«La llista de Falciani» obre la 18a edició del DocsBarcelona

El festival programa 42 documentals de 26 països i arrenca aquest dimecres amb un retrat dels soterranis més foscos del poder financer | Entre la programació, "The look of silence", l'esfereïdor testimoni de les víctimes dels botxins de Suharto

27 de maig del 2015
Actualitzat el 29 de maig del 2018 a les 5:58h
Hervé Falciani protagonitza el film que obre el DocsBarcelona
Hervé Falciani protagonitza el film que obre el DocsBarcelona | ACN


La divuitena edició del DocsBarcelona s'instal·la a la capital catalana des d'aquest mateix dimecres, 27 de maig, fins al proper diumenge, 31 de maig. Consolidat ja com un festival fonamental del gènere, el Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona ha sabut guanyar-se un lloc d'honor en una ciutat que aposta fort per l'experiència cinematogràfica que hi ha entre el poder de la ficció i la realitat més punyent, just allà on el compromís per explicar el món és una divisa infranquejable que va molt més enllà del visionat del film.

Potser justament per això, la gran pel·lícula que inaugura el festival és "La llista de Falciani" (Falciani’s Tax Bomb), de Ben Lewis, un retrat dels soterranis més foscos del poder financer. El documental és una coproducció entre Alemanya i Catalunya i posa al descobert les pressions que un extreballador del banc HSBC –el ja cèlebre Hervé Falciani– ha patit des de que va filtrar les dades de 130.000 comptes bancaris de ciutadans de 180 països als governs afectats. A més, amb aquest film, el festival aconsegueix una fita que fins ara no havia assolit mai: que obri el certamen una producció catalana.
 

Hervé Falciani, protagonista del film que obre el DocsBarcelona. Foto: ACN


L’estrena de la nova obra de Ben Lewis arriba en ple debat sobre la impunitat del frau fiscal, i analitza la controvèrsia generada envers la privacitat bancària i l’evasió d’impostos, descoberta arran del robatori de dades que Hervé Falciani va fer a l’HSBC. En menys d’una dècada i a l’ombra de la crisi financera, aquesta filtració ha canviat les regles del joc d'una manera imparable. En aquest sentit, la filmografia de Ben Lewis –que és un vell conegut del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona– sempre ha mantingut un alè crític. Entre les fites del realitzador britànic, autor, crític d’art i col·laborador de programes culturals, trobem el fantàstic retrat "Nicolae Ceaucescu: el rei del comunisme" o la celebrada recerca sobre la bombolla del món de l’art a "The Great Contemporary Art".

42 títols que consoliden l'aposta d'excel·lència del DocsBarcelona

"La llista de Falciani" serà el primer dels 42 títols que es podran veure al DocsBarcelona, en una selecció del bo i millor de la darrera collita de documentals que es podran veure a l’Aribau Club, el CCCB i La Pedrera. El festival també inclou altres pel·lícules que tracten sobre la crisi, com "El Visionari. L'home que preveia l'economia mundial" o "Greece: Days of Change". Entre les grans perles cal assenyalar "The look of silence", de Joshua Oppenheimer, la segona part del celebradíssim "The act of killing", una meravella esfereïdora que ja va poder-se veure fa dos anys i que va guanyar el Premi DocsBarcelona a la Millor Pel·lícula en l'edició 2013. Un impacte en tots els sentits que mostra als espectadors, en aquesta ocasió, l'emocionant testimoni de les víctimes dels botxins de Suharto.

La memòria històrica també juga un paper fonamental amb 'Temps de Caritat, un retrat de l'Antiga Casa de la Caritat de Barcelona' i 'Las Sinsombrero'. També la postglobalització tindrà el seu lloc, amb propostes sobre l'explotació dels recursos naturals i el canvi climàtic ('Virunga', 'Good Things Await', 'Bikes VS Cars', 'Los Castores') o el canvi social ('Spartans', 'Alentejo', 'El Tram Final', 'Monte Adentro'). Altres documentals destacats són 'Game Over'; 'Els Böhm, arquitectura d'una família'; 'The Mulberry House', 'Ne me quitte pas' o 'Tea Time', amb una aposta per la força dels seus protagonsites.

En aquesta línia, 'Dancing with Maria', d'Ivan Gergolet, serà l'encarregada de tancar el festival el proper diumenge 31 de maig. La pel·lícula descobreix la ballarina argentina de 93 anys María Fux, un testimoni de la lluita contra les fronteres del propi cos i de les limitacions autoimposades.