Els 15 llibres destacats sobre el procés, política i Catalunya per Sant Jordi

La Via Catalana 2014 a la Gran Via.
La Via Catalana 2014 a la Gran Via. | Adrià Costa
22 d'abril del 2015
Actualitzat el 22 d'octubre del 2016 a les 18:59h
El "Procés" no només és un dels temes que més debat genera entre els ciutadans de Catalunya en els darrers temps, sinó que s'ha convertit en tot un fenomen editorial, amb llibres per a tots els gustos amb un munt de dades, pensaments, ideologies, programes i escenaris de futur i de present, a banda de prolífiques reflexions sobre el "cas Pujol". Aquesta és la nostra tria amb els 15 llibres sobre "Procés", política i Catalunya.

 
Escac a l'estat
Pere Martí
Pòrtic.

Catalunya va viure el 9 de novembre del 2014 un dels actes de desobediència civil més importants de la història d’Europa. Més de dos milions de persones van realitzar un acte de sobirania i van anar a votar en una consulta no autoritzada per l’Estat espanyol. Una consulta preparada hàbilment, gairebé de forma clandestina, eludint totes les traves legals, que aquest llibre explica amb tots els detalls fins ara desconeguts.

 
Josep Andreu Abelló. Els clarobscurs del catalanisme
Joan Esculies
Edicions de 1984.

Quaranta anys després, són nombroses les veus que asseguren que bona part dels mals que en l’actualitat assoten Catalunya i Espanya tenen el seu origen en la Transició. Però per comprendre com es va gestionar el pas del règim franquista a la democràcia cal conèixer la trajectòria dels homes que eren a la sala de màquines del procés. L’advocat i polític de l’ERC i del PSC, Josep Andreu Abelló (1906-1993), fou un d’ells.

 
Revoltats
Oriol Junqueras i Justo Molinero
Ara Llibres.

Un diàleg intens i apassionat entre un dels nostres comunicadors més populars i un possible futur president de Catalunya, dues de les personalitats que millor representen dos dels grans sectors de la nostra societat: els nous catalans d’ascendència castellana i l’independentisme d’esquerra. Dos homes molt diferents que, en la distància curta, sense mitges tintes, exposen i defensen el seu parer sobre els temes d’actualitat més candent —la independència, la crisi, la corrupció— amb l’entusiasme propi d’aquells que creuen amb fermesa en allò que diuen.

 
9N desclassificat
Vicent Partal
RBA/La Magrana.

Un relat periodístic apassionant del 9N i dels mesos que hi van conduir. Deu capítols que van des de les negociacions secretes per establir el dia i la doble pregunta, passant per les pressions, actuacions del Govern espanyol o la internacionalització del procés, i fins a l'abraçada significativa entre Artur Mas i David Fernández, que va suscitar el comentari definitiu d'un observador basc, en veure-la: herri bat, un poble.

 
El tigre sobiranista. Guia per descobrir els principals actors del procés
Jordi Mercader
Pòrtic.

Dotze personatges diversos, que provenen d'àmbits diferents (ex ERC, ex PSC, ex Reagrupament, ex PSUC, gent de la CUP, noves generacions de CDC, independentistes de primer dia) i que abracen tots els àmbits (mobilització, jurídic, polític, discurs històric, teoria, lideratge, municipalisme, etc) han estat entrevistats i retratats pel periodista Jordi Mercader, home bregat i independent. Els dotze personatges escollits són representatius d'una coalició social i política aparentment atzarosa que desconeixem força però que té un poder incontestable.

 
La revolució tranquil·la. Carme Forcadell i l'Assemblea Nacional Catalana
Andreu Barnils
Rosa dels Vents.

Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya, és un dels actius del Procés que viu Catalunya. A La revolució tranquil·la coneixerem qui és i com treballa des del capdavant de l'ANC, un dels motors del procés sobiranista que viu Catalunya.

 
Breu història del procés
Toni Batllori
Ediciones B.

Toni Batllori és un dels ninotaires de referència. Amb les seves vinyetes és una de les veus més esmolades, lúcides i analítiques de la realitat de tot el procés sobiranista. Per gaudir, reflexionar i... estremir-se.

 
Des de les trinxeres
Enric Vila
Pòrtic.

Enric Vila escriu una crònica política i sentimental que neix al voltant la consulta del 9N i que és una radiografia del procés d'independència de Catalunya. L'assaig reflexiona sobre la Catalunya dels últims deu anys i mira de captar l'electricitat de l'ambient, els rumors, el nerviosisme, la violència oculta, les contradiccions i la incertesa que plana sobre el panorama polític del país.

 
El bilingüisme mata: del canvi climàtic al canvi idiomàtic
Pau Vidal
Pòrtic.

Trenta anys després que s'aprovés la Llei de Normalització Linggüística, Pau Vidal fa un diagnòstic: el bilingüisme no funciona. Amb només un 36% de parlants habituals i una 'mala salut filològica' que el deteriora cada dia més, el català està lluny de la normalitat. El bilingüisme mata és molt crític amb la creença que de llengua en pot parlar tothom i també amb les enquestes com a mètode d'aproximació a la realitat social.

 
Catalunya sense Espanya?
Joan Tapia
Pòrtic.

Catalunya sense Espanya? és un relat escrit en forma de dietari personal del que ha passat entre la gran manifestació de l’Onze de Setembre del 2014 a Barcelona —que va obrir el curs polític del nostre país per tercer any consecutiu— i la votació del 9-N.

 
100 motius per ser independentista
Roger Buch
Cossetània.

Què té la independència que convenci tant? Com és que hi ha tants catalans que s’han sumat darrerament al projecte per la plena sobirania? I és que no hi ha un sol motiu, n’hi ha molts! Motius racionals, motius emocionals, motius polítics... En aquest llibre hi trobareu fins a 100 motius de pes i ben diferents per defensar la independència. Aquest és un llibre ideal tant pels convençuts que volen tenir més arguments com pels que encara estan dubtant i els falta aquell motiu que els acabi de fer decantar la balança!

 
Polítics a la carta
Josep Maria Vallès
Viena edicions.

Convidar polítics a sopar, fer tertúlia, parlar de tot i fer-ne un llibre. Això recull aquest llibre, que reprodueix les preguntes i respostes més interessants, les anècdotes, el menú de cada sopar, fet a partir de les preferències gastronòmiques de cada polític i "cuinat" per Josep Maria Vallès.

 
 
 
Moments estel·lars de Catalunya
Joan Bosch
La Campana.

Moments estel·lars de Catalunya està inspirat en els popularíssims Moments estel·lars de la humanitat de l’escriptor austríac Stefan Zweig, però els possibles paral·lelismes s’acaben aquí. De fet, els dos llibres ni tan sols coincideixen en la intenció. Si Zweig va voler capturar instants històrics de concentrat dramatisme, les cinc històries de Joan Bosch encomanen entusiasme i confiança en el poder de la tenacitat. Escrites amb una extraordinària suggestió narrativa i amb vivacitat novel·lística, la intriga ens empeny a llegir fins al final.

 
Assumiràs la veu. Antologia de poemes per la llibertat
Antologia, a cura de Pau Vadell
Terrícola.
Aquest llibre recull 33 poetes que han creat expressament 33 poemes per la llibertat, sense embuts. 33 poetes que es posicionen per la independència de Catalunya, des de l'Alguer, les Illes, València o el Principat, per fer una obra potent, inèdita i singular.

 
Jordi Pujol, la gran família'
Maiol Roger
Angle editorial
.
El "cas Pujol" ha estat un sacseig per a l'oasi català, tal com testimonien també els llibres que en parlen. En aquest cas, el periodista Maiol Roger en parla de l'entramat polític, empresarial i familiar creat a l’entorn del president, un mite caigut amb deshonor. Florenci Pujol, Marta Ferrusola i els set fills del matrimoni, Francesc Cabana, Lluís Prenafeta, Macià Alavedra, Javier de la Rosa, Miquel Roca, Josep Antoni Duran Lleida, Felip Puig i Artur Mas són alguns membres d’aquesta "gran famíli"a, protagonistes d’aquest llibre periodístic que repassa el cercle de poder i influència que ha acompanyat a Pujol tots aquests anys.