Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
PROCÉS CATALÀ

Cinc gràfics per entendre l'evolució de l'independentisme

per A.C., 12 de desembre de 2014 a les 11:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de desembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des de l’any 2006, el suport a la independència s’ha triplicat a Catalunya i aquesta evolució ha influït en gran mesura en el procés polític actual. Cercle Gerrymandering (@gerrymanders a Twitter), un blog col·lectiu creat per politòlegs i politòlogues, ha publicat uns gràfics amb un gran potencial informatiu que ajuden a entendre l’evolució de l’independentisme a Catalunya basant-se en les dades del Baròmetre d’opinió política del CEO.

1. La independència ja no només és cosa dels més joves

Evolució de l’independentisme segons l'edat. Foto: Cercle Gerrymandering

 

Tradicionalment, la independència és una opció política molt lligada a la gent jove. Tot i això, les dades i alguns estudis acadèmics demostren que l’edat ha anat perdent importància en els últims anys i l’ascens del nombre d’independentistes cada vegada està menys lligat a l’edat. A partir de l’any 2012, la pujada és considerable en totes les franges d’edat i, fins i tot, es pot percebre que la franja de 35-49 supera en alguns punts a la 18-34 anys.


2. Els independentistes busquen partit, i alguns partits, independentistes.
 

Distribució de vot dels independentistes. Foto: Cercle Gerrymandering


Segons el blog Cercle Gerrymandering, “l’espai independentista, tot i el seu creixement, té uns límits i no pot absorbir tota l’oferta”. Les pujades i baixades del vot independentista segueixen una tendència similar a les oscil·lacions en intenció de vot de CIU i ERC. La davallada de Reagrupament i Solidaritat per la Independència coincideix amb la pujada de les CUP i la gran recuperació d’ERC. Segons el gràfic, un 14% d’independentistes eren electorat potencial del PSC durant l’any 2010 però aquests vots es van desviar en totes direccions. 

3. Evolució percentatge d’independentistes per ideologia

Evolució percentatge d’independentistes per ideologia. Foto: Cercle Gerrymandering


El creixement de l’independentisme ha crescut de forma considerable en totes les ideologies polítiques. El grup que més s’ha mogut és el d’extrema esquerra, tot i que segons Cercle Gerrymandering, “cal anar en compte amb aquest grup, ja que té una dimensió que el fa poc representatiu”. Lògicament, com més a l’esquerra es posiciona un grup, més alt és el percentatge dels seus membres que es consideren independentistes. 

4. L’interès per la política de la ciutadania ha augmentat

L’independentisme hi posa més interès que ningú… Foto: Cercle Gerrymandering


A Catalunya, l’evolució del procés sobiranista ha fet que els independentistes estiguin molt més interessats en la política. Com s’observa en el gràfic publicat pel Cercle Gerrymandering, del 2006 al 2013 hi ha una pujada molt alta d’independentistes que diuen estar ‘molt’ o ‘bastant’ interessats en la política. 

5. L’independentisme és de la classe mitja
 

Independentisme de classe mitjana Foto: Cercle Gerrymandering


En aquest gràfic sobre l’evolució del suport a l’independentisme s’hi veu clarament que la classe social que dóna més suport a aquesta opció política és la classe mitjana, a la que pertanyen una mitjana de 59% dels ciutadans independentistes. La classe mitjana-baixa ha experimentat un increment considerable d’independentistes, passant d’un 20% a un 33%. 

Tot i que també es veu que en els últims anys la classe alta s’ha tornat majoritàriament independentista, cal tenir present que no pesen gaire dins del conjunt dels independentistes ja que la classe alta és, per definició, socialment minoritària.

Al blog de Cercle Gerrymandering es poden veure altres gràfics interessants sobre l'evolució de l'independentisme i altres temes d'actualitat. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació