Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Només un 4,5% de les notícies de diaris madrilenys són favorables al procés

Els diaris de paper catalans informen de notícies contràries en un 11% | El Col·legi de Periodistes constata que el conflicte s'enfoca de manera diametralment oposada des de Madrid o Barcelona

per B.F. , 5 d'abril de 2015 a les 15:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La premsa de Madrid, carregant durament contra l'11-S del 2012. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


La premsa escrita editada a Madrid parla del procés independentista català en termes negatius en un 71,5% de les seves notícies, i només reserva un 4,5% a a notícies favorables. La tercera via no hi és tractada gaire millor (4,9%), i la resta de temes, un 19,1%, són neutrals. Aquest és una de les principals dades de l'estudi sobre com tracta el procés la premsa editada a Madrid i Barcelona elaborat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, que detalla que la premsa catalana parla de l'intependentisme en termes favorables en un 62%; neutres, en un 23%; contraris, en un 11%, i a favor de la tercera via, en un 4%.


El Col·legi, com a buc de presentació del seu nou portal report.cat, ha analitzat 2.527 pàgines de vuit diaris tradicionals -quatre editats a Catalunya (La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui i Ara) i quatre a Madrid (El País, El Mundo, ABC i La Razón)- en els "moments àlgids del procés", és a dir, les Diades del 2012, 2013 i 1024, així com el 9-N.

Tot i que, a les portades, hi ha un "empat" entre Barcelona i Madrid -la premsa barcelonina parla bé del procés en un 62,1%, mentre que la madrilenya en parla malament en un 62,3%-, a les pàgines interiors aquesta situació es desequilibra. Els diaris madrilenys parlen més negativament del procés (71,5%) que no pas els diaris catalans en parlen bé (62%). Els diaris madrilenys ofereixen notícies neutres en un 19,1%, i els catalans, en un 23%. La tercera via ocupa la tercera posició del rànquing madrileny, en un 4,9%, mentre que a Barcelona es queda en un 4%. La informació positiva sobre l'independentisme mereix només un 4,5% als diaris madrilenys, mentre que la informació negativa ocupa un 11% als diaris catalans.


El Periódico, el més tebi dels catalans

Concretant l'anàlisi en cadascun dels diaris tradicionals, El Punt Avui dedica un 89,9% de les notícies sobre el procés a parlar-ne en termes positius. En segona posició en aquest rànquing d'eufòria independentista s'hi troba l'Ara, amb un 78,2%. La Vanguardia parla bé de l'independentisme en un 48,5%, i El Periódico, en un 31,3%.


Quant als diaris madrilenys, El País parla positivament de l'independentisme en un 10,9%; El Mundo, un 3,6%; La Razón, un 2,4%, i l'ABC, un 1,3%. El País és l'únic diari que dedica la major part de les seves pàgines (un 41,1%) a informar de manera neutral sobre la política catalana.

El percentatge d'articles dedicats a parlar de la tercera via només superen els dos dígits a El País, arribant al 13,1%. La Vanguardia, en canvi, només hi dedica el 6,8%; El Periódico, el 4,7%, i l'Ara, el 3,5%. La resta de capçaleres amb prou feines toquen el tema.

"Arturo Mas"

L'estudi també s'exclama de la "parcialitat indissimulada" d'algunes situacions. D'una banda, assegura que "hi havia dies en què el gruix de les pàgines amb informacions referents al procés representaven un 70-80% del conjunt d'El Punt Avui". De l'altra, ressalta la castellanització de noms catalans que es dóna a l'ABC o La Razón a l'estil de parlar d'Arturo Mas, "especialment en columnes i articles d'opinió, "Una pràctica que es contravé amb els llibres d'estil d'aquests mitjans, que no tradueixen els noms de persones que estan en altres llengües".
 

Tractament dedicat a la premsa barcelonina i madrilenya sobre el procés. Foto: Laia Guarro

 

Tractament dedicat al procés a vuit diaris de paper de Barcelona i Madrid. Foto: Laia Guarro

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació