Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Polèmica entre la pagesia per la mongeta del ganxet

per Redacció /ACN , 12 de març de 2015 a les 10:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La mongeta del ganxet. Foto: Vicens Tomàs.


La mongeta del ganxet és la mongeta seca més popular i de més qualitat a Catalunya, blanca, arrodonida, amb una pell fina i de textura suau. Se n'ha cultivat arreu des de l'època dels indians, però des de 2011, amb l'aprovació de la Denominació d'Origen Protegida (DOP), només es reconeix amb aquest nom el fesol que, a més de complir els estàndards de qualitat, s'hagi produït al Vallès Oriental i el Vallès Occidental o a alguns municipis del Maresme i la Selva. Nombrosos pagesos i la Xarxa Catalana de Graners denuncien que la DOP ha "segrestat" un nom que forma part de la cultura tradicional catalana, limitant l'acció comercial de molts agricultors, i reclamen que la DOP es dissolgui.


"La mongeta del ganxet ha estat sempre propietat de tots els pagesos i ara és només propietat d'uns quants". Així resumeix Santi Noé, pagès de Cabrera de Mar -un dels municipis del Maresme no inclosos en la DOP-, el conflicte obert entre agricultors, Consell Regulador de la DOP Mongeta del Ganxet i el Departament d'Agricultura.

El Departament lamenta les diferències entre productors i crida a "cuidar" la Denominació d'Origen Protegida perquè es tracta d'un "instrument" en benefici dels pagesos i que ha servit per donar un major reconeixement a un producte de llarga tradició a Catalunya. 


Actualment només es reconeix legalment com a mongeta del ganxet aquella cultivada i envasada al Vallès Oriental, Vallès Occidental i a alguns municipis del Maresme (Malgrat, Palafolls, Tordera, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona Òrrius) i la Selva (Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la Selva i Hostalric).

Noé denuncia que aquesta restricció els afecta negativament des de l'òptica comercial: "Al client de sempre li és igual si es diu ganxet o ganxut perquè el que valora és la qualitat". Reconeix, però, que el nom aporta un valor afegit a l'hora de vendre: "Els restaurants no poden posar 'mongeta del ganxet' a la carta si ens compren a nosaltres encara que la qualitat sigui la mateixa".


Aquest pagès creu que "la millor solució" és que tothom pugui fer servir el nom de mongeta del ganxet i adverteix que la DOP s'hauria de dissoldre

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació