El Sant Jordi de la recuperació

El Gremi de Llibreters i les editorials esperen augmentar la xifra de vendes respecte anys anteriors | Es podrien comprar un milió i mig de llibres i sis milions de roses

22 d'abril del 2015
Actualitzat el 03 d'abril del 2017 a les 14:13h
La Diada de Sant Jordi de 2014 a Vic. Foto: Josep Maria Montaner
La Diada de Sant Jordi de 2014 a Vic. Foto: Josep Maria Montaner | Josep Maria Montaner
Després de set anys d’una crisi que semblava perpètua, el món editorial espera que aquesta diada de Sant Jordi esdevingui un punt d’inflexió en la recuperació del sector. Així ho preveu el Gremi de Llibreters i així ho pronostiquen també els auguris de les editorials, més optimistes que en els darrers anys, i més segures d’augmentar el volum de vendes respecte el 2014. Si les previsions es compleixen, els llibreters esperen vendre només aquest dijous un milió i mig d'exemplars, una xifra notable que parla de la bona salut del sector editorial.
 
En tot cas, al llarg d'aquest dijous, els llibres tornen a conquerir els carrers dels municipis catalans, en el que és una de les més grans festes del calendari, acostant més que cap altre dia la paraula impresa a uns lectors que disposen d'una oferta molt variada i per a tots els gustos. D'entre la gran varietat de títols, n'hi ha que podem afirmar que seran un èxit (gairebé) segur, amb noms que esdevindran els més repetits del dia.

La gran festivitat del llibre

A banda d'aquests, el catàleg de recomanacions passa per molt bones novel·les en català, per traduccions de primera, per la revolució de les editorials independents i per tota una bona oferta de llibres sobre el procés i Catalunya, un dels temes que més èxit i adeptes té. Com ja és tradicional, les primeres dades sobre els possibles noms dels llibres més venuts es coneixeran a partir de les sis de la tarda del mateix dijous.
 
Tal com afirmava recentment el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, "més enllà dels títols més venuts reivindiquem que la gent visqui la diada menys mediatitzada i es deixi sorprendre". Per això, obviant el ball de xifres i de vendes, la diada de Sant Jordi novament voldrà reivindicar-se aquest dijous 23 d'abril com una jornada festiva única, totalment cívica i singular.

Sis milions de roses

Però la singularitat de la jornada no només és cosa de literatura i escriptors: Sant Jordi també és la gran diada de les roses. Enguany s'espera que el preu mitjà estigui entre els tres i els cinc euros i es preveu que se'n vendran uns sis milions, amb majoria aclaparadora de la clàssica de color vermell, tot i que podria recular en favor de la resta de varietats i de tonalitats.
 

Una imatge de la diada de Sant Jordi. Foto: Adrià Costa.