Els constructors de Sabadell diuen que la concessió de llicències s'ha demorat des del «cas Mercuri»

L'ajuntament diu que es compleix amb el reglament i que excepte en casos puntuals es tramiten com sempre

per Redacció , 26 de març de 2015 a les 09:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Edifici en construcció. Foto: Anna Cuevas


El vicepresident del Gremi de Constructors d'Obres de Sabadell i Comarca, Ramon Palau, afirma que la concessió de llicències d'obres "s'ha demorat molt d'ençà que va esclatar el cas Mercuri". Palau assegura que l'Ajuntament es troba "aturat" i que en molts cassos pot trigar fins a vuit mesos per atorgar els permisos perquè una obra pugui posar-se en marxa. El consistori afirma que actua d'acord amb l'ordenança reguladora d'aquest servei i indica que, excepte en casos puntals, els temps d'espera no s'ha ampliat tal i com indica el representant del Gremi, segons Nació Sabadell.


Ramon Palau afirma que en els darrers anys la situació s'ha agreujat, passant dels quatre mesos d'espera mitjana als vuit: "Hi ha un problema en la concessió de llicències i això està perjudicant l'economia local perquè hi ha grans obres que queden aturades durant mesos i gent que vol treballar que no pot fer-ho", ha assegurat en declaracions a Nació Sabadell. 

En aquest sentit ha indicat que des de que va esclatar el 'cas Mercuri' l'Ajuntament va fer un canvi i van començar a donar-se aquestes situacions. "No sé si va ser a conseqüència o no, però va coincidir en el temps", apunta Palau, que subratlla que tot i que hi ha hagut certa millora en el sector, aquesta no s'està traduint de la forma que caldria a la ciutat per culpa del consistori. 


El vicepresident del Gremi també ha denunciat que hi ha un elevat volum d'intrusisme en el sector, especialment pel que fa a petites obres: "Molta gent que no té feina ara treballa com a paleta o pintor sense facturar i cobrant en B", lamenta Palau, que apunta que cal incrementar la pressió i les inspeccions per combatre aquesta praxis. 

L'Ajuntament ho nega


El regidor d'Urbanisme de Sabadell, Ramon Burgués, ha explicat que els expedients de sol·licituds d’obres es tramiten en règim de comunicació en el Programa de Llicències Urbanístiques, incloent les menors i les majors, i d'acord amb uns procediments reglats. "Sempre i quan es compleixin els requisits de la legislació vigent, les sol·licituds són informades favorablement i les obres són autoritzades", ha apuntat el regidor.

Així mateix ha explicat que les obres que es tramiten amb el règim de comunicació, "es resolen el mateix dia que s’aporta la documentació completa, excepte alguns supòsits concrets que estableix l’Ordenança Municipal Reguladora dels Expedients Urbanístics".

En aquest sentit assenyala que les llicències d’obres menors sol·licitades durant el 2014, amb la documentació completa i sense deficiències, s’han resolt en un termini de 32 dies (temps mitjà des de la data de sol·licitud fins a la resolució). Pel què fa a les d’obres majors, apunta que "es fa difícil obtenir una dada fiable, atès que la major part d’aquestes sol·licituds no disposen de documentació completa i tenen deficiències".

Servituds aeronàutiques

En un altre ordre de coses ha explicat que Sabadell és un municipi afectat per les Servituds Aeronàutiques de l’Aeroport, que legalment establertes pel Real Decret 1843/2009, de 27 de novembre. "Com a conseqüència del canvi legislatiu introduït pel Real Decret 297/2013, de 26 d’abril, per a realitzar les obres de construcció o instal·lació, en els terrenys que estiguin afectats per les servituds aeronàutiques, cal obtenir l’acord favorable de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), prèviament a la concessió de la llicència o comunicació", apunta Burgués que diu que el termini aproximat de resolució de l’autorització d’AESA és de dos mesos.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació