30 de maig del 2015
Actualitzat el 01 de juny del 2016 a les 12:01h
Belle & Sebastian, pop sofisticat i lluminós.
Belle & Sebastian, pop sofisticat i lluminós. | ACN

José González, en el concert de l'Auditori Rockdelux. Foto: ACN.


Repetint l'escena del dia anterior, el divendres ha començat, també, amb una cua i una missió –gairebé– impossible. En aquesta ocasió, centenars de fans de José Gonzélez feien cua, tres hores abans del concert, per aconseguir una entrada per a l'Auditori Rockdelux. El músic suec d'origen argentí ha captivat l'auditori i ha estat el preludi per un divendres que esperava emocions fortes.

González, que el darrer 27 de febrer presentava Vestiges & Claws (2015) a L'Auditori de Barcelona, reprèn la seva faceta de cantautor en solitari després de set anys de pausa i després de l'aventura amb Junip, el seu grup i amb qui va enregistrar disc l'any 2013. Conegut per la versió que va fer de Heartbeat, original de The Knife, González ha tornat a oferir les seves millors armes: un folk-pop nostàligc que sap crear ambients suggeridors.

Belle and Sebastian, raons carregades de "hits"

Més tard, a dos quarts de deu, la icònica banda escocesa ha ofert un concert carregat de raons, i de "hits", un darrere l'altre, que també han servit per acompanyar la presentació del seu darrer disc, Girls in Peacetime Want to Dance (2015). El nombrós públic ha pogut gaudir d'èxits volàtils com I'm a cuckoo, Piazza New York catcher, o Another sunny day, entre d'altres, mentre podia cantar amb la tirallonga de tornades vitalistes, delectar-se amb els balls d'Stuart Murdoch i gaudir de la nostàlgia d'haver-se vist transportats als 90 que van veure l'eclosió de la banda. Sofistificació i desvergonyiment "naïf", sense embuts.

Abans, a l'escenari Pitchfork, el jove talent de la catalana Núria Graham ha mostrat la seva interessant evolució artística al públic del Primavera Sound, amb el segell dels quals ha editat el seu darrer disc. També s'han pogut veure les propostes de tot un clàssic com Sr.Chinarro, el punk-rock d'Ex Hex i Sleater-Kinney, la foscor de The KVB i The Church, la solvència a prova de bomba The New Pronographers –amb estelada al pit inclosa– i les esperades actuacions de Damien Rice, Ride i Ariel Pink.
 

Belle & Sebastian, pop sofisticat i lluminós al Primavera Sound. Foto: ACN.